Budapest - Szurdokpüspöki ~ 80 km.

 

"Vannak olyan szakrális központok, amelyeket időtlen idők óta szentként tiszteltek."

 

Szurdokpüspöki, a "csodás" 21-es út mellett található, a Mátra lábánál. Miért csodás a 21-es út? Nem konkrétan az út minőségére utal a csodás jelző, bár igaz, amióta 2x2 sávos lett... hanem arra, hogy minden szakaszán van valami, amiért érdemes megállni, s akár túracipőt húzni.  ApcTarSomoskő vára, csak néhány azok közül a célpontok közül, melyről az már Országjárón olvashatott.

Tehát a 21-es útról Szurdokpüspöki felé kanyarodjon le, és...

Szurdokpüspöki, tulajdonképpen egy teljesen átlagos kis település képét mutatja, ám ez így ebben a formában nem igaz!  A faragott díszkutat  a település fennállásának ezer éves évfordulóján adták át, a 1769-ben épült „püspöki” Szent Kereszt Felmagasztalása templom  főoltárának antipendium része, XVIII. századi bőrből készült iparművészeti remek. A faluban csodásan ápolják a múlt emlékeit, s ennek teret adva, megteremtették a Múltunk Házát. 

Érkezésem sem volt véletlen, persze a sugallat, a megérzés, hogy Szurdokpüspökinek helye van az Országjárón, már egy ideje velem volt, de ennek érzésnek nem tudtam megfogalmazni az okát, egészen addig, amíg meg nem érkeztem, s el nem jutottam az első célpontig, a Szent Kereszt Kútig.

 

 

"Szent István királyunk idejében Szurdokpüspöki egyike volt Magyarország szellemi központjainak. Emberek ezrei zarándokolnak el ide. Olyan láthatatlan, megmagyarázhatatlan, kézzel foghatatlan, mégis tapasztalható csodák történtek, melynek híre ment az egész világban. A legendák szerint egykoron az, aki ennek a kútnak a vizéből ivott, aki ennek a kútnak a vizében megmosakodott meggyógyult. Süketek, bénák, bélpoklosok keresték fel ezt a helyet. Szurdokpüspöki térségében folytatott ásatások során, a kelta időbeli emlékeket találtak, melyek 12 ezer évesek. Megvizsgálva Európa és a világ szent helyeit, olyan energiavonalak találkoznak itt, amelyek Fatimében, Lourdes-ban, vagy Dél-Amerika szent helyein is megtalálhatók. Ezek a pozitív földsugárzások a kúton is áthaladnak, ez adja a víznek gyógyító képességét." (forrás: ridikul.hu ...de sok helyen találtam ugyanezt az írást meg)

 

 

Érzékeny ember vagyok, sok dolgot érzékelek, így a megélt élmények arra sarkalltak, hogy keresgéljek még egy kicsit energivonalak terén, és érdekes dolodgra bukkantam. A pozitív energiavonalak erősségét egy hetes skálán mérik. A településen egy hetes és egy négyes erősségű vonal találkozik, s mint az írásból is kiderül, ez hat a forrás vizére is, melyet nagyon egyszerű megközelíteni. Mindig csak egyenesen, még az Ifjúság utca végén is! A navigáció, esetemben a Waze, egy régebbi megközelítést javasol, mely esős időben marasztalóan saras ember, és autó számára egyaránt, de a kútig már megépült egy új, jól járható murvás út, parkolóval. 

Ha teheti hozzon palackot a víznek, bár elég vékonyan csordogál, de ezt a vizet, a leírtak alapján nem szabad kihagyni! A környezetről, nem írnék sokat, hiszen a képek magukért beszélnek! Lehet, hogy valakinek ez túl... nem ez a lényeg, a lényeg a mélységekben van, s itt szó szerint! Többször írtam már le azt a mondatot, hogy jó itt lenni, de itt sem tudok mást írni!

A falu következő nevezetessége, melyet a Kedves Olvasó figyelmébe ajánlok, a Béke utcai Pincesor. Itt ötvöződik a múlt, és a jelen hangulata. A mátrai szőlőművelés ősi gyökerei itt is megadják a nézelődés mélységét. Nem olyan pincesor ez, ahol le lehet ülni egy jó pohár mátrai nedűre, de mint látnivaló, ajánlom a megtekintését. A Pincesort elhagyva, a piros jelzésen, kb 1500 m megtétel után kezdődik a Diósi-tanösvény, melynek bejárása az írások szerint kb. 3 óra.

A környék forrásokban olyannyira gazdag, hogy "Püspöki forráskör" néven túrát is szerveznek, melynek szintideje 9 óra. Jómagam a látogatásomkor nem vetettem bele magam ilyen "mélyen" a Mátra forrásainak világába, így az egyszerűbb megoldást választva, a Gyöngyöspata felé vezető úton, a megyehatárnál lévő Köszvény-kút vizével oltottam a szomjamat. A környezete szebb időket is látott már. Ez szerencsére csak a patakon átívelő híd korlátainak hiányában mutatkozik meg, mely nagy valószínűséggel szétkorhadt. 

 

 

Ha szerenének egyet túrázni a környéken, és nem a Pincesortól akarnak indulni, akkor a Köszvény-kút felé vezető úton, még Szurdokpüspökiben található Fenyves-fogadó előtt tudja az autó kipihenni az út fáradalmait! Innen indulva egy jó térképpel, s minden mással, mely egy erdei túra elengedhetetlen része, csodás erdei élmények várnak Önre, Önökre!

 

Értékelés:

Messze meghaladta az át, illetve megélt élmény azt, amire számítottam az érkezésem előtt. Valóban varázslatos hely, a szó minden értelmében Szurdokpüspöki! 

Frissítve: 2020. július

Flag Counter