Budapest ----> Katalinpuszta  ~ 55 km.

 

Gyadai tanösvény


Talán nagyon sokan ismerik, de az is megeshet, hogy sokan nem is tudnak a létezéséről.

A kettes főúton autózva,  Katalinpuszta határában található egy kirándulóközpont. A főútról a tábla jelzését követve hamarosan egy kiépített parkolóba érkeznek.  Az igaz, hogy befejeződött az építkezés, és ha minden igaz, (2015) május közepén átadják a kisvasútat, mely szerintem nagy kedvence lesz kicsinek, s nagynak egyaránt!

A parkolótól pár perces sétára egy kisebb csodába csöppen a látogató. A képekből is látni, hogy családbarát helyre érkeztünk. Tanösvényeken járhatjuk be a Naszály hegyet. A kicsik a játékosan tanulhatják itt meg az erdő szeretetét, a természet védelmét... A tanösvény népszerűsége oly magas, hogy a látogatásomkor látottak alapján "kijelenthetem", hogy sok gyermek már sokadszorra túrázza végig a tanösvényt.

Idézem egy tábla gondolatát:

"Kedves Felnőttek!

Az élményösvény játékos formában mutatja be az erdő életét. A fákon, erdei állatokon kívül a gyermekek megismerhetik az erdészek munkáját is. A 300 méter hosszú Ovis ösvény babakocsival is bejárható. A madarak birodalmában egy 350 méter hosszú ösvényen barangolhatnak, Kérjük segítsék az az apróságokat a feladatok megoldásában..."

Ritkán idézek, de azt szokták mondani, ami jó, azt felesleges elrontani. :)"

A Gyadai tanösvény.

A Naszály lábánál csordogáló Lósi-patak mentén 5 km hosszú ösvény télen-nyáron járható. Sok pihenőhely van, de ha nem tudja valamiért bejárni, a közeli erdészeti úton bármikor visszatérhat a kiindulási pontra.

Az ösvényen bepillantás kaphatunk az erdő életéből, az erdészek munkájából, egy adott hely érdekességeiből, virágairól. Az út sosrán találkozhatnak őzekkel esetleg szarvassal, megtudhatják hol volt régen Gyada település, és mivel gazdálkodtak az emberek a középkorban...

A gyermekek kisérője Hangya Dani, akinek jelképe fel-felbukkan az út során, mely kényelmes sétával, zárt cipőban, ruházatban kb 3 óra hosszú.

 

Fontos!

Erdei kirándulásnál javaslom a kullancsok elleni védekezést. Riasztó, sapka, zárt öltözék. A kirándulás folyamán kérem éppolyan nagy gonddal óvja a természet értékeit, mint a saját és társai testi épségét! Javaslom a túracipő viselését.

 

 

 

Értékelés ****

Közel van Budapesthez, minden korosztálynak élményt jelent, csodálatos környezet ...mi kell még egy kellemes családi programhoz?

Flag Counter