Budapest ----> Hatvan ~ 58 km.

 Grassalkovich-kastély

A 3-as út mellett található épület mellett már többször elmentünk, többször megfogalmazódott bennem a gondolat, miszerint: Milyen jó is lenne megnézni! A vágy mindeddig vágy maradt, hiszen az akkoriban még talán szürkés-kékes épület nem volt látogatható.

 

2014 márciusában befejeződött a kastély felújítása, melyben helyet kapott a  Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeum. 

A sétát az alagsorban kezdjük, a halászati kiállítás megtekintésével. Folyó és vízpart, halászat és horgászat, halfajok, élőhelyek... meglehetősen átfogó képet kapunk a témáról!

Ezt követően a földszint, illetve az emelet következik. A vadászati kiállítás kincsei, a trófeák, de azért akad itt sok más szépség is! A preparátumok sokszínű elegyébe belefedkezve, fel sem tűnik, hogy a késő barokk kastélyból viszonylag keveset látunk. Fel-feltűnik egy-egy tárgy, egy kandalló, egy váza, egy bútordarab...  és mennyire érdekes! Többször írtam már, hogy a megjelenő XX. - XXI. századi építészeti megoldások, anyagok mennyire zavaróak számomra egy kastélyban. 

Párhuzamot vonva a gyöngyösi Orcy-kastéllyal, itt is elveszik ennek a jelentősége, mert a kiállítási technika, új életre keltette a kastélyt. Nem zavaró, hogy bizonyos helyeken a tárlat kreatívan orvosol olyan építészeti pusztulásokat, melyeket vélhetően, csak nagy költségekekkel lehetett volna begyógyítani, visszaépíteni.

 

 

Visszatérek egy picit a kiállítási technikára. A gyermekemnek is  nagy élmény volt a kiállítás részét alkotó állatok szőrét (mégha csak egy kis minta is volt) megérinteni, és összehasonlítani őket! Élménydús a kiállítás, melyből a képek talán... de az élmény megélve az igazi! 

A kiállítás megtekintése után, a szépen gondozott kertet se hagyja ki! Szeretne magaslesből "vadászni"? Az élménytérben ezt a vágyát megvalósíthatja, de a kertben található labirintusban követhetünk nyomokat, s ha már kellően... nos akkor el lehet gondolkozni, merre is az arra?!?

 

 

Értékelés:  

Azt gondolom, hogy ez egy tökéletes félnapos program. Miáltal Budapesten élek, hozzá kell tennem, hogy nagyon egyszerűen, és viszonylag hamar ide is lehet érni. A kiállítás nem zsúfolt, de mégis rengeteg  információt hordoz magában.

 

 

 

 

 

Flag Counter