Budapest --> Nógrád ~63 km. 

              -->Bánk    ~80 km.

 

Bánk - Nógrád vára

Nógrád a Börzsöny "lábánál fekszik". A  2-es főútról lekanyarodva, egyenes út vezet a településre. Az út egy látványossága, a berkenyei bekötőút vérszilva fasora, melynek tavaszi virázása igazai látványosság!

A Nógrádra beérve, tábla jelzi a vár felé vezető utat. A várhegy lábánál hagyva az autót, egy viszonylag könnyű kaptatón juthat fel a várba. Az út, a honfoglaló vezéreink tiszteletére állított emlékhely mellett  "halad el", a várfal alatt.

A várat tisztességesen rendbe tartja a fenntartó. Amikor ott jártunk vágták a füvet, és dolgoztak a falakon. Ennek ellenére látni kőomlásokat, de azt gondolom, hogy ez természetes folyamat, minden pénz kevés egy ilyen koros rom karbantartására, főként úgy, hogy nincs belépődíj! A várból szép kilátás nyílik a környékre. A gyermekem nagyon élvezte a falak mentén, s között való kalandozást! Kutyával érkező látogatók megnyugtatására, nem láttam semmi olyat (üvegszilánk, stb), ami a tapancsot felsértheti, de ez sajnos nem szentírás

A várbéli kalandozást követően visszatérve a 2-es főútra a táblák jelzéseit követve  a kirándulásunk következő állomása: Bánk.

Én javasolnám, hogy a szálloda környékén hagyja  az autót ...vagy ahol talál helyet. A tó szerintem egy kis gyöngyszem. csaknem körbe lehet sétálni. A sétányon található kis fagyizó, mosdó, és egy szabadtéri színpad. Szerelmetes sétálók meg tudnak pihenni egy stégen. Akár egy csendben üldögélés is kellemes lehet itt, belebambulva a tájba. Egy stégen üldögélve, a kicsit érzékenyebbek megérezhetik azt, amikor jó értelemben magába szippantja a táj a nézelődőt. A lélek kiürül, és valami egészen kellemes nyugalom árad szét a bennünk. A gyermekesek kipróbálhatják a kaladparkot  mely nem nagy, de a fiam (12 éves  korában) két óra mászást követően kellően kifáradva jött le az ég tudja milyen magas pályáról. 

A szálloda várja a vendégeket akár pár óra wellnessre, melyet kombinálhat egy vacsorával is!

 

 

Értékelés:  

A kirándulás minden állomása rendezett és tiszta. Vác számomra nagyon kedves hely ...minden évszakban. Itt még egy séta is másabb, mint Budapesten, itt az emberek még tudnak mosolyogni!  Bánkot és Nógrád várát én inkább a kellemesebb, napsütésesebb időkre javaslom, de ez az én véleményem.

 

 

Tervezze meg a kirándulását!

Úti cél:

           -Nógrád

           -Bánk

 

 

 

Flag Counter