Budapest ----> Síkfőkút   ~ 150 km.

 

Síkfőkút

Síkfőkút egy újabb bizonyíték arra, hogy hazánk mennyire gazdag természeti kincsekben! Ha Noszvajon volt, vagy Noszvajra tart. Ha Bogácson pihen, vagy Eger környékére téved, ide látogasson el! Noszvaj honlapján azt olvasni, hogy Noszvaj-Síkfőkút hazánk legtisztább levegőjű települése. Ezt nem áll módomban sem cáfolni, megerősíteni! ...de kezdjük az elején. Megérkezvén Noszvajra, közvetlenül a település határát jelző tábla után forduljon balra. Az út kicsit keskeny, de nem kell hosszan autóznia. Az első parkolóban, az árnyas fasor alatt nyugodtan rakja le az autót, s folytassa az utat gyalogosan, ráérősen.

 

A szálloda melletti kis mesterséges tavon csónak ringatózik, a gondosan ápolt rét csábít a piknikezésre, üldögélésre, az ápolt gyep, az utak melletti faragott padok többet árulnak el ezer szónál!.

Elvileg a szomszéd tavon horgászni is lehet, de szerintem elég hínáros, növényekkel gazdagon benőtt, így... hát nem tudom.

A falu... nos én kívánom minden magyar falunak, hogy ilyen szépen gondozott, rendezett utcái, s portái legyenek!  A képeken, majd láthatja, miről is beszélek!

A faluban szálloda, étterem, és temérdek bungalló várja a természet szerelmeseit. Induljon el valamerre ...túrabakancsban, vagy biciklivel, kinek-kinek ízlése és igénye szerint!

A helyiek tapasztalatom szerint nagyon kedvesek, szeretettel fogadják a vándorokat. Javaslom, hogy ha megszületik az elhatározás arra, hogy ellátogat ide, no és persze túrázni is szeretne, nem csak sétálni egy kicsit a faluban, szerezzen be egy térképet, hogy biztonsággal vághasson neki az erdőnek! A környék telis teli van látnivalókkal! Élvezze ki az itt eltöltött minden piilanatot, hallgassa hosszasan a patakok csörgedezését, és élvezze, ahogy észrevétlenül kitisztul az elméje! Feledésbe merülnek a hétköznapok, és ha percekre is, de fellélegezhetünk. A túra végére, feltöltekezve ebből a madárcsicsergős csendből indulhatunk tovább, búcsút intve Síkfőkútnak!

Az erdő, a zöld ezerféle árnyalatában pompázó óriás, nyugalmat sugárzó szeretettel fogad bizalmába, megmutatja az élővilágának kincseit, ételt, s italt ad az itt élő ezerféle állat számára. ...kérem, ne éljen vissza ezzel a bizalommal! Ha erdőben jár, és elindul egy "hódító, s felfedező" túrára, óvja amennyire csak tudja ezt az értéket! Vigyázzon rá úgy, hogy a gyermeke, vagy az unokája is láthassa, azt, amit Ön már felfedezett!

 

Értékelés:

Számomra egy újabb szerelem, melynek az energiáját csak emeli a környék látnivalókban nem fukarkodó kínálata.  Tiszta szívemből ajánlom ezt a programot mindenkinek!

 
Frissítve: 2015-05-01

 

Flag Counter