Bükk

A Bükk hegység az Északi-középhegység  része, Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Középső területe a Bükki Nemzeti Park része. A hegység nevét leggyakoribb fájáról,a bükkről  kapta. A Bükk Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár.

A Bükk legmagasabb csúcsának sokáig az Istállós-kő csúcsot tekintették (959 m). A 2014 évi  mérések szerint azonban a Kettős-bérc déli csúcsa magasabb: 960,715 méter. További csúcsok: a Bálvány (956 m) és a Tar-kő  (949 m), de még további kb. 50 csúcs emelkedik 900 méter fölé.Ezek közül 20 csúcson van elhelyezve pecsételő a Bükk 900-as csúcsai nevezetű teljesítménytúra állomásaiként.

Magyarország  egyik legcsapadékosabb területe, amelyre évi átlag 700-800 mm csapadék hullik. 

A Bükk az ország tüdeje, védett és gondozott, nagy kiterjedésű vadon, amelynek tájképi szépsége és élővilága felejthetetlen élményeket nyújt a kirándulóknak. A hegységben  számos turistaút található, melyek turistatérkép segítségével jól követhetők. Gyalogosan a látnivalók többsége felkereshető, míg motoros járművel a behajtás csak a kijelölt pihenőhelyek parkolójáig engedélyezett. A környező településeken sok turistaegyesület működik, amelyek meghirdetett túráikon vendégeket is szívesen látnak. A Bükk kistálya, az Upponyi-hegység, mely délről határolja a Bükköt. Csodás tájakvárják itt a vándorokat... 

 

Kirándulási ajánlatom:

Arló *****

Budapest --> Arló ~ 160 km.

 

De la Motte-kastély *****

 

 

Budapest --> Noszvaj ~ 140 km.

Flag Counter

Síkfőkút *****

Budapest --> Síkfőkút ~ 150 km.

Demjén - Barlangfürdő *****

Budapest --> Demjén ~ 120 km.

 

Az oldalon feltüntetett távolsági adatok, a 

budapesti "0" kilométerkőtől 

értendőek tájékoztató jelleggel, az autópályák kiiktatásával!