Budapest ---> Cserépfalu  ~ 150 km.

   

Cserépfalu és környéke

 

Cserépfalu Egertől kb 20 kilométerre található. Ha ismerős Bogácson, esetleg a Hintó-völgyi pincesoron is kóstolgatott már, akkor a táj ismerős.

Hónapokkal ezelőtt leültem, hogy írjak egy pár gondolatot Cserépváraljáról, de nem éreztem azt, hogy erről a csodálatos tájról elég információm van. A Bükk természetes varázsát nehéz szavakba foglalni. Az érzés pedig, hogy ide el kell jönni ...megeshet egy kicsit kevés ahhoz, hogy az Ön érdeklődését is felkeltsem. Az idő múlásával összeállt a kép. Ehhez nem kellett más, mint az, hogy ellátogassak Cserépfaluba.

Milyen falu is Cserépfalu? Talán sokat elárul a helyiekről az, hogy van itt egy olyan buszmegálló, ahol a polcok vannak, s rajtuk könyvek! ...de javaslom, hogy autózzon át a falun, és parkoljon le a Hór-völgyi Látogatóparknáll. Egy kulturált parkoló, mosdók, étterem, egy kis múzeum, és kerékpárkölcsönző várja a vándorokat.

Mit kínál a környék? Itt található a Hór-völgy, mely hazánk leghosszabb völgye! A 23 kilométer hosszú völgy látnivalók egész csokrával várja a természet szépségeire fogékony vándorokat.

A környéken vannak barlanglakások, és kaptárkövek, Erre található a sokféle mondával bíró híres ősember barlang, a Suba-lyuk barlang, ahol egy neandervölgyi nő és egy gyermek földi maradványain kívül, más korokból is számos eszközt találtak a régészek. A barlang bejáratát a patak medre "felett" találja. Azért fogalmazok így, mert amikor arra jártam, száraz volt a meder. 

A hegygerincen találja Ódorvár maradványait. Nem voltam fent, de annyit tudok róla, hogy ez az a vár, melynek építését, s pusztulását egyaránt homály fedi. Egyetlen írásos anyagról olvastam, melyben (1351-ből) Erszébet királyné megparancsolja a várkapitánynak, hogy Bogáscs és Cserépfalu népét ne háborgassa, és dézsmát se szedjen tőlük! A vár maradványitól minden bizonnyal csodás kilátás nyilhat a tájra ...de ha már vár és rom, akkor ha már itt, s erre, egy térkép segítségével felfedezhetik a Cserépvárat is, mely anno Borsod vármegye egyetlen huzamosabb ideig török kézen lévő vára volt. Ez a kitérő nem kapcsolódik a Hór-völgyhöz, hiszen a rom, a szomszéd település, Cserépváralja látványossága.

A kis kitérő után visszakanyarodom a völgyhöz, pontosabban az Suba-lyukhoz, mely az Ördögtorony tanösvény állomásainak egyike. Javaslom a tanösvény bejárását, akár két napra bontva is, de hiszem, hogy ez a környék, több napi élménnyel várja a látogatókat! Az sem jelent áthidalhatatlan akadályat, ha a a családból valakki  nem szeretne erdőben kalandozni.  

A termálfürdő Bogácson, már önmagában is remek kikapcsolódás lehet, de a környék borospincéi is nagy szerettel várják a látogatókat, de Cserépfalu határában láttam lovardát is, tehát akár ki is lovagolhat a környékre! ...és ez csak egy kis csipet az ajánlóból. Biztos vagyok abban, ha hosszabb időt töltök el a környéken még számtalan más vonzó célpontot is meg tudok  említeni! Ezért a felfedezés többi része Önre marad.

 

 

Értékelés:

A természet szerelmesei itt a legjobb helyen járnak. A látogató központnál ideálisabb kiindulási pontot kívánni sem lehet! Kellemes túrázást kívánok!

 

A termálfürdő Bogácson, már önmagában is remek kikapcsolódás lehet, de a környék borospincéi is nagy szerettel várják a látogatókat. ...és ez csak egy kis csipet az ajánlóból. Biztos vagyok abban, ha hosszabb időt töltök el a környéken még számtalan más vonzó célpontot is meg tudok  említeniEzért a felfedezés többi része Önre marad.

 

Csípés,  kisebb seb ?  Rajzoljon egy elnyújtott fekvő "S" betűt  a kötésre, vagy a csípés helyére. Ez egy erős gyógyító jel. Ártani nem árt, maximum beválik!

Flag Counter