Teknős Tanösvény

​Mostantól, ha a Dunakeszi határában lévő bevásárlóközpontba érkezik egy hétvégi bevásárlásra a családdal, javaslom, hogy kb egy órával többet szánjon a "programra", mert az Auchan mögött elkészült a Teknős Tanösvény
Néhány éve a sajtó hangos volt ennek a területnek beépítése maitt, ám szerencsére megmenekült! Nem lett parkoló, nem lett  az ég tudja mi, a hajdani "Ős-Duna" oldalágának tőzeglápos "vidéke"!
Sajnos mára nem maradt a helyi lápvidékből sok, de ami megmaradt, azt minden erőnkkel óvnunk és védenünk kell, hiszen páratlanul a gazdag állat és növényvilág jellemzi a területet!
 
A 126-os busz végállomásától néhány lépésre induló ösvény "bejáratát" lehetetlen dolog nem észrevenni! A tanösvény első állomása a híd előtt található, ahová pallókon sétálva lehet eljutni, és ahol akár meg is lehet egy kicsit pihenni a  bevásárlás után! Természetesen már az első állomáson sok-sok hasznos információval gazdagodtunk. Például bepillanhatunk a Pest környéki lápok zsugorodásának folyamatába, és számtalan jó tanácsot olvashattunk az előttünk álló kb. egy órás sétával kapcsolatban. Talán az egyik legfontosabb intelem, hogy sötétedés után csak lidércek látogassák az ösvényt! :)
Megfogadva a tanösvényi táblán olvasott javaslatot, az óramutató járásával megegyező irányba indultunk el a lápvidék felett vezető majdnem 900 méter hosszú pallóhídon.  Majdnem, hiszen ha jól olvastam, a tanösvény teljes hossza a 900 méter, ám van néhány szakasz ahol pallókon, és/vagy a talajon lehet haladni, miközben hét állomást érintve visszaérkezünk az áruház parokolójába.
Talán a Nádirigó Tanösvénynél fogalmaztam meg, hogy van aki, csak végigsétál, és nem gondolja, hogy bármi érdekes élménnyel gazdagodott volna, mások, pedig oda lesznek a sok szépségtől ami itt fogadja őket! Hangsúlyozom, ez így teljesen rendben van, hiszen szerencsére nem vagyunk egyformák! 
Nos gondolom nem kell a Kedves Olvasónak bizonygatnom, hogy én, illetve az Országjáró kicsiny csapata a második "kategóriába" tartozik, és nagyon nagy bűvöletbe tud esni egy ilyen helyen! Ennek az érzésnek alapja, egy ilyen nagyon különleges, egyedi életközösségben (élettérben), ahol az ösvény, és a különleges növénytársulások alatt, a tőzegláp számunkra ismeretlen mélységeiben több akár ezer éves kincsek, titkok pihenhetnek, és hogy a tanösvény tábláját idézzem, akár holttestek is nyugodhatnak. Talán már az ösvény elején feltűnik a látogatóknak a kék szín következetes használata, valamint a figyelmeztetés, hogy sötétedés után csak "Lidércek látogassák" az ösvényt... nos én azt gondolom, hogy a kék szín szimbolikája utalhat a nagyon gyúlékony, halványkék színű lidércfényre is, mely a  hajdani tőzegláp vidékek legmisztikusabb, legsejtelmesebb része volt, ami a lebomló növényi anyagok által keletkezett. 
A pallóhíd számtalan pontján vannak kisebb táblák, melyeken rövid, esszenciálisan megfogalmazott lényegi gondolatok olvashatóak. Néhány kiragadott téma, a teljesség igénye nélkül: Kiszáradó láprét, Lápcserjés, Lápi tavak, Nádas... és a sor folytathatnám, hiszen egy rendkívül gazdag informásiós anyaggal megtöltött tanösvényen araszolunk. Igen araszolunk, de nem a tömeg miatt, hanem mert figyeljük a környezetet, az cserjéket, a lápvidék aljnövényzetének rezdüléseit. Néhány perc mozdulatlanság elegendő ahhoz, hogy életre kelljen a nádas, és az énekesmadarak kimerészkedjenek a lombok védelméből...
Aki idegenkedik a rovaroktól, annak rossz hír, hogy ezen a "vidéken" igen gazdag a rovarvilág. A legapróbb, csapatokban repkedőktől, a csodaszép pillangókon át, a méretes szitakötőkig van itt "minden". Méterenként újabb és újabb impulzus, melyek közül egyik-másik hosszabban elkíséri a látogatót, mások csak néhány pillanatra mutatják meg magukat, mint esetünkben az a termetes mocsári teknős, aki nem vállalta a modellkedést...
Az ösvényen két magaslati pont is van. Mondhatnám, hogy kilátó, ecsetelhetném, hogy mennyire ötletes, és jópofa, és gyermekbarát, és... de valóban csak gratulálni tudok a tervezőknek, ötletgazdáknak, és a kivitelőnek több okból is, mely közül az egyik talán legfontosabb, hogy nem láttam jelét annak, hogy az ösvény építése okán fát vágtak volna ki a területen, és ez a mai korban, a mai... hogy is mondjam, tehát nagy dolognak tartom! Picit már a jövőt előrevetítve, szerintem igazából akkor fog belesimulni a tájba az ösvény, amikor a különféle kúszónövényel is "belakják" a terület "újdonsült" építményeit, ezzel még közelebb hozva az élővilágot a látogatókhoz!
 
 
Értékelés ****
Azt gondolom, hogy ennek a tanösvénynek a megvalósulása egy példaértékű vállalkozás több szempontból is. A látogatóknak betekintést nyújt a sokszínű természet egy nagyon különleges világába, s mindezt úgy teszi, hogy az ösvény építményei beleolvadnak a tájba, nincs vas, és beton, csak fa... melyet remélhetően megfelelően karban is fognak tartani, és évek múltával is használható, és élményt nyújtó biztonságos építmények maradnak!
...és nagyon szeretném hinni, hogy emberi vandalizmustól mentesen hasonló, vagy még nagyobb élménnyel fogja sok-sok év múlva is fogadni a kirándulókat!
 
 
2023-08-28
 
Felhasznált forrás:
Tájékozattó táblák
dunaiszigetek.blogspot.com

Flag Counter