Budapest ----> Bokodi "Lebegő falu"~ 76 km.

Bokod - "Lebegő falu"

Az Országjáró indulásának első éveiben valamikor, láttam egy remekül "megalkotott" képet a bokodi, úgymond Lebegő faluról. Útra keltem, s majd az ott látottak, s tapasztaltak alapján úgy döntöttem, hogy nem írok róla az Országjárón. Már akkor is azt gondoltam, hogy ez nem lebeg, nem úszik, ezek stégek, melyekre... 

Teltek múltak az évek, s egyre többektől hallottam, hogy a közösségi oldalakon látott képek felkeltették az érdeklődésüket, és elmentek… vagy azt olvasták, hogy rejtett kincse hazánknak, a fél világ a csodájára jár, kultikus hely, a magyar Maldív-szigetek, magával ragadó, romantikus hely… és még folytathatnám! Kinek nem csillan fel a szeme ha ilyet olvas?

Elgondolkoztam, hogy az Országjárón csak olyan helyeknek van-e létjogosultsága, melyeket tiszta szívből ajánlok, vagy pont azért írjak felkapott helyekről, melyek azért picit másabbak, mint azt a publikált képekből... s majd az Tisztelt Olvasó eldönti, hogy számára vonzó, vagy az "Ide nem megyünk" kategóriába sorolja, ebben az esetben a Bokodi-tavat, és az elvileg "Lebegő falut".

Tehát MI A VALÓSÁG a Bokodi-tóval kapcsolatban?

Hogy láttam én anno, és vajon változott-e valami a néhány évvel ezelőtti látogatásom óta?

A talán 5 évvel ezelőtti látogatásomhoz képest mindenképpen van változás. Több a szemét, és ilyen akkoriban még nem volt kiírva! ...minden más változatlan. 

Én azt gondolom, hogy a Bokodi-tó, és a környéke nincs felkészülve, s nincs is kiépítve arra, hogy a kirándulók hadai megrohamozzák. Itt horgászok szeretnék megtalálni a csendet, a nyugalmat, a pihenést, a nyüzsgő hétköznapok után, rosszabb esetben, a családi perpatvar elől “menekülve”. 

A Kedves Olvasónak nincs más teendője, mint cseréljen szerepet, s gondolja végig, hogy ha Önnek lesz tele a héttel, a… a hócipője, és van egy ilyen stége a víz “közepén”, miért jön ide ki? Talán embert sem akar látni, vagy pont elég a két stégszomszéd közelsége! A partra is csak akkor jön ki, ha szüksége támad, hiszen az házakhoz tartozó “árnyékszékházak” a parton “sorakoznak”.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor ne menjek senki sehova, hiszen erre "hivatkozva" mindenhol sérül valaki(k)nek az "érdeke"! Nem ezt mondom, de én azt gondolom, hogy a Bokodi-tó, s környéke nem egy turistaparadicsom, szerintem nem alkalmas arra, hogy romantikusan sétáljunk a párunkkal, nem alkalmas arra, hogy lábat lógatva kiüljünk a tópartra, nem alkalmas arra, hogy…  A környezet jó részének a természet a kertésze, hulladéktároló alig van, ha valami maradásra bírja, még egy lángost sem tud enni… hiszen a környék, ismételten leírom, nincs felkészülve a kirándulókra, s megkockáztatom, hogy a helyiek nem is akarnak ennek az igénynek eleget tenni!

Én nem állítom, hogy nincs itt szép dolog, hiszen fotós szemmel számtalan olyan részlet van, mely fényképért kiált, de ez egy átlagos kis üdülőfalu, egy hajdan működő erőmű hűtőtavának a partján, ahol az ittenieknek már a hátuk közepére sem hiányzik a jövés-menés!  Számukra elveszett az az intimitás, mellyért anno megvásárolták a kis házikójukat, s a pokolba kívánják azt a fotóst, aki az első képet (elég nagyvonalúan feljavítva) kiposztolta, vélhetően a kék közösségi oldalon, s kitalálta az azóta mindenhol olvasható nevet, hogy “Lebegő falu”, melyek tulajdonképpen stégek, csak házakat építettek rájuk a horgászok. Van ilyen Tata mellett a Római-tavon, de lát hasonlót Fertőrákoson is, bár azok komolyabb lakó, vagy hétvégi házak! ...és akkor a Fényes -tanösvényt nem is említettem meg, bár ott csak a sétány "lebeg"!

Összefoglalva én nem lebeszélni szeretném a látogatásról, csak készüljön rá, hogy a közösségi felületeken látott mesés képek, jól beállított piciny részletek! Készüljön arra, hogy nem minden helyinek lesz őszinte  mosolya amikor meglát egy "idegent", készüljön arra, hogy szabad partrész ...én nem láttam. S a horizonton sem erdő, domb, hegy van, hanem egy ipari torzó, egy leállított erőmű...

Értékelés helyett egy javaslat…

A környéken találja Majkot, ahol valóban csodára lel! Egy kellemes sétához talál egy csodaszép tavat, ha megéhezne, a tó partján étterem várja, ha szomjazik egy kis látnivalóra ott a Kamalduli remeteség, a közelben Bányászati múzeum várja a látogatókat, de nincs messze Vérteskozma sem...

Flag Counter