Budapest ---> Felsőtárkány  ~ 143 km

!!

 

Felsőtárkány

 

Egerből Szilvásvárad felé haladva a 25-ös útról tud Felsőtárkány felé lekanyarodni. 

Felsőtárkány, egy csodás palóc település a Bükk kapujában, ahová megkockáztatom, bármikor felüdülés ellátogatni!

A főút mellett, a található a kisvasút végállomása. Az erdei vasút naponta kétszer viszi az kirándulókat a Stimecz házhoz. Innen indul a Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény, melyet ha végigjár, elolvas minden, a kihelyezett táblákon található írást,  sok érdekes információval fog gazdagodni például a hegység kialakulásáról, s állat és növényvilágáról! Erre található a híres, Vörös-kő-forrás is, mely egyedülálló látványoságnak számít hazánkban, de mindenképpen tudni kell róla, hogy "időszakosan" működik. Főként a csapadéskosabb évszakokban mutatja meg igazi szépségét, amikor akár másfél méter magasra is feltör, a kristálytiszta víz!

Az főút szélétől néhány méterre, az erdei vasút végállomásának szomszédságában van egy csodálatos, kristálytiszta vízű tó , mely a Szikla-forrás feldusszatásávál jött létre. A víz annyira tiszta, hogy a közepén úszkáló halak tisztán kivehetőek!!! A tó környéke gyönyörűen ki van építve. Három tanösvény indul innen a Bükk szíve felé. Az erdő szélén található szabadtéri színpad, lehet üldögélni, eszegetni, és pesze az erdei túra előtt itt rendesen bele lehet méyledni a térképbe, mely minden túra előtt melegen ajánlott!

A főúton számos eligazító tábla található, melyek fantasztikus túrákra csábítanak a környéken.

A főúton továbbhaladva egy mesés útszakasz következik a Bükk szívében, melyen eljuthat Lillafüredig , de az erőn át, a kitartó túrázók akár Noszvajig, vagy a Hór-völgyig is eltúráhatnak!

Értékelés ****

Elragadó környezet, tiszta levegő, barátságos emberek, csend...

Kép: A Felsőtárkányi tó - saját készítés

 

 

 

 

,

booked.net

Útvonal:

 

Autó :

Budapest

Eger – Felsőtárkány

 

Tájékoztató jelleggel:

 

Busz :

 

1054

 Budapest Stadionok - Eger. 

-->Átszállás--> 

1383

Eger - Felsőtárkány

 

 

Vonat:

 

Budapest, Keleti pu. - Eger 

-->Átszállás buszra-->

1383

Eger - Felsőtárkány

 

 

A  képre kattintva tájékozódhat a helyi kisvasút menetrendjéről!