Budapest ----> Kisnána ~ 100 km.

Kisnánai vár

A várak szerelmeseinek, ez a szépen restaurált vár nem újdonság, ám biztos vagyok benne, hogy sok olyan család van, akik  csak félnapos programot keresnek, vagy útközben szeretnének egy kicsit megpihenni, a vezetésben megfáradva, felfrissülni. Kisnána vára erre a célra is kitűnő választás, de a környék bebarangolásának, felfedezésének egy kiemelt állomása lehet!

A vár a házak között, a falu középén, a főút mellett található. A bejáratnál lévő épületben, a belépők megvásárlása után megtekintheti, a környék értékeit bemutató kis tájházat. A tájház előtt, a vár falának "védelmében" gyakorta "vendégeskednek" árusok, mindenféle finom portékát kínálva. Lényeges lehet, hogy az épület végben található mellékhelyiségek makulátlan tisztaságúak!

A pénztáraban... itt is azt érzem, hogy sokkal többet kapunk üres, gépiesen bemagolt információknál. A hölgyből árad a szeretet, az az érzés, hogy "jó, hogy itt vagytok, nézzetek szét, nézzétek meg ez a szépséget, mely az én településem egyik féltett kincse!"

A várfal melletti gondozott sétaút romantikája, a környező házak látképében kimerül ...de mielőtt meghódítja a várat, Sétáljon még a falak mentén, és a kronoszkópok segítségével fedezze fel, milyen volt anno a várfalon "inneni" élet!

Kronoszkópokból a várfalakon belül többet is talál!  Nagy képi kirándulás ez a 1400-as, és 1500-as évekbe!  Hosszú perceket el lehet tölteni egy -egy ilyen "időutazós bámészkodással". Visszatérve a "fizikiban" is élvezhető látnivalókra, megemlítem a borospincét, a kőtárat, és itt tekinthető meg hazánk legnagyobb opálja, mely csaknem négy mázsás! 

A vártoronyba is fel lehet menni, de ha a legutolsó lépcsőfok megtétele után egy bezárt ajtó előtt találja magát, ne legyen dühös! Megeshet, hogy csak mi látogatásunkkor volt zárva. A toronyban többek között látható a teljes vár makettje, és a várúr szobája is! Visszatérve az udvarra, következhet a 3D-s filmvetítés, mely a vár történetét dolgozza fel.

 

Értékelés ****

Nagyon jó kis program, gyermeknek, felnőttnek egyarát. Csak ajánlhatom!

 

Flag Counter