Budapest ----> Poroszló ~ 140 km

 

Ökocentrum

Poroszló a Tisza-tó melett, Heves megye egy kistályán, az 1000 kmterületű Hevesi-síkon fekszik.

Az Ökocentrum főépülete, szerintem a Tisza-tó egyik "meghatározó szimbólumává" vált az elmúlt években. Magas tornyából csodás panoráma tárul elénk, legyen bármilyen évszak, s  bármilyen idő!

A poroszlói csoda, nem pusztán a főépület atrakcióira korlátozódik. Aki ide ellátogat, s most főként a tavaszi, nyári, s kora őszi időszakra gondolok, az garantálatan egy egész napos élményt kap "ajándékba"!

A főépület földszintjének két, számunkra kedves része, a 3D-s mozi, valamint a Tisza, és a Tisza-tó  környékének hüllőit, s kétéltűit bemutató kiállítás. 

Innen az alagsorba lesétálva folytatódik az ámulat. Az óriási, 735 000 literes akvárium egy része alatt alagút vezet át. Mellettünk, s felettünk úszkáló halak megfigyelése hatalmas élmény, s egy kicsit más is, mint pl. egy tengeri akvárium. Más, hiszen ebben például nincs cápa, nincsenek színpompás halak, ám ez itt fel sem tűnik, sőt még a "nagy hal" élmény sem marad el! Az akváriumok egy kisebb részében a vízpartok világa is megjelenik, miközben a megfigyelhetjük a különféle növény, s ragadozó halak "szokásait, s életritmusát"... Gondolom egy uszonyos sem lenne oly nyugodt, mint amilyennek látjuk, ha ismernék a szomszédot, Vidráékat!  Vidráék lakmározását a rivaldafény, és a közönség sem zavarja különösebben. Talán már megszokták, vagy csak egyszerűen szeretik a hasukat!

Talán az eddig olvasottak felkeltették az érdeklődését, s felmerül Önben a kérdés, hogy jó-jó, de milyen halakat, s hüllőket, s általánosságban milyen állatokat láthatok az Ökocentrumban? Én, itt és most nem vállakoznék a felsorolásra, de a centrum honlapján elolvashatja a bemutatott  halak, hüllők, stb. listáját .

A centrum, az élővilág bemutatása mellett  nagy hangsúlyt fektet  a környék múltjának, hagyományainak, s a jelenének bemutatására is! Sok hasznos információ olvasható, s régi kép látható például a korabeli halászati módszerekrő.

A főépületbeli kalandozások után bíztatom, hogy fedezze fel a parkot is! 

Állatbemutatók, sétaút, játszóterek, tájház, tematikus programok, állatsimogató, nyáron túra a Tisza-tavon ...és ha megéhezett, a főépület büféjében biztos talál valami harapnivalót, de az ajándékról sem kell lemondania!

Értékelés:  

Kitűnő, élményekkel teli, (akár) egész napos családi program! 

 

Étékelés: ****

Kitűnő családi program! Nyáron hosszasan el lehet itt tölteni az időt. Csak ajánlani tudom ezt a programot mindenkine

 

Flag Counter