Budapest ---> Szécsény  ~ 100 Km.

(Forgách-kastély)

 

Szécsény belvárosában található a Forgách-kastély, mely helyet ad a Kubinyi Ferenc Múzeumnak.

A főútról egyszerűen rá lehet találni a kastélyra, remekül ki van táblázva, és kastély előtt parkolóban is van hely bőséggel!

A kastély sajnos a háborúban, valamint az azt követő időszakban megélte mindazt a borzalmat, melyet egy kastély megélhetett.  A sanyarú sorsa, sajnos a mai napig érezteti a hatását. Gyakorlatilag semmi sem maradt a berendezési tárgyakból, valamint dokumentum is  alig maradt fent arról, hogy is nézhettek ki a kastély a háborút megelőzően. Az első fellújításnak 1960-as években kezdtek neki. Az utolsó renoválás 2005-ben volt. 

Kérem ne számítson egy klasszikus kastély élményre, ám hasonlóan a hatvani kastélyhoz, van látnivaló bőséggel! A hófehér falakat trófeák népesítik be, a termekben csodás időszaki, és állandó kiállítások várják az érdeklődőket.

Lenyűgözött az őskorba elkalauzoló tárlat, melyben a feltárt leleteken túl, rengeteg csodás látnivalóval gazdagodtam ...és bepillanthattam egy neolit falu "életébe" is! Egy bronzkori kalandozás után, melyet egy dioráma tesz igazán egyedivé, a nógrádi várak között kalandoztam, melyben a török kor is megjelent.

A Rákóczi kiállítás után, a Szécsényi országgyűlés emlékei között nézelődöm. Megtekinthető az országgyűlés táborrendje, mely bizony hosszú percekre elragadta a tekintetemet. Az 1711 január 22-i romhányi csatát megidéző "terepasztalnál" hosszú ideig el lehet bámészkodni!

A túra következő állomása egy, a XIX. századi női lakosztályt bemutató kiállítás. Megelevenedik a szalon, az olvasószoba, és a háló képe. A kiállítás befejező része a kastély történetét mutatja be, Nagyobb örörm lett volna mindezt látni, de annak is örülni kell, hogy írásos formában ennyi információ megmaradt az utókor számára!

A kastély egész évben várja a látogatókat (hétfő kivételével)!

 

Értékelés ****

Ha a környéken kirándul, vagy ha erre viszi az útja, mindenképpen álljon meg, és szánjon egy órácskát a kiállítás megnézésére!

 

 

Flag Counter