Budapest - Rád ~ 44 km. 

Pécs:

Állatkert

 

A BÖLCSESSÉGEK KERTJE

" Létezésünk alap oka az, hogy tanuljunk"

 

Rád főutcáján tábla hívja fel a figyelmet egy kertre, a Bölcsességek kertjére. Elsőre "csak" megragadt rajta a tekintetem, és haladtam tovább, ám bennem maradt. Mivel az életem egy része kötődik a spiritualitáshoz, tanulom, s tanultam a mesés kelet több ezer éves tanait, nem hagyott a "vérem", s visszatértem. Megkerestem a kertet, ám zárva találtam, de a következő látogatásomkor már megpillanthattam. Megismerkedtem a kert megalkotójával, Márkus Györggyel, akivel azt gondolom már az első pillanatban megteremtődött a kölcsönös szimpátia. A látogatás rövidke volt, mert éppen  indulóban voltak...

Ha estleg nagyon elkeveredne, a Waze ismeri a "kertet", ám a google csak az Álomvölgy tanyát találja meg, mely pár méterre van tőle.

 

A harmadik látogatás...  több órát töltöttem itt el, és fel sem tűnt. Részben Gyurival beszélgetve, részben a kert hangos, s a magam elmélyülős csendjében töltekezve, s kisebb részben a fényképek készítésével foglalatoskodva.

Földi halandó, talán csak egy kertet lát itt, ahol van egy szív alakú tó csodás lótuszokal és tündérrózsákkal, van egy kör alakú tavacska, mely még épül, s szépül, s az ösvény mentén bölcseletek olvashatóak ...talán innen is érkezett a név, a Bölcsességek kertje.

Gyuri elméséli, hogy ez a telek senkinek sem kellett, hiszen ingoványos, mocsaras terület volt, s ebből alkotta meg az évek során azt, amit most látni... s alkot folyamatosan, hiszen fantasztikus tervekről mesél! A tervek, melyek forrása a kertészet lehet, mely ellátja a környéket csodás egynyáriakkal, örökzöldekkel... A kertészhez, a fák, bokrok, virágok tudorához mi más is állhatna még közel, mint a spiritualitás, a tanítás. A Mesterétől kapott beavatások által rendszeresen tart előadásokat, melyben szól  többek között:

  • Az emberi élet értelméről;
  • A megállíthatatlan létfolyamatról; 
  • Tudati minőségekről;
  • A csakrákról, a mudrákról;
  • Meditációs technikákról, öngyógyításról.

Ezen felül minden tavasszal a kert egy részében "parázsszőnyeget készít" azon vendégeinek, akik szeretnének "tűzön járni". Teszi ezt annak ellenére, hogy a község vallási közöségei ezt annyira nem nézik jó szemmel, de erre csak annyit mond: "Ez erősít meg abban a hitben, hogy jó úton járok".

Visszakanyarodva a kert bemutatására, ha úgy vesszük "csak" egy kert, ám kinek-kinek az érzékenysége szerint megérkezhet itt egy padon üldögélvel sok minden. Megeshet, hogy csak egy cica dorombolására fog felfigyelni, vagy a tópart szikláin sütkérező békákon pihen meg a tekintete , de én hiszem, hogy ez itt több. Több hiszen a lótusz áttelel, a tavacskában halacskák, békák, siklók... és nem csak a tó szív alalkú, hanem néhány tündérrózsa levele is ilyen! A csobogó, a kicsiny domboldal a ...mintha egy hatalmas kéz tartaná ezt a kis paradicsomot... lenyűgöződtem. Gyuri még megmutaja a  piramist, ahol meditálni szokott, majd elsétálunk a parázson járás helyszínére ...sajnos indulnom kellett. Lassan lépkedek, marasztal a kert, legszívesebben visszamennék a dombra, ahonnan rálátni a szív alakú tóra, s majd visszaülnék egy padra, belesimulni ismét a kert egységébe... 

Sok apró gondolat ragadt, illetve született meg bennem, s oly csodás volt megérezni, hogy a gyökér, melyből táplálkozunk ugyanaz, csak ő egy más úton halad, mint ahogy én is, és mégsem!

Kérem a Kedves Olvasót, hogy ha szeretne ellátogatni ide, előtte hívja fel Gyuri! Ennek több kölcsönösen érthető oka is van, melyeket itt és most nem szeretnék taglalni, bízom a Kedves Olvasó bölcsességében! 

 

Értékelés:

Sokat kaptam ettől a látogatástól, ám mindazt amit kaptam nem lehet megfogalmazni, és túlzásokba sem szeretnék esni. Ez nem egy átlag program, nem egy vár meghódítása, nem egy... Talán több, s másoknak kevesebb. Az élmény megélésnek a kulcsa, talán attól függ, hogy hol járunk az utunkon, mennyire merjük magunknak megengengedni a feltétel nélküli be-, illetve elfogadást. ...és minden rendben van, ha valaki azt mondja, hogy ez csak egy kert... igen ez csak egy kert, egy kis tóval. Megeshet, hogy mások, mint például én is itt elvarázsolódunk. Talán semmi sincs itt, s talán itt van minden!

Flag Counter