Budapest - Sástó ~ 92 km.

 

Egy meglehetősen "zajos", és kiépített kirándulóhelyet szeretnék megmutatni a Kedves Olvasónak! Igen, elsősorban megmutatni, s nem ajánlani. Miért írom ezt?

Egy szép napsütéses februári napon elhatároztam, hogy megnézem Sástót, hazánk legmagasabban fekvő tavacskáját. Sokszor hallottam már róla, s mivel érdekelnek a "legek", elindultam, ám hozzá kell tennem, minden meggyőződés nélkül.  A csodás napsütés, és a Mátra  vonzereje megadta azt a pluszt, mely megszilárdította abbéli szándékomat, hogy rajta... 

A kirándulás első állomása lehet a hatvani Grassalkovich-kastély, melyben helyet kapott a  Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. A következő látnivalókban bővelkedő város  Gyöngyös. Aki még nem  járt ebben a szép városban, mindenképpen nézze meg az Mátra Múzeumot, mely az Orcy-kastélyban kapott helyet, valamint az Állatkertet  ami folyamatosan épül, s szépül. A teljesség igénye nélkül megemlítem még a Mátra Kisvasutat, mely az Orcy-kastély szomszédságából indulval Mátrafüredig, vagy Szalajkaházig "repíti" el a kirándulókat. A kisvasút egyik különlegessége, hogy a vonalon,  párnázott 1. osztályú kocsiban is lehet utazni!

No de nem halogatom tovább Sástó bemutatását.  A 24-es főútról nagyon egyszerűen rá lehet lelni a tóra. A környék, s a környezete nagyon kiépített. A három csillaggal büszkélkedő Hotel Sástó parkolójába lekanyarodva... Mátyás király meséi jutnak az eszembe. Van is parkoló, meg nincs is. Miért írom ezt? Ezen a februári hétvégén  volt hely, de a véleményem szerint, főszezonban semmi jóra ne számítson az, aki autóval érkezik!

A mese, a rövidke séta alatt még sokszor "megérkezik" hozzám, de ez már csak az én szarkazmusom terméke lehet! Tehát, a (manapság gombamódra szaporodó) Turisztikai Központtól csodásan kiépített sétaút vezet a tóhoz, mely mellett számtalan étkezde várja szezonban a vendégeket, de köszönhetően a szállodának, télen sem maradnak éhen a vándorok! Tehát a sétaút mentén, mely ki is van építve, meg nem is...  a gyermekek tekintetét sok-sok érdekesség rabolja el. Játékos módon kerülhetnek közlebb a 

természethez, s megeshet észrevétlenül lesz egy béka, vagy egy fakopács örök barát. Mindehhez a tartalmat, a kincseket, egy Natura 2000 védelem alatt álló környezet "szolgáltatja". A hatalmas rét csábít az aktív vagy passzív pihenésre!

Az út kiépetett részéről hídon lehet átsétálni a kis szigetre, mely valóban kicsi, és a nedvesebb időben elég saras is, hiszen itt már nincs szilárd burkolata a sétánynak, éppúgy, mi a tó "másik" partján.

A tóról nehéz írni... kezdem azzal, hogy szezonban lehet csónakázni, s horgászni. Télen, ha elég vastag a jég van mód a korcsolyázásra... ami számomra a "borzalom", hogy a víz egy "beton bilibe" van "kényszerítve". Tudom, olvastam, hogy ez egy lefolyástalan elmocsarasodott terület volt kevéske szabad vízfelülettel, sással dúsan benőve. A lecsapolás után a gyöngyösi téglagyártól kapott agyagot bedöngölték a mederbe, hogy ne szívárogjon el a víz. Kiépítették a helyben lévő kő felhasználásával a mederfalat, s kialakították a szigetet. A víz utánpótlását a Farkas-kúti forrásból biztosították, s kiépítették a túlfolyó rendszert is. Az írások szerint ebben a munkában Gyönygös lakossága is bőven kivette a részét... Én valóban elhiszem, s elismerem, hogy ez így csalogatóbb, hogy a környék így szépült, s kulturáltabb lett, de... én azt hiszem, hogy  némileg másabb szemüvegen keresztül nézem a világot!

A téli képeket igyekszem a tavasz beköszöntével újabb képekkel bővíteni, de nem tagadom, nagy elhatározásra lesz szükség ehhez!

További látnivalók:

A tó szomszédságában, egy eredelileg olajfúrótoronynak készült kilátó áll, melyről fantasztikus panoráma tárul a látogatók elé. A közelben található, a 2019-ban átadott Mátrai Libegő is, mely tavaszól őszig üzemel Sásátó, és az Oxigen Adrenalin park között. 

 

Értékelés:

Része lehet egy mátrai kirándulásnak, de...

 

Flag Counter