Budapest ---> Ipolytarnóc ~ 125 km.

booked.net

 

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Ősmaradványok, lenyomatok, megkövült fatörzsek között sétálva egy valódi időutázás részesei lehetnek a látogatók Ipolytarnócon.  

Szécsény felöl érkezvén Ipolytarnócra, a tábla útmutatását követve hamar rá lehet lelni a kiépített parkolóra. Az parkoló "menti" tó már ad némi látnivalót, de elsőként, irány a kassza, bár előtte, úgy bónuszból betérhet az ősfák "csarnokába", melyet elvileg már csak  karszalaggal lehetne megtekinteni.

Élmények sokasága vár Önre a parkban! 

Mi egy csoportos túrával kezdtük a programot. Az időutazás, a hajdani tenger medrében kezdődik. A túra egész ideje alatt érezhető az a nagy szeretet, ahogy  a vezető hölgy mesél a közeli, s nagyon távoli múltról. A séta alatt látunk megkövesedett fatörzset, játrunk csarnokokban, ahol megtekinthetjük a hajdan 8 méter átmérővel büszkélkedő fenyő-félét, és látunk cápa fogakat, növényi lenyomatokat, s állatok lábnyomait. A túra része egy nagyon látványos  3D-s filmecske megtekintése, mely által visszautazunk a régbe, ahol ősállatok uralják a tájat. 

A túra után beülünk a 4D-s moziba, ahol a már korábban látott 3D-s filmecskét éljük át az időutazással együtt a mozgó székekben. Nekem kicsit kurta volt a film. Kár, hogy a filmbéli vulkán kitörése, egyben a filmecske végét is jelenti. Bennem egy tátongó űr hagyott a záró jelenet, vártam még valamit, ami lezárná a filmet... 

A rövid 4D-s moziélmény után sétatutak, tanösvények labirintusa várja a vándorokat. A Geopark bejárata mellett, a játszótér szomszédságában indul, a Lombkorona-ösvény, ahol a 5-6 méter magasban tehet egy sétát. Az út végén a kisebbek, akár csúszdán is "földet érhetnek"!

A Miocén erdőben sétálva "élőben" megtekintheti a filmen már látott ősállatokat. Sajnos későn érkeztünk és a többi tanösvényt nem volt időnk bejárni. A kötvetkező látogatás alkalmával a Biológiai, és a Kőszikla tanösvényt egészen biztosan bejárjuk, miután megnéztük a Kőzetparki ösvényt!

 

Értékelés:  

Csodálatos program "kicsinek, s nagyoknak" egyaránt! A gyermekek játszva tanulnak ,a felnőttek térerő mentesen csak egymásra figyelnek, az az, valóban együtt a család!

 

Flag Counter