Budapest ----> Bátonyterenye   ~ 105 km

 

 

Bátonyterenye - Gyürky-Solymossy-kastély

 

Bátonyterenyére beérkezvén láthat egy táblát, mely egy kastélyra hívja fel a figyelmet. A XVIII. századi barokk Gyürky-Solymossy-kastély parkját szabadon lehet látogatni. A gondozottnak modható park csábít egy kellemes sétára. Nagyon sajnáltam, hogy mindkét látogatásomkor zárva találtam a zsindelyes, hagymasisakos tornyokkal büszkélkedő kastély. Szívesen elidőztem volna a falai között.

Értetlenül állok a nyitvatartási idő előtt, mely... nos inkább bemásolom, hogy láthassák, nem elírás:

 

"A téglalap alakú egyemeletes épület nyugati főhomlokzatának sarkain egy-egy kör alakú, zömök torony helyezkedik el. Innen nyílik a főbejárat is. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisakok vannak. Déli oldalbejárata az épület tengelyében elhelyezkedő folyosóra nyílik. Mindkét szinten öt-öt, részben teknőboltozatos helyisége van. Széles, háromkarú lépcsőzete az emeleti folyosó kosáríves árkádjaihoz vezet. A földszinti dél-keleti sarokszobájában régebben kemence állt, ma a legtöbb szoba cserépkályhával van ellátva.

Nagyobb méretű, részben fallal övezett park veszi körül, melynek nyugati és déli bejáratát kovácsoltvas kapuk őrzik. A parkban a déli, Árpád utcai kapu mellett helyezkedik el az egykori gazdatiszti lakás épületcsoportja, sarkán zömök, kör alakú, egyemeletes toronnyal. Néhány lakóépület, a valószínűleg gótikus eredetű római katolikus templom és a Solymossy-féle egykori lovarda épülete tartozik még a műemléki környezethez.
A kastélyt körülölelő hatalmas, ősfás, arborétumszerű, botanikai ritkaságokban bővelkedő park 1975 óta természetvédelmi terület."

 


 

Flag Counter

 

 

 

booked.net

 

 

Útvonal

Autó: 

 

Budapest - Gödöllő - Aszód - Hatvan (itt 21-es útra rákanyarodva)  - Bátonyterenye/Kisterenye 

 

 

Tájékoztató jelleggel:

 

Busz: 

 

Budapest, Stadionok - Hatvan - Bátonyterenye/Kisterenye

 

 

Vonat: 

 

Budapest, Keleti pályaudvar - Hatvan. 

-->Átszállás -->

 Hatvan - Bátonyterenye/Kisterenye