Budapest ----> Apc  ~ 70 km.

Apci tengerszem

(Széleskő-bányató)

 

A 21-es út mentén, vagy közelében megtalálható számtalan látnivaló, talán legkülönlegesebbje a Széleskő bányató.

Az egykori andezitbánya helyén megszületett tavacskát 10-15 méter magas sziklafalak veszik körül. A megfogalmazhatatlan színekben pompázó kristálytiszta vizű bányató, és a környékén való túra, felejthetetlen élménynek ígérkezik mindazok számára, aki fogékonyak a természet csodáira!

A 21-es útról Apc felé kell lekanyarodni. Apcra beérkezvén az "Y"-nak is nevezhető kereszteződésben térjen le balra a főútról Jobbágyi felé. A településről kiérve, csakhamar egy kő talapzaton álló kerszthez ér az út. Itt jobbra kell fordulni a földes útra. Én száraz időben voltam erre. Ez azért lényeges, mivel fel tudtam menni autóval csaknem a tóig. Esős idő után, amikor a talaj át van ázva, a látottak alapján azt javaslom, hogy hagyja itt a "gép erejű járművét" és inkább gyalog folytassa az utat. Ilyen "nedvesebb" időben a túracipő előnyt jelenthet! Bevallom, nem néztem milyen messze van a tó a kereszttől. Kocsival, lassú tempóban kb 5-10 perc alatt értünk fel. Szerintem fontos információ, hogy a tó előtt lesz egy elágazás, ahol jobbra kell fordulni, s innen már valóban pár perc csak a parkoló! Innen, az erdei ösvényen lehet bejutni a tóhoz.

Megpillantani a csillogó, széltől fodrozódó víztükröt a magas sziklafalak ölelésében, leírhatatlan élmény. A sziklás part mentén egy kis tárasásg szalonnát sütött, távolabb horgásztak, s napoztak.

Mi felmásztunk a "hegyre", és körbejártuk a tavat. Fentről mesés kép tárult elénk. Nehéz szavakba foglalni az élményt, talán nem is kell, mert... Hegymászás közben helyenként megfogalmazódott egy gondolat, mely így szólt: ...és itt hogy fogunk visszajönni? Helyenként nem egyszerű  a terep, vagy csak mi választottuk a legnehezebb utat? Nem tudom.

 

 

Mivel a tó nincs annyira a köztudatban, zsúfoltságra szerintem nagyon nem kell számítani. Sajnos itt-ott látni, hogy emberjárta ösvényeken járunk, ám sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni.

 

 

Értékelés:  

Ha valami különlegesre vágyik, ha meg szeretné lepni a párját, kedvesét, ha csak egy fél napja van egy kis kikapcsolódásra ...fedezze fel magának az apci tengreszemet! Bátran ajánlom a természet szerelmeseinek, pároknak, és kicsit bizonytalanul az igaz, de a kutyusoknak is!

Flag Counter