Budapest ----> Buják ~76 km.

Bujákra megérkezve, keveseknek nem szúr szemet a Kálvária-hegy tetjén álló, vakítóan fehér kápolna. Annak ellenére, hogy a településre való látogatásomnak, eredendően egyetlen célja a várrom megtekintése volt, ez a látvány átírt néhány dolgot a programomban.


Remetelak, kápolna és kálvária:

Én a magam részéről "vizuális megközelítést eszközöltem", s így bukkantam rá a keskeny  Ady Endre utcában egy táblára, mely az erdő felé vezet... A kezdetben füves út, az erdőbe érve jól járható sétaúttá válik. A Kálvária-hegyre az út hozzávetőlegesen 10-15 perc körül lehet. Ez az idő függ  a választott iránytól, a kondíciónktól, a... Jómagam a kék tábla által javasolt 10 perces utat választottam, s egyáltalán nem volt egetverően megterhelő. Hegymenetnek hegymenet, de van durvább!

Az erdő csodás, de egy természetet szerető ember számára melyik erdő nem az! Sokan járják az erdőt, s keresve-kutatják a "kalaposokat". Vargánya és róka gomba a legjellemzőbb errefelé, tudom meg egy vödörrel és szatyorral "felfegyverkeztett" embertől. 

A valóban nem hosszú út végén, szemet gyönyörködtető látvány a fák öleléséből megpillantani, a hegy tetején álló hófehér kápolnát. Felérve a "csúcsra"... lélegzetelállító panoráma tárult elém. Amint betöltekeztem a környék szépségével, körbejártam a kápolnát. Sajnos, s egyben érthető módon zárva volt, ezért csak az ablakon át tudta bejárni a tekintetem. Takaros,  s az egyszerűségében szemet gyönyörködtető, épp úgy, mint a remetelak. A kálváriához fellépcsőzve, varázslatosan szép panoráma fogad, de biztos vagok benne, minden ide ellátogató vándor megtalálja a számára legelragadóbb "szegletet"!

 

Várrom és kilátó:

Ahogy már pár sorral korábban írtam, Bujákra való látogatásom első impulzusa a várrom megtekintése volt. A rom felé vezető utat könnyű megtalálni. Ha más segítség nem adódna, keresse a HM üdülő tábláját! A faluból kivezető  erdészeti útra tilos behajtani, ám hétvégén s ünnepnapokon bárki szabadon használhatja a Sasbérci kilátóig. A jó minőségű, fekvőrendőrökkel "tarkított" aszfaltos út egy szakaszán sziklaomlás veszélye miatt, fokozott óvatossággal célszerű... ám ha ezt a rész "átvészeltük", már valóban nincs más dolgunk csak töltekezés a Cserhát szépségeiből.  A csodás erdőség, a Bujáki-patak csörgedezése, az illatok, a madárkák csicsergése... totális kikapcsolódás!

A HM üdülő előtt (ha autóval jött idáig) le lehet parkolni. Az út szélén egy tábla mutatja a vár felé vezető irányt. A képen a hajdani erődítmény képe is látható, mely mára már csak egy romként szerepel a leírásokban. Sajnos a környéken több romos vár is van, a legszerencsésebb Hollókő vára volt közülük, mely gondozott, fejlesztett, s felkapott sok látogatót vonzó célpont lett, hogy ebben a szépséges falu miként... nem tudom. 

Nekiindulva az útnak, mely igazából nem hosszú, ám igazi hegymenet! Hosszú, tüdőtisztító, szívdobogtató méterek, melynek a végén áll az elhagyott rom, mellyel sokat nem törődnek, tehát sajnos pusztul! A megmaradt falak java már szinte csak azért áll, mert a gyökerek tartják össze. Sok helyen omlások láthatóak, s ennek ellenére fel lehet fedezni a hajdani vár szépségeinek egy-egy apró cikkét. Felérve a vár legmagasabb pontjára pazar kilátás tárul a szemünk elé! Hegyek, völgyek, erdőségek, tisztások, a HM üdülő tavacskája, a távolban a Sasbérci kilátó... és miközben elrévedezve töltekezem, elmosolyodom magamon. Az első látogatásomkkor megélt szomorúságnak, melyet a vár állapota, a környezet gondozatlansága táplált, már nyoma sincs! Pedig semmilyen pozitív változás nem történt, nem jött fel senki egy metszőollóval, és gereblyével... Bárcsak történne itt valami, nem vágyom arra, hogy... mindössze "csak" annyira, hogy legyen olyan állapotban, mint Nógrád vára!

Nagy tisztelettel hívnám fel a figyelmet arra, hogy sajnos ez egy gondozatlan rom, s ezáltal minden lépés legyen körültekintő! 

KÉREM vigyázzon a saját, és a társai biztonságára! 

Visszaérve az úthoz... ha a térképet jobban megnézi, van itt egy tavacska is.  A vendégház recepciójáról érkező katona, nagyon kedvesen tájékoztatott arról, hogy sajnos ez nem látogatható, mert az üdülőhöz tartozik. Ha szemfüles, a gondozott tisztást övező bokros "susnyásba" néhol be lehet hatolni. Pár lépés a kerítés, s a tó. A látvány valóban csak annyi, hogy víztükör, és a gondozott part...

A HM üdülő előtt az aszfaltos út leágazik Keselyrét, Szilos valamint a Sasbérci kilátó felé...

 

A Kilátó:

A leágazástól kb 5 km-es aszfaltozott úton lehet eljutni a Sasbérci kilátóig. Természetesen vannak túrautak is, melyek az erőben vezetnek, de mivel azt nem jártam be, így csak... A kilátóhoz felveztő utat tábla jelzi. A széles, sorompóval lezárt murvás, kavicsos út nem hosszú, s nem is nagy kihívás. Az út elején találtam egy apró, békalencsével benőtt ...bátortalnul írom le, hogy tavacskát. Az élet nem sok jelét fedeztem fel "benne". Tovább sétálva, ritkán érezhető illatfürdővel ajándékoz meg a táj. ...hogy ez csak egy júniust köszöntő illatfelhő volt, vagy... nem tudom, de csodálatos volt!

A kilátót elérve elállt a lélegzetem. Ápolt környezet, fantasztikusan megújult épület, melyet egy kedves segítőkész hölgy "ügyel". Tőle tudom, hogy a "torony" hétvégenként, s ünnepnapokon van nyitva. Egyéb napokon a helyi erdészettel kell egyeztetni, s csoportoknak nagyon szívesen kinyitják a kilátót. Tervben szerepel, hogy az alsó három szinten egyszer vendégszobák is lesznek, de ez egyenlőre csak terv. 

A kilátó, ha úgy vesszük egy torony, melynek a tetején található egy ház, egy épület, s megkockáztatom, hogy valahol megidéződött fiatalkori bajor kalandozásaim emléke is. S itt ragadom meg az alkalmat arra, hogy megjegyezzem, ide már ezért a kilátóért is érdemes eljönni! Minden további élmény, csak hab a tortán!

A kilátóteraszra biztosnságos lépcsőn lehet feljutni. Látható, s érezhető, hogy az épület nem régen lett átadva a nagyközönségnek. A fa lépcső lakkozásán még egy karcolás sincs! Az legfelső emleten kiállítást láthatnak a kilátóról, olvashatnak a közeli, s távoli múltról, láthatnak néhány trófeát, s a környék domborztával, csúcsaival is megismerkedhetnek. A teraszon körbesétálva, pedig... 

 

Értékelés:  

Összességében egy csodálatos kirándulás vár Önre, ha ellátogat Bujákra! A panoráma meseszép, és a kevésbé edzett túrázóknak sem "megy el" a kedve az erdőjárástól!

 

Flag Counter