Budapest ----> Parádfürdő ~ 111 km

             Sirok ~ 117 km

            Recsk ~121 km

Mátrai barangolás

 

Bevallom most nagyon nehéz dolgom van, hiszen ezen az útvonalon rengeteg látnivaló várja a kirándulókat. Megpróbálom tömören összefoglalni mindazt, amit érdemes megnézni, bejárni, felfedezni. A többi a kedves olvasóra vár.

 

Parádfürdő 

 

Gyöngyös felöl érkezve, a Mátra lélegzetelállító szépsége többször csábíthatja az utazót megállásra. Káprázatos panorámák, gyönyörű települések, adrenalincsalogató programok... ám én most mégis "csak" Parádfürdőn kezdemén az élmények megosztását.

A Cifra Istáló és Kocsimúzeum, mely a Közlekedési Múzeum Kocsimúzema 1880-ban épólt Ybl Miklós tervei alapján. A régi díszes főúri hntók, tartozékok, a széna illata...

A környéken található hazánk legnagyobb szintkülönbségű zuhataga, az Ilona -völgyi vízesés. Az erdei sétában való töltekezéshez azért készüljön egy térképpel is. Vag ymi voltunk kicsit... mh, vagy valóban nagy segítség egy térkép. Az erdei sétához csatlakozó hangok, a patakok csobogása, a madarak csicsergése, a levelek muzsikája, a...  Rá lehet legyinteni, hogy minden erdő ilyen, ám azt gondolom, hogy minden erdő más...

 

 

Recsk: Munkatábor, Recski Nemzeti Emlékpark 

Az emlékpark a munkatábor rabjainak állít emléket. Megtekinthető egy barakk, (a többinek a helye van megjelölve) illetve egy őrtorony. A tábor terüéetén kiállítás látható a munkatáborok világáról eredeti dokumentumokkal, fényképekkel.

Belépő 2013-ban egységesen 300Ft.

Siroki vár

 

Magyarország legszebb sziklavára várja Önt Sirokon. Autóval fel lehet menni egészen a vár aljáig, ahol fizető parkoló várja az autósokat. Innen egy közepesen kemény emelkedőt kell legyőznie ahhoz, hogy megérkezzen a várba. Az út végig ki van építve.

A vár alsó része csodálatosan megújult. Ennek megfelelően belépődíjat szednek a bejáratnál A kilátás csodálatos a részben megújult, s megépült várfalakról. Található a várban egy kiállítás is, valamint ugyanitt be lehet öltözni korabeli ruhákba (2 férfi és két nő ruha van kiakasztva - térítésmentes) egy kedves fotó elkészítésének erejéig. A felsővár is látogatható. A régészeti feltárás befejeződött, a látogatók számára biztonságossá tették a közlekedést.  Az első látogatásoml élményeihez (2011) képest már ajánlom a vár megtekintését, kellemes séta, s élmény az sziklaüregekben való barangolás. A "csúcsról" pazar kilátás nyílik az környékre. A vár építese még ennek ellenére folyik, de ez már csak kisebb részleteket érint. Biztos vagyoki benne, hogy felnőttnek, s gyermeknek nagy élmény a vár bevétele! A faluban (mely szerintem nagyon szép) sok étterem várja a megfáradt, s megéhezett kirándulót!

A vár története:

A vár a tatárjárás után, a XIII. században épülhetett – az első említése 1320-ból származik –, amikor védelmi célokra kialakult az országban a végvárak rendszere. Csák Máté csapatai kezébe is került, majd Károly Róbert serege foglalta vissza. Az 1552-es egri ostrom után jelentősége megnőtt, hiszen annak elő vára volt, meg kellett erősíteni. Eger 1596-os eleste után azonban a török elől elmenekült kis létszámú őrsége, majd a hódoltság végén a török őrség is elfutott. Később a Rákóczi-szabadságharc alatt a kurucok is birtokolták, utána viszont a többi magyar vár sorsában osztozott, a császáriak 1717-ben felrobbantották, azóta áll romokban.

A középkorban földesúri vár volt, stratégiai szerepet nemigen játszott, bár a Tarna-völgyében fekvő, észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére alkalmas helyen épült.

forrás:kirandulas.hu

 

 

Értékelés *****

Nagy szavak helyett, annyit javasolnék, hogy járja be ezt a túrát. Ha fogékony a természet szépségei iránt, és érdekli a történelmünk, akkor azt gondolom felejthetetlen élményekkel fog gazdagodni!

 

 

Flag Counter