Budapest – Bélapátfalva ~ 160 km.

A Bél-kő, és a Lak-völgy kincsei

 

Egy paradicsomba hívom Önt! Meglehet, hogy ismét túlzásba estem, ám Bélapátfalva egy ékes példája annak, hogy miként lehet úgy eltölteni egy napot, hogy perceknek tűnik!

A Bükk két újabb kincsét tárom Ön elé. Bél-kő, a kőfejtővel, és az apátsággal, valamint a Lak-völgyi horgásztó "csavarata el a fejem"! Elsőként a ciszterci apátsággal kezdem.

Bélapátfalvára megérkezvén (Eger felől), a vasúti átjáró előtt forduljon jobbra, és csak egyenesen tovább... tovább, már ha meg tudja állni, hogy nem áll meg az út szélén, és nem csodálja meg a szeme elé táruló panorámát! Lenyűgöző, gigantikus, „ember formálta” sziklák... Tehát csak egyenesen, s így fel tud menni a szerpentines úton a kőbánya bejáratát érintve az apátságig, ahol fizetős (2016 – 300Ft.) parkoló várja a vándort. Innen nem csak az apátság érhető el könnyen, hanem a környék is bebarangolható. Található itt egy tanösvény a Bél-kő környékére, de van forrás, kápolna...

(Bélháromkúti apátság)
 

Az apátságba egy „jelképes” belépődíj ellenében lehet belépni. A belépődíjban foglalt szolgáltatásokról az apátság honlapján tájékozódhat!

"Az 1232-ban alapított Bélapátfalvai Ciszterci Apátság, Magyaroszág egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági templom!"

Nincs fényesség, nincs pompa, nincs... de az ablakokon besettenkedő napsugarak fényességében fürdőző apátság minden kis részletében található valami, amin megpihen a tekintet. Megáll az idő. Az ajtó becsukódásával párhuzamosan megérint a csend, mely lassan a lelkemet is lecsendesíti... Egységet érzek, ...Egy-s-Ég mondhatnám... Jöjjön el, érezze meg. A szavak, melyekkel ezt le lehetne írni még nincsenek a birtokomban, de nem is biztos, hogy muszály erre az érzésre szavakat találni!

Kilépvén az ódon falak közül, a környéket is „magunkba szívhatjuk”. A fák ölelésében megbújó apátság mellett, csörgedező vízfolyás hívja fel magára a figyelmet, valamint a hajdani monostor romjait járhatjuk "körbe".

A távolba tekintve, ott magaslanak a kőfejtő kopár, százmillió éves mészkősziklái, ám a zöld ezernyi árnyalatában pompázó táj, ezekből a szürkés, helyenként vöröses sziklákból alig enged láttatni valamit. Mintha takarná, óvná ezt a sebet, melyet az ember ejtett... 

Az apátságtól indulva 2- 3 órás túrát tehetünk a 815 méter magasan található kilátóhoz, ahonnan mesés panoráma tárul a szemünk elé ! 

Visszafelé javaslom, hogy ismét a szerpentines úton induljon vissza. A második hidacska után forduljon jobbra, s hamarosan egy újabb csodával fog gazdagodni. A vendéglő neve hívogató, de a Szomjas Csuka névre keresztelt „műintézménynél” van itt izgalmasabb program is! A Lak-völgyi horgásztó és a völgye, azt gondolom, hogy egy páratlan kincse hazánknak!

A tavacska rendezett partjára leheveredve, egy pillanat alatt bele lehet veszni a csendbe, a vízipókok, szitakötők sürgölődésébe, s az itt-ott megrezdülő víztükörbe. ...repül az idő a napfürdőzés közben, ám a fürdőzés szerelmeseinek itt csak a nap nyújt segítő "jobbot", ugyanis a tavacskában nem lehet fürdőzni!  

A tavacska mögött egy hatalmas rét terül el, számtalan tűzrakó hellyel, paddal, sétára, túrára csábító tájjal, és ha fellángolt a szerelem a környék iránt, vendégházat is talál, ahol álomra hajthatja a fejét!

 

Értékelés:  

Le lehet élni egy életet anélkül, hogy ide ellátogatott volna ...de akkor ismét valami nagyon szép dolgot hagyott ki az életéből! Én elvarázsolódtam!

 

Flag Counter