Budapest ----> Pácin ~ 270 km.

Pácin - Mágocsy-kastély

A Bodrogköz egy olyan csodás gyöngyszemére szeretném felhívni a figyelmet, mely azt gondolom, páratlan az országban!

Pácinba érkezve, kiépített parkoló várja az autósokat. A főút mellett található kastély néhány perc sétára található a parkolótól. A védőfallal körülvett kastélyba való belépés pillanatában, még csak nem is sejthető mi vár ránk. Az előtérben megvásárolt belépő birtokában elindulhatunk a felfedező túrára ...egyénileg.

A földszinti kiállítótérbe való belépéskor, egy szépséges lovasszán ragadja el a tekintetet, de van itt egy  előadó, és többen között egy egyszerűen kezelhető, interaktívnak mondott számítógépes rendszer, mely  bemutatja a kastély történetét, kincseit, lehet zenét hallgatni, de áttekintést ad  a környék látnivalóiról is.

Az emelet számomra maga a mennyország!  Azt gondolom, ilyennek kell lennni a mai kastélynak, így kell ötvözni a múltat a jelennel! Én elolvadtam, amikor néhány csillárban a mennyezeten gyertyacsonkokat láttam, és elhittem mindent kételkedés nélkül, nem tettem fel egy sajnos időnként vissza-vissza térő kérdést, mely úgy hangzik: 

Nem mondhatok mást, hiszen itt minden szó, szófordulat hiábavaló! Beszédesebbek lehetnek a képek!

Pácinra menet, vagy onnan jövet, Karoson találja a Honfoglalás Kori Látogató Központot.  Sajnos, mivel későn érkeztem, már nem tudtam a központba bemenni, így csak csak a beágyazott link marad, saját élmény nélkül!

 

Értékelés : 

Nagyon rendben van ez a kastély. Igen ha akarom meglátom, hogy itt-ott omlik a vakolat, hosszasan taglaom, hogy a védőfalra és a tornyokba nem lehet felmenni, mert el van néhány deszka korhadva ...de ez kit érdekel! Sokkal fontosabb az ami a kastélyban fogadott. A vendégszeretet, a kiállítás, a múlt, s a jelen, az érzhető szándék, mely arra inspirál, hogy: Gyere vissza máskor is vándor, és vidd a hírünket amerre csak jársz! Én most itt, a lehetőségeimnez igazodva ezt megteszem!

 

Flag Counter