Budapest ----> Hatvan ~ 58 km.

 

Hatvan - Vadaspark

 

Egészen biztosan sokan felkapják a fejüket a cím olvasása közben, s joggal kérdeznek vissza, hogy : Hatvanban vadaspark? Igen kérem, a Zagyva kis szigetén, a városközponttól egy "ugrásra" található egy aprócska vadaspark. 

A megközelítés nagyon egyszerű, hiszen ha a kórházat megtalálta, akkor helyben van! A kiépített parkolóból indulhat a séta a Zagyva gátjára. Az út, a XVI. században épült vár észak-nyugati sarokbástyályának emléket állító tábla mellett elhaladva éri el a játszóteret, s majd a gátat.

A Zalán átívelő gyalogos hídról nyílik a lombkorona sétány, melyen egészen a park bejáratáig lehet elsétálni. Az ösvény szépségét vélhetően csak évek múltával lehet majd igazán kiélvezni, amikor a fák már akkorára terebélyesednek, hogy lesz alapja a nevének, de így sem rossz. Az ösvény alatt épült egy bringás "kalandpálya"... nos ennek a történetéről, sorsáról a média már eleget, s sokszor... erre sem térnék ki!

A parknak nincs évtizedekre visszanyúló múltja, hiszen 2014-ben nyitotta meg a kapuit, ám ez mit sem számít. Belépve a kapun, kinyílik a tér! A hídról is hallatszó állati "hangzavar" egyre csak erősödik...  innen valóban már csak az a kérdés, hogy merre tovább? A barátságos csacsik, vagy a félénknek látszó őzikék, vagy a haza nagyvadak kifutói, vagy esetlegesen a kakasok, csirkék, s ludak világa...

Nagy élmény felmászni a magaslesre, s onnan megfigyelni a vadkant, s őzeket, s körbepillantani a parkon. ...és megeshet, hogy  innen helyesebb, ha helyettem a képek mesélnek tovább! 

Egy olyan korban , amikor a gyermekek egy része előbb ismerkedik meg "élőben" az oroszlánnal,  a zebrával, s más egzotikus állatsereglettel, mint a hazánk erdeinek őshonos állataival, "kötelező programnak" kellene lenni egy vadasparki látogatásnak   minden ovisnak, kisiskolásnak... ! Hálás köszönet mindenkinek, aki ennek a parkan a létrehozásában s életben tartásában részt vállal! A parknak jelenleg nincs weboldala, ellenben van Facebook profilja, képekkel, aktuális információkkal!

A Zagyva másik partján, a parkban csodás gőzösökben lehet gyönyörködni, és persze ott a kastély, melynek falai között található a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum! ...tehát Hatvanba érdemes ellátogatni, vagy egy kirándulás köztes állomásaként gondolni rá!

 

 

Értékelés ***

Csodás családi program, mely ha nem "figyel" oda, akár egy egész napos kikapcsolódást is magában rejthet!

Flag Counter