Budapest - Kishartyán ~ 120 km.

Kőlyuk-oldal

 

A 21-es út felől érkezve Kishartyánba, Nógrádmegyer felé kell lekanyarodni. A főútról a temetőnél kell lekanyarodni, s akár itt is leparkolhat, de ha még megy pár száz métert a tehenészetig, ott is talál parkolót. Köszöntöm Önt a Kővölgyben!

A táj gyönyörű! Alpesi legelőket időző hegyoldal kérődző négylábúakkal,  sárgásbarna homokkő, mélyedésekkel, csodás formákkal ...s ez még csak egy kis ízelítő abból, ami itt vár az eldugott kincseket kereső vándorokra. 

 

A majorság épülete mellett elsétálva már kivehető a "távolban" a Kőlyuk-oldal! Érdekes ez a séta, különös érzések kavarognak bennem, mintha egy határvonalon rónám a métereket. Igen egy határ, az alpesi legelők, a fenyvesek, a zöldellő dús rétek, és a kis magyar valóság határa ez, de Magyarország, én így szeretlek! Nem kell észrevenni a kiöntött cserép halmokat, a... csak a szépre koncentráljon!​ 

 

 

Lenyűgöző látvány a több száz méter hosszan elnyúló 20- 30 méter magas homokkő fal, az üregekkel, repedésekkel... A rétegződéseket  a hajdani sekély tenger vízszintjének változása (apály-dagály) hozta létre. 

A kőlyukhoz vezető, a homokkőbe vájt lépcsősor előtt talál egy kis pihenőhelyet, ám én azt gondolom, hogy inkább a visszafelé van ennek a kis fedett beülőnek nagyobb szerepe! 

 

...a lépcsősor láttán a szívem egy pillanatra Sri Lanka egyik nevezetességét juttatta eszembe. Az Oroszlán sziklára felvezető lépcsősor villant be, mely tudom, hogy sokkal hosszabb, tudom, hogy egészen más, de... nekem ez volt az első gondolatom amikor felnéztem "rá"!

 

​Az ember által kivájt barlangból több helyen ki lehet tekinteni a Natura 2000 védettséget élvező Hencse-hegyre. Csodás, békés, feledhetetlen... beégett a retinámba minden részlete a tájnak, mely csak látszólagosan nyugalmas. Talán köszönhető ez annak is, hogy nem járnak erre tömegesen turisták. Tehát a látszólagos nyugalomban felfigyelek a sárgarigó énekére, látok egerészölyvet, gyurgyalagot, és az igaz, hogy már nem a barlangnál, de a gyíkok nemzetségének több fürge példányát is sikerült megpillantanom. 

 

Értékelés:

Nagyon különleges élmény itt lenni. Megérintve a közetet, egy kicsit a mút is megérkezik a jelenbe. A jelenbe, melyben a völgyből is pontosan olyan káprázatos élmény felnézni a megasba, mint a magasból körbetekinve megfigyelni a völgy minden rezdülését! Ha a környéken jár, ide mindenképpen látogasson el!

Flag Counter