Budapest ----> Rudabánya ~ 210 km.


Rudabányai-hegység

Rudabányai bányató (Tengerszem)

 

Rudabányára beérve, a Szuhogy felé irányító táblánál (a körforgalom előtt) álljanak meg valahol. Itt található a B.-A.-Z megyei Bányászati Múzeum. Őszintén megvallva, mi nem néztük meg, s már sajnálom, hogy ennyire a tó bűveléte étünk. Tehát Itt, ebben a múzeumban lehet INGYENESEN beszerezni a behajtási engedélyt egy magánútra, mely a tóhoz vezet. Itt pontos instrukciókat ad a hölgy, hogy merre kell menni, de az engedélyen is rajta vannak a legfontosabb tudnivalók.

A Szuhogy felé vezető úton haladva, egy enyhe jobb kanyarban látnak egy oszlopkápolnát. Itt az út bal oldalán lesz két út. Az egyik egy aszfaltos, melynek az elején egy igen megkopott tábla áll. Nem lehet már kivenni, de állítólag ez egy behajtani tilos tábla. Ez az út csak egy darabig aszfaltos, és lesz része, mely földút, tele gödörrel. Egy elhagyott kocka alakú romos épület után található egy parkolónak is nevezhető elegyengetett terület. Biztos lesz itt autó, de ha nem, nyugodtan hagyja itt.

Én a látogatásom alatt háromszor futottam bele rendőrségi kocsiba. Nagyon készségesek voltak a rendőrök. Tőlük tudom, hogy le lehet menni a kocsival is a tóig - ha szolgálati. "Én a sajátommal nem mennék le" - mondta mosolyogva az egyenruhás úr! ...és igaza van. Motorral persze más a helyzet. Egyébként őket a behajtási engedély nem nagyon érdekli, de erre majd később visszatérek.

Tehát, ha ebben a parkolóban megáll, akkor pont  szemben lesz egy földút lefele. innen maximum tíz perc séta, és garantáltan el fog állni a lélegzete. Az általam "Bika-sziklának" elkereszetel vörös sziklatömbtől induló három út közül bármelyiken elindulhat. A jobboldali a tó elejének magas sziklafalán végződik néhány méteren belül. A középső levisz a vízhez, a bal oldali a tó mellett halad, melyen csak egy kisebb darabig sétáltunk el. Számos lélegzetelállító kilátási pont tárul erre a szemünk elé.

Ez a tó Magyarország legmélyebb tava, 60 méter körüli mélységgel. A víz hideg, sok kiálló szikla teszi veszélyessé a fürdőzést. Fürödni, vagy bármilyen vizi tevékenységet folytatni TILOS! Az hallottam, hogy 150 000 Ft büntetést von maga után! A tavat búvárok használják, ők is kezeleik elvileg.

Ha a parkolónál nem áll meg, hanem kalandozásra adja a fejét, akkor pár száz méter után lesz egy leágazás balra. Elvileg erre is meg lehet közelíteni a tavat. Ezt a rendőrök mesélték nekünk.

Visszafele menet egy nagy tehéncsorda jött velünk szemben a keskeny aszfaltúton. A tehenek békességgel kikerülték az autót, akik terelték őket, mosolygva köszöntek, és tovább is mentek, s mehettünk. Azonban jött a csorda után pár percre egy Mercedes három helyi emberrel, és megkérdezték nagyon udvariasan mit keresek erre. Felmutattam a papírt, amire csak bólintott a nagydarab sofőr, és már mentek is tovább. A magam részéről örültem, hogy nem kellett velük hosszasabban beszélgetni ...ott, és akkor. Az a kis cetli nem tudom mitől, s milyen kellemetlenségtől, magyarázkodástól mentett meg. Ami tény, hogy ez  egy MAGÁNTERÜLET. A tulajdonos engedélyével lehet csak behajtani. Ettől a percőt kezdve, bármit is mondok, szerintem tulajdonosnak, valamint az ő képviseletében kérdező személynek van igaza.

 

Értékelés *****

Mi nem túráztunk, csak a tavat néztük meg, de a táj, s a környék egy jó térképpel bebarangolható! Egy csoda ami itt látható, egy ismerősöm nem is hitte el elsőre, hogy ilyen van Magyarországon! Bátran ajánlom minden olyan embernek, aki szereti a természetet! 

 

 

Flag Counter