Budapest ----> Alsópetény ~ 60 km.

Alsópetény

A Cserhát lankái között megbújik több kis ékszerdoboz, sok kis apró csoda... 

Alsópetényre megérkezvén, az első "látnivalóra" a horgászok szeme csillanhat fel. A település határában elterülő tó környezete példásan gondozott! A tó partján található "kifőzdében" nagyon finom halászlé, de készül itt még sok minden más is!

A parkolóból éppen csak kikanyardva, csakhamar egy gondozott bekerített park, ragadja el a figyelmet, majd A volt Somogyi-Andreánszky kúria egy védett parkerdő közepén álll, megújulva, megszépülve, magántulajdonként. A klasszicista stílusban épült kúria utolsó nagyja, báró Andreánszky Gábor világhírű paleobotanikus volt, az MTA levelező tagja. A kúria nem látogatható.

Néhány, (nem túlzok) méter megtétele után, egy újabb gyönyörűen megújult kastély varázsolja el a tekintetet. A Gyurcsányi- Prónay-kastély szállóként is üzemel, parkja csodálatos, és az írás szerint védett természeti értékként van számon tartva! 

A látogatásunkkor éppen esküvőre készülődtek. Az ifjú pár már parkban andalgott, igaz, némi instrukció alapján ...mert a fotós a legjobbat szerette volna kihozni a pillanatból! Azt gondolom minden menyasszony álma lehet egy ilyen romantikus környezetben férjül menni! Tavacska, kis sziget, híd, padok... fantasztikus!!!

A kastélytól "néhány méter" a település központja, ahol felhívnám a figyelemt a római katolikus templomra, mely a XVIII. században épült újjá.  A környezete csodálatos, a kőkeresztek ősi temetkezési helyre utalnak. A templomot sajnos zárva találtam, ám látható itt egy harangtorony, és egy hazánkban ritkán látható építmény, a Werbőczy gúla, melyet 1791-ben építette Gyurcsányi Ignác felesége.

"Gyurcsányi Imre, Mária Teréziától adományokat kapván a fiát, Ignácot küldte Alsópeténybe. Az ő felesége állítatta, a Magyarország történetében is ritka építményt, a Werbőczy gúlát 1791-ben"

forrás: kirandulastervezo.hu

A túrázóknak is jó hír lehet, hogy a településen vezet át az Országos Kék túra útvonala... 

Az "Öreg Hangya" üzletház előtt található egy kis szabadtéri kiállítás, a környéken használt gazdálkodást segítő eszközökből. ...és ha megéhezett, a Hármaskönyv-fogadó nagy szeretettel várja a vándorokat!  Az a hír járja, hogy célszerű előre gondolkozni, és az érkezés előtt asztalt foglalni!

"A település birtokosa 1507-től 1541-ig Werbőczy István jogtudós volt. A hagyomány szerint, helyben szerkesztette a feudális  jogokat összegző alaptörvényt magában foglaló „Tripartiumot”, Hármaskönyvet, mely 1945-ig érvényben volt Az ő emlékére állítatta a templomhegyen a háromszög alakú emlékművet 1791-ben Gyurcsányi Ignácné."

forrás:kastelyok-utazas.hu

A környéken található földvár, vagy inkább sánc felfedezése a Tisztelt Olvasóra marad. Bevallom őszintén nem indultam el a nyíl irányába, ám mindenkinek kellemes kalandozást kívánok!

Alsópetényből viszonylag hamar át lehet érni Bánkra. Elvileg az út mentén található agyagbánya járataiban vannak vezetett túrák, én nem jártam ennek utána, ha valakit érdekel... Az út mentén látható keskeny nyomtávú vasúti sínekről annyit érdemes tudni, hogy az agyagbányát kötött össze Bánkkal. terben volt a vonal helyrehozatal turisztikai céllal, de ebből nem sok dolog valósult meg.

 

 

Értékelés:  

Már az úton lenyűgöződtem, ami a településen csak fokozódott. Igen, ismét egy kis ékszerdobozra, egy kincsre tudom felhívni a Kedves Olvasó figyelmét!

Értékelés ****

Már az úton lenyűgöződtem, ami a településen csak fokozódott. Igen, ismét egy kis ékszerdobozra, egy kincsre tudom felhívni a kedves Olvasó figyelmét

 

Flag Counter