Budapest – Arló ~ 160 km.

 

Suvadás liget

Egy újabb csodásan fénylő gyöngyszemet szeretnék közkinccsé tenni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Ózd szomszédságában, a Bükk szélén, az Upponyi-hegységben található Arló. Megközelítése nem jelent nagy kihívást, ám a településen ... de egy kicsit pontosítok, hiszen a 25-ös út északi része mentén fekvő valamennyi telpüléseken áthaladva fokozott körültekintéssel  autózzon át, ugyanis nagy az esélye, hogy az úton gyalogoló embereket, gyermekeket, s családokat kell kerülgetni!! 

Az Arlói-tó egy lejtőcsuszamlás, az az suvadás révén jött létre, melyet egyes írások szerint, a környék bányáinak járatai idéztek elő. Ennek köszönhető a tó körüli terület neve is, a Suvadás liget. ...tehát, mint írtam, könnyen rá lehet találni a tóra. Az út a településről pontosan a kemping, és a strand bejáratához vezet. Ha csak ismerkedik a tájjal, valahol parkoljon le, és induljon el. 

A tó partját ilyen-olyan bungallók szegélyezik. Egyszerűbbek, ...még egyszerűbbek, és persze olyanok is, melyek a már a szemnek is táplálékul szolgálnak. Évekkel ezelőtt, holland és német szótól volt "hangos" a környék, ám ahogy a fejlesztések, úgy a turisták is elmaradoztak, majd a közelmúltban ismét élettel népesült be a vidék. Évente megrendezésre kerülő Hellness zenei fesztivál,  a kemény  metál rajongói számára nyújt élményteli programot....

"Fesztiváltalan" időben a környéket átjárja a csend, mely csak fokozódik, ahogy távolodunk a strandtól, bár a felhőtlen kacagások, a fürdőzés, a stégről ugrott alfelesek, bocsánat "seggesek" zaja része a vidéknek, és ezáltal bele is simul a környezetbe!

 

 

A táj meseszép. A nap és a felhők játékának köszönhetően percenként változik az éppen aktuális "túlpart" képe. Fényesség és csillogás határa mindig máshol bukkan fel, mintha egy profi világosító szeretné bemutatni a titkolt szegleteket, sziklákat ...részleteket, melyeket amúgy talán észre sem vennénk! Csoda itt sétálni, bekukkantani zugokba, töltekezni a táj csendjéből, szépségéből ...kilépve a megszokott nyüzsgésből, rohanásból. A strand... nem is értem miért csak ennyien... de itt is aludhat, van faház, sátorhely, programok, kézműveskedés, fesztiválok, éjszakai csobbanások.... Fantasztikus!

 

 

Értékelés:

Ha kikapcsolódásra vágyik egy jó sétával, vagy egy hétvégét akar eltölteni meseszép környezetben ITT a helye!

Flag Counter