Budapest ----> Gyöngyös ~ 80 km

Gyöngyös - Orczy-kastély

 

 

Gyöngyösre megérkezve forduljanak rá a 24-es útra, (Parád. Parádsasvár felé). A buszpályaudvart követő lámpás kereszteződésnél jobbra fordulva, az csakhamar az Orcy kastélyhoz érnek, ahol le is tudnak parolni.

A kastély mellől indul a keskeny-nyomtávú kisvasút, Gyöngyös-Mátrafüred, illetve Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Lajosháza-Szalajkaház útvonalon lehet vele utazni. A hétvégi menetrend a kirándulók igényeihez igazodik.

A csodálatosan felújított Orcy-kastély ad otthont a Mátra Múzeumnak. A múzeum fedett belső udvarán látható az egyedülálló mamut csontváz, mely szerény véleményem szerint fantasztikus!

A földszinti termekben vadászati kiállítást tekinthetnek meg. Az emelei tárlókban ásvány és kőzetkiállítás látható. Földtörténeti korokban kalandozhatnak, ősmaradványokban gyönyörködhetnek, és bepillanthatnak Gyöngyös történetébe, megismerkedhetnek nevezetes épületeivel..

A kastély területén található a pavilon, mely helyet ad az akváriumnak, a terráriumnak, és a pálmaháznak. A pavilonban található egy természetrajzi kiállítás. A gyökérszinttől a lombkoronaszinttig tartó kiállítás szerintem egészen egyedülálló látványosság. A pincéből induló kiállítás egy fa "köré" épül. A termekben, a falak mentén körbe kis életközösségek láthatóak. Rágcsálók üregei, hangyaboly metszete, tópart, bozótos... hosszasan lehetne sorolni a látnivalókat.

Az emeleten látható egy különleges kis tárló, mely egy méhkaptár, méhekkel, s kis folyosóval a szabadba. Nagy élmény figyelni a kaptáron belüli munkát!

A kastély kertjének  egyik éke a dísztó. A partján való sétával búcsúzunk, a 2009-ben az ÉV MÚZEUMA elsimerésben részesülő kastélytól! A múzeum honlapjára bármely, az oldalon található képre való kattintással el tud jutni!

 
 
 

Értékelés ****

Nem egy klasszikus kastély program, ahol a időutazunk a múltba, bepillantva a főúri fényűzésbe. Valószínű, hogy pont ezért nem éreztem zavarónak a kastélyban megjelenő, a XXI. század techniájának, építészeti megoldásainak jelenlétét, A program önmagában is megállja a helyét, de kapcsolható más, mátrai kiránduláshoz.

 

Jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást kívánok!


 

Flag Counter