Kisnána vára

Kisnána, mint a Mátra környéki települések többsége, az Aba nemzetség tulajdonát képezte, a 13. században pedig annak sarja, a Kompolti család birtokává vált, akik aztán hosszú ideig lakták.

1325-ben Nánai Kompolti István tulajdonában volt a vár, ő építtette fel a nánai plébániatemplom melletti első udvarházat. Később az 1400-as évek elején a család átalakította azt gótikus stílusban. A XVI. század elején a Kompolti família férfiága kihalt, majd az új tulajdonosok a Losoncziak lettek. A vár ekkor átesett egy komolyabb átalakításon, belső udvara alá patinás borospincét építettek, a várudvar szintjét megemelték, új kőburkolatot tettek le, átépítették az északi palotát is.

Legközelebb az 1500-as évek elején erősítették meg a várat, a külső vár délnyugati sarkában található Anjou-kori udvarházat lebontották. Ekkoriban már Losonczy István volt a birtokosa, aki 1543-ban a legenda szerint befogadta Móré Lászlót, az országszerte hírhedt rablólovagot. A kegyetlen kalandor nemcsak a törököket és a németeket rabolta, hanem a magyarokat sem kímélte. Amikor a törökök megtámadták a kisnánai várat, a legenda szerint Móré aranyat szóratott a budai pasa katonái közé, gondolván, így megmenekülhet, azonban a csel nem vált be, Mórét elfogták, és a hírhedt konstantinápolyi Héttorony tömlöcben sínylődött. Állítólag mérhetetlen kincseit a vár területén ásta el, de eddig még senki nem bukkant a nyomára. Két évvel Buda eleste után 1543-ban a törökök Kisnánát is lerombolták. Mivel a vár hadászati jelentősége megszűnt, elindult a pusztulása.

A romos várat az 1940-es években takarították ki, majd az 1960-as években állították helyre. Az igazi lökést a 2010-11-es nagyarányú felújítás adta. A munkálatok során az építők megerősítették a várfalakat, és megtörtént az Öreg-torony kicsinosítása is, ahol kiállítótermek várják a látogatókat, valamint egy pompás panorámát kínáló toronyterasz. Új felvonóhíd vezet a várba, és szépen parkosították a környéket is.

 

Grafika: Ferenc Tamás

forrás:www.latvany-terkep.hu

Flag Counter