Budapest - Csákberény  ~ 72 km.

Vértesi Panoráma Tanösvény

 

Csákberénybe megérkezve, azt gondolom végtelenül egyszerűen rá lehet találni a Panoráma Tanösvényre, mindössze a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum útbaigazító tábláját kell követni. Az autóval érkezők, a múzeum előtt bőséggel találnak parkolóhelyet! 

Sajnos még nem láttam múzeum kincseit, de hiszem, hogy előbb vagy utóbb... ám a kertjében már volt szerencsém sétálni. 

St.Hubertus szobra mögött sétálunk ki a kertből, melynek szomszédságában egy boksa áll. Érdemes elidőzni itt pár percig. Az információs táblán sok érdekes információ olvasható  a faszénről, a készítéséről, és többek között az is kiderül, hogy miért áll itt ez a boksa.

A boksától néhány lépésnyire indul a Panoráma Tanösvény, mely egy kellemes sétával, szerintem minden korosztály számára nagyobb gond nélkül bejárható. Az első métereken az út kettéágazik. Balra tartva, a vadmegfigyelő magasles lehet az első látványosság...

Mi egyenesen indultunk el "felfelé". A Merán-uradalom hajdani, ám a háború után tönkrement almáskerjét ma égbetörő erdei- és feketefenyvesek népesítik be. A fenyvesek ölelésében, a gerinc felé tartó kanyargós út minden métere tartogat valami szépséget. Felhívom a Kedves Olvasó figyelmét a kihelyezett táblákra! Sok érdekes, s értékes információval gazdagodhat általuk. ("Miért pusztulnak a fenyvesek? Kultúrerdők, Erdőnevelés, Tarsuláshatár, ...")

A térképen "Tűzrakóhelyként" jelölt ponthoz elérve, hosszú percekig csak töltekeztünk az alattunk elterülő völgy szépségeből. A kihelyett "erdei ülőgarnitúra, és asztal" szebb, s jobb helyre nem is kerülhetett volna! A gerincen továbbsétálva a táj megváltozik. Alacsony ligetes erdő, gyönyörű sziklák... A gerinc nyugati oldaláról  lassan átérünk a vélhetően keleti oldalra. A tájon megjelnnek a sziklagyepek, melyek hosszasan elragadják a tekintetet éppúgy, mint a mohával benőtt sziklatömbök, melyek mellett akár meg is lehet  pihenni, s bele lehet olvadni a Meszes-völgy panorámájába.  

A Meszes-völgy lélegzetelállító szépségébe, a völgy fölé magasló sziklabércről (390 m.) lehet a legjobban belefeldkezni. A bércen található tábla sgítségével megkeresheti például a Csuka-völgyet, vagy a Kőkapu-völgyet, ahol a legenda szerint Szent Imre herceget egy vadkan halálra sebzett. 

A ligetes erdő, a sziklagyepek, a fantasztikus sziklatöbök világát magunk mögött hagyva, újabb és újabb szépségekben fürdőzünk. Rátalálunk egy kis kegyhelyre, majd felfigyelünk az út mellett egy a vaddisznók által "finomra hangolt" dagonyázó helyre. A sétán "utolsó" látványossága a vadles, melyre természetesen felmászunk pár percre, ám túl nagy még a jövés-menés az erdőben ahhoz, hogy kimerészkedjenek a tisztásra a vadak.

Az őszi erdő varászlatos színei, a formák, a hangos csend... igen lehet azt mondani, hogy minden erdő ilyen, ám itt van valami, ami más, ami talán nincs sehol máshol, csak itt!

 

 

Értékelés:

Tökéletes családi program, kellemes séta, gyönyörű panoráma! Meleg szívvel ajánlom minden korosztály számára! A program "értékét" csak növeli, ha a múzeum is nyitva van!

 

Tervezze meg a kirándulását!

Úti cél: Csákberény

      

 

Flag Counter