Zagyva

 

A Zagyva egy nagy „leget” tudhat magáénak. Ez leghosszabb Magyarország határain belül eredő és torkolló folyó, egyúttal Magyarország tizenharmadik legnagyobbja.

Partjai mentén több tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület van. Medrében közel tucatnyi halfaj él: csuka, ponty, domolykó, jászkeszeg, dévérkeszeg, harcsa, törpeharcsa, busa, balin, fogassüllő és compó.

Mellékvize a Tarján-patak, a Kis-Zagyva, a Szuha-patak, a Bér-patak, a Galga és a Kövecses-patak. A Mátra irányából a Tarna, a Gyöngyös-patak torkollik a folyóba, valamint a Gödöllői-dombság területéről a Tápió. Szabályozásakor Besenyszögnél, egy patkó-kanyar lefűzésével keletkezett az öt kilométeres Holt-Zagyva.

Vízre szállás szempontjából jó kiindulópont Újszásznál a 32-es út hídja. Innen a torkolat 25 kilométer. Fentebbről indulva Szászberek is jó vízre szálló hely, sokan ajánlják. Bokody József Magyarország vízitúra útvonalai (1985) című könyvében kiindulópontnak magas víznél Jobbágyit, közepes vízállásnál Hatvant ajánlja. Most, pár évtized múltán ezeket a helyeket kizártnak tartom az alacsony vízállás és a növényektől dúsan zöldellő meder miatt. Talán Jászberénytől... Ezt hamarosan teszteljük is.

Ma ezzel a cikkel párhuzamosan három élménybeszámolót közlünk a Zagyváról, hogy minél többen kedvet kapjatok ehhez a folyócskához.

 

forrás: ://vizjaromagazin.hu/magazin/turak/a-zagyva

 

Flag Counter