Budapest ---> Felsőtárkány  ~ 143 km.

 

A Bükk kapuja

 

Egerből Szilvásvárad felé haladva a 25-ös útról tud Felsőtárkány felé lekanyarodni. 

Felsőtárkány, egy csodás palóc település a Bükk kapujában, ahová megkockáztatom, bármikor felüdülés ellátogatni!

A főút mellett, a található a kisvasút végállomása. Az erdei vasút naponta kétszer viszi az kirándulókat a Stimecz házhoz. Innen indul a Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény, melyet ha végigjár, elolvas minden, a kihelyezett táblákon található írást,  sok érdekes információval fog gazdagodni például a hegység kialakulásáról, s állat és növényvilágáról! Erre található a híres, Vörös-kő-forrás is, mely egyedülálló látványoságnak számít hazánkban, de mindenképpen tudni kell róla, hogy "időszakosan" működik. Főként a csapadéskosabb évszakokban mutatja meg igazi szépségét, amikor akár másfél méter magasra is feltör, a kristálytiszta víz!

Az főút szélétől néhány méterre, az erdei vasút végállomásának szomszédságában van egy csodálatos, kristálytiszta vízű tó , mely a Szikla-forrás feldusszatásávál jött létre. A víz annyira tiszta, hogy a közepén úszkáló halak tisztán kivehetőek!!! A tó környéke gyönyörűen ki van építve. Három tanösvény indul innen a Bükk szíve felé. Az erdő szélén található szabadtéri színpad, lehet üldögélni, eszegetni, és pesze az erdei túra előtt itt rendesen bele lehet méyledni a térképbe, mely minden túra előtt melegen ajánlott!

A főúton számos eligazító tábla található, melyek fantasztikus túrákra csábítanak a környéken.

A főúton továbbhaladva egy mesés útszakasz következik a Bükk szívében, melyen eljuthat Lillafüredig , de az erőn át, a kitartó túrázók akár Noszvajig, vagy a Hór-völgyig is eltúráhatnak!

 

Értékelés ****

Elragadó környezet, tiszta levegő, barátságos emberek, csend...

 

 

Tervezze meg a  kirándulását!

Úti cél: Felsőtárkány

 

BKV