Budapest ----> Noszvaj ~ 140 km.

De la Motte-kastély

Egy kicsiny kastélyt ajánlok a figyelmébe Egertől nem is olyan messze, Noszvajon. 

A kastélyt csak csoportosan lehet megnézni, a vezetés alatt a bejárai ajtó zárva van! 

Belépve a kastélyba, egy szőlőlugasban találjuk magunkat, ahol a versaillesi-kastély képe is megelevenedik. A bajárattal szemben egy kis templom található, de nem látogatható, rossz állapota miatt. A kastélyt bebarangoló túra az "emeleten" kezdődik, s végződik. 

 

 

Érdekesség, hogy csak a bajártnál van két szint, az emeleten, már ismét kijuthatunk a kertbe, mely látogatásomkor nem volt látogatható, építési munkálatok miatt.  A túrát vezető hölgy készségesen válaszol minden kérdésre, útbaigazít... kérdezzék bátran! 

 

 

A kastély mellett, a falu szélén láthatóak barlanglakások, sok a borospince, kedvesek az emberek, és a környék is tele van látnivalóval! A Kánya patak völgyének szépséges erdei, Síkfőkút, a tavak... mind-mind olyan látnivaló, melyet meglátni és megszeretni egy perc műve! No és akkor még nem beszéltem arról, hogy a levegőt "harapni" lehet, olyan tiszta!!

A környék is nagy szeretttel várja a vendégeket. Cserépfalu, felfedezése számomra nagy élmény volt! Azt gondolom, hogy hazánkban csak kevesen kapják fel a fejüket ennek a kis település nevének hallatán, pedig természeti szépségben nem szűkölködik a környék!

Noszvajt a filmesek is előszeretettel "felkeresik"! A teljesség igénye nélkül, íme néhány film, melyben megjelenik ez a csodálatos település: Fekete gyémántok, Szinglik éjszakája, El a kezekkel a papámtól!...

 

 

 

Értékelés:  

Nagyon szép a kastély, és ha hozzáteszem, hogy a környéken számos program vár ránk, akkor még vonzóbb a program!

 

Frissítve: 2015-07-01

 

Flag Counter