Budapest - Fallóskút~ 104 km.

Fallóskút

 

Sosem töprengtem még ennyit egy célpont bemutatásán, mint Fallóskúton. Bármerre járok az országban, minden alkalommal egyértelmű érzések érkeznek hozzám azzal kapcsolatban, hogy egy-egy szépség felkerüljön-e az Országjáró kínálatába, vagy sem... 

2020 nyarán volt egy időszakom, melyben olyan csodás gyógyító helyeket (forrásokat) fedezhettem fel néhány hét eltéréssel, mint a Tsitári-forrás, Szurdokpüspöki és Péliföldszentkereszt.  A "sorozat" negyedik állomása lett volna a fallóskúti kegyhely, és a forrás bemutatása, ám ahogy már írtam... nem ragadott meg annyira, hogy azonnal gép elé üljek, s leírjam a benyomásaimat... 

Pásztó felől érkezve, nehéz "csak" Fallóskút szépségeire koncentrálni, hiszen már útközben is sok-sok szépség vár az utazókra! A számtalan látnivaló közül, most Mátrakeresztesről osztanék meg pár gondolatot. 

Mátrakeresztesen nem lehet pár percre megállni! Fantasztikus túrákra csábító az erdő, barlang, néhány forrás, csörgedező patakok, szurdok, csodás kilátási pontok, Sziklakapu, és egy térkép segítségével akár át tud túrázni Fallóskútra is! Mátrakeresztes elég felkapott hely, sokan ismerik, s ehhez igazodva, számtalan vendégház várja a megfáradt, megéhezett, s megszomjazott vendégeket. Aki a legteljesebb szeretné megélni a természettel való kapcsolódás minden pillanatát, azt gondolom ne hétvégén látogasson el ide!

Autóval, a szépséges hegyi úton gyorsan meg lehet érkezni Fallóskútra. A hangulatos kis településen tökéletesen ki van táblázva a kegyhely felé vezető út. Amikor ott jártam, néhányan felmentek autóval a kápolnáig, mások az "alsó" parkolóban álltak meg, és az árnyas, kiépített ösvényen, sétáltak fel a kegyhelyre. A faragott kapun belépve végigjárom Krisztus szenvedésének állomásait.  A 12 egyedi tűzzománc alkotás Rácz Gábor iparművész alkotása. 

A következő látnivaló, a carrarai márványból faragott Mária-szobor, mely mögött elvileg számtalan csap van, de a látogatásomkor csak a kápolna előtti nyomós kútból volt lehetőség a vízvételre.

"A kút története 1947-ig nyúlik vissza, amikor a hasznosi Sánta Lászlónénak, Klára asszonynak többször megjelent a Szűzanya. 1947. július 2-án Sántáék búzát arattak, délben Klára asszony férje veszekedése elől a búzába rejtőzve, szokásához híven elmondta az Úrangyalát. Imádság közben megjelent neki a Szűzanya. Este, az aratásból hazatérve, ellátták a jószágot, férje pihenni tért, Sántáné pedig esti imáit végezte, amikor ismét megjelent neki a Szűzanya, egy tájat mutatott neki, és így szólt: „Itt van egy forrás! Neked nem szabad elhanyagolni! Meg kell keresni!” Férjének később elmondta látomását, aki először nem hitt neki, ám július 10-én mégis elindultak megkeresni a forrást Fallóskúton. Ott július 22-én újra megjelent az asszonynak a Szűzanya. A jelenés helyére vaskeresztet állítottak fel, melyet egy hatvani asszony ajándékozott Klárának. 1948. márciusi jelenéskor a Szűzanya kívánsága az volt, hogy a forráshoz kápolna épüljön. Ennek építéséhez engedély kellett, Sántáék Egerbe, Czapik Gyula érsek úrhoz mentek. Az érsek úr annyit mondott, építsék, ahogy tudják, nem ellenzi, most nehéz a helyzet, utalva nyilván a kor politikai viszonyaira. "

A kápolnában zajló mise idejére leültem egy padra, s beleolvadtam a táj csendjébe. Előttem a szabadtéri oltár, a hófehér torony, megszámlálhatatlan csodásan virágzó muskátli... Nem tudom mennyi ideig üldögéltem a padon, de nincs is jelentősége, jó volt, mély volt, szép volt. Mivel a mise még tartott, sétáltam egyet a kápolna körül. Amire visszaértem a szentmise is véget ért, és benéztem a Isten kicsiny házába...

Úgy kezdtem az írásomat, hogy : - Sosem gondolkoztam még ennyit egy célpont bemutatásán, mint Fallóskúton. Joggal kérdezheti a Tisztelt Olvasó, hogy jó-jó, de miért, hiszen az írásból talán pont az jön át, hogy mennyire szép, mennyire...  

Talán öregszem, talán bizonyos helyzetekben nem tudok elrugaszkodni egy sémától, talán nem vagyok elég rugalmas. Igen, nekem túl modern a 12 stáció képi megjelenítése, nekem túlságosan modern a Mária-szobrot védő tetőszerkezet... Tudom, olvastam, hogy Fallóskút hazánk legfiatalabb kegyhelye, s ... de ez Én vagyok, s ez is egy részem, s az is egy részem, hogy a díszesen faragott kaput, és a fém és műanyag tetőt egy Mária-szobor felett nem tudom egymás mellé rendelni, mert számomra tűz és víz... Ezek az ellentétek fogtak vissza attól, hogy a friss élmények hatása alatt készüljön el ez az írás, ám a fallóskúti élmény azóta is velem van, és ez azért jelent valamit! 

 

Értékelés:

Egy mátrai kirándulás szerves része lehet Fallóskút! Csodás környezet, átható csend, forrásvíz... 

 

 

Forrás:kekesonline.hu

Forrás

Flag Counter