Budapest - Bér ~ 74 km. 

Kőtár, kőtenger, andezitömlés...


Bér a Cserhát kapuja, és a rózsák települése. Megközelítése az igazat megvallva nem "zökkenőmentes", de biztosíthatom Önt,  ami itt várja a kirándulókat, az a maga nemében egyedülálló
A településre megérkezve nem állítom, hogy az első látnivaló a vízimalom, de mi itt kezdtük a szépségekben való fürdőzést. A buszfordulóban jobbra tartva haladtunk tovább a Malom Udvar Étterem és Vendégházak felé. Elvileg van egy jelképes belépő a malomhoz de... 
 

A Szent Anna vízimalmot 1764-ben Adamus Barsuta építette, s néhány esztendeje (2010-ben), a Malom Udvar tulajdonosa időt és anyagiakat nem sajnálva gyönyörűen felújította, s egyben helyreállította a malom szerkezeti elemeit is, így ezzel megteremtette a lehetőségét annak, hogy részesei lehetünk egy ​csodálatos ​időutazásnak. A felülcsapott, tehát a vízkerékre felülről ráömlő víz által meghajtott​,​ kövön örlő patakmalom felső szintjén, egy gyönyörű kápolna található. Európában ez az egyetlen olyan kápolna, mely​et​ egy működő vízimalomban alapítottak. A kápolna oltárköve Vácról​, a Papnevelő Intézetből került ide. Az adatok szerint 1777. március 17-én szentelték fel.​ A váci kápolna felújításakor a megaggott barokk berendezéstől megváltak, így a püspökség közbenjárásával talált itt új otthonra, hasonlóan a főoltárral!
 
A szálláshelyről nem tudok érdemben írni, de látva a környezetét, sok baj nem lehet! Az étterem, a helyi ízek mellett autentikus filippínó menüvel is kedveskedik a vendégeknek. Az "írás szerint" a távoli ízek, a ház Fülöp-szigetekről származó "főnökasszonyának" köszönhetően érkeztek el Bérre!
A malomtól egy keskeny, aszfaltos úton lehet feljutni Virágospusztára. Az első megállásra csábító impulzust a Mária-forrás irányát jelző tábla adja, de a közeli távolban már kirajzolódik valami érdekes...
Nem is tudom hol kezdjem a látottak felsorolását! Elsőként a Szent korona szabadtéri színpad rabolja el a tekintet, majd következnek nemzetünk nagyjainak égerfából készült szobrai. Gróf Batthyány Lajos, Deák Ferenc, Hunyadi Mátyás, Szent István király, Attila hun király... hogy csak néhányat említsek. A Nemzeti Emlékhelyen láthat még egy kőből faragott  turul szobrot, Mindszenty emlékművet, a és itt áll a környékre "vigyázó", s a kezével áldást adó Krisztus szobor... és ez csak egy csipet a látnivalók özönéből!
Az emlékhely szomszédságában található az Andezit Hotel, ahol folytatódik az időutazás. Én "csak" körbejártam a területet, majd utánaolvastam a hely "történelmének". A sétának van egy sajátos, és egyben egyedi hangulata... Mátyás király lovagterem, Magyarok háza, Szabad Európa Rádiómúzeum, Betyárcsárda, állatkert, és persze a szálloda és az étterem...
Mondhatnám, hogy csak a felszínt láttam, hiszen nem néztem be sehova, ugyanis nem éreztem illőnek a nagy vendégjárás közepette, hogy kívülállóként, előzetes egyeztetés nélkül elinduljak a "mélységek" felé. Ez az elvileg felületes élmény is  kellemes benyomásokkal gazdagított, de ahogy láttam, ezzel nem csak én voltam így, hiszen nagyon sokan voltak a hotelben!
Visszatérve a buszfordulóhoz, a Bér-patak hídja felé induljon tovább. A világháborús emlékmű után láthat néhány régi borospincét (az faluban több helyen is van), mely ékes bizonyítéka annak, hogy hajdan igen elterjedt volt a környéken a szőlőművelés. Sajnos a filoxéra járványi megbélyegezte a helyi borászkodás jövőjét. 
Az Országjárón többször fogalmazok úgy, hogy "jó itt... jó ide..." de nem tudom megfogalmazni az okát. A béri evangélikus templom környezete is egy ilyen hely. Nem voltam bent a templomban, mert zárva volt. Nem tudok semmi olyat megfogalmazni, mely fizikai szinten megfoghatóvá teszi ezt az érzést, de valóban jó itt lenni! Engem mágnesként vonzott be a templomkertbe a harangtorony, meg kellett érintenem egy kövét! Talán  megérintette a lelkemet valami megfogalmazhatatlan, talán megéreztem valamit a történelméből,  hiszen a torony alapjai a XIV. szd.-ban épültek, majd az évszázadok során többször átépítettek, és meg is magasították, talán... de ez mind csak elmélet, a lényeg, hogy jó itt lenni! A szűken vett környék egységébe szervesen illeszkedik a szomszédos parókia szépen megújult épülete, no meg a néhány éve telepített gyümölcsös...
Mi itt parkoltunk le a kocsival, s innen sétáltunk tovább a Nagy-hegy irányába a zöld kereszt, majd a zöld jelzésen, illetve a kék Mária-út jelzés közös szakaszán. A településen, az evangélikus gyülekezeti háztól néhány méterre tábla is jelzi, hogy merre kell menni az andezitömlés felé.
A út  első része  egy kényelmes, átlagos séta, mely a Nagy-hegyi feljáróig tart. A jól járható széles földút mellett található útjelző oszloptól (Bér-patak, Nagy-hegyi feljáró 215m tszf.) indul a "hegymenet", a 364 méter magas Andezit-csúcsig. A távolban magasló kettős csúcsú Szanda-hegy, és Szanda várának romjainak látképével búcsúzunk a rétektől, és a bokros-bozótos tájtól, s elindulunk a júliusi forróságban is kellemesen hűvös klímával kényeztető erdei úton, melyen a kőtárig sétálunk. A jelzések csaknem mindenhol egyértelműen jelzik, hogy merre kell menni. Talán egy leágazás van, ahol felmerül a klasszikus kérdés, "mh... most merre?" ...de itt sem kellett hosszasan időzni, a válasz hamarosan "megérkezik"!
Amikor megpillantják a kidőlt vadetetőt, már valóban nincs messze a cél. A közeli kőtenger egy-egy "elszabadult mohás hullámának" szépsége, már itt-ott elragadja a tekintetet, ám ez még csak egy kis ízelítő abból, ami ránk vár. Az andezitoszlopokat bemutató táblától már valóban csak néhány lépés a betonból készült kőtár, ahol a Geopark területéről származó kőzetekkel ismerkedhetünk meg. Ezt követően csak Önökre van bízva, hogy a kőömlés felé, vagy az egyedülállóan ívelt andezitoszlopok felé indulnak el. Bármerre is... csak óvatosan! Kérem legyenek felelősen gondolkodó "felnőttek", s ezt nem csak "balesetvédelmi" szempontból írom, hanem azért, mert a kövek között az avarban, számos erdei békát láttam. Persze, ők is "résen vannak", de itt mi vagyunk a vendégek! 
Kőtenger, vagy kőömlés... kinek melyik megfogalmazás a szimpatikusabb. Nagy élmény megkeresni azt a pontot, ahonnan a legteljesebben  tárult elénk a kőtenger, melynek a fák védelmében megbúvó részét, csodásan zöldellő moha "színesíti" meg.
A hajdani kőbánya ívelt andezit oszlopainak teljes szépségét csak kellő magasságból élvezheti! A "földszintről" alig látni belőle valamit, de megéri egy kicsit mászni, a látvány egészen különleges! Az öt és hatszögletű, homorúan ívelt oszlopsor nemcsak Európában, de a bolygónkon is ritka "látványosság", hiszen itt nem bazaltról, hanem andezitről beszélünk! ...gondolom a képek magukért beszélnek, ám annyit azért szeretnék hozzáfűzni a látottakhoz, hogy sajnos a fénykép nem tudja a legteljesebben visszaadni a valóságot! A valóság itt is szebb!!!!
...és ha már másznak, érdemes meghódítani a csúcsot is, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul Önök elé. A Cserhát lankáiban való gyönyörködésen túl, az andezitoszlopok tanulámányozására is kíváló lehetőség nyílik!
A visszaút... ki-ki döntse el, hogy mi a könnyebb, bő egy kilométeren keresztül felfelé menni, vagy lefele jönni... Amiről még szeretnék szólni, az a temérdek kerekes kút, melyek szépek, nem láthatóan nem régiek, csak víz nincs... vagy rosszkor jártam arra...
Béren 87 fokos ásványi sókban is gazdag gyógyvízre leltek a közelmúltban. Az eddigi adatok szerint izületi, és reumatikus betegségek gyógyítására kiválóan alkalmas! A tervekben, ennek a kincsnek a kiaknázása kiemelt helyen szerepel. Azt beszélik, hogy a már elkészült látványtervek leginkább a törökfürdők hangulatát idézik meg!
Tehát Bér fejlődni fog, szépülni fog, s vélhetően a fejlődéssel párhuzamosan a bekötőút is megújul, s talán ki is szélesítik! ...leírva ezeket a gondolatokat ...nem tudom, hogy örüljek, vagy féltsem Bért, majd kiderül! Visszakanyarodva a jelenbe, mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy a település mozgalmas életet él! Számos fesztivál, és program várja a kirándulókat. Látogatásomkor veterán autók érkeztek Béren keresztül Virágospusztára...
 
 
Értékelés:  
Nógrád megye számomra egy édenkert! A Novohrad-Nógrád Geopark pedig ehhez egy olyan "láthatatlanul" jelen lévő gondoskodó kezet nyújt a természet szerelmesei számára, ami példaértékű! Tiszta szívemből ajánlom Önnek Bér-t! 

Flag Counter