Budapest --> Várgesztes ~ 70 km.

   

Gesztesi vár

A vár 2014 óta zárva van, mindössze körül lehet sétálni

 

A településre megérkezvén, azt gondolom el sem lehet téveszteni a vár felé vezető utat. A vár, mely már le van zárva omlások miatt, de ez ne szegje kedvét, mert a körnezetet, az erdő is nagy szeretettel várja Önt!

A falu határában szépséges horgásztó várja a pecásokat. A településen engem nagyon megfogott a templom környéke, a csordogáló...  ez még érnek is kevés. Itt látható a bányászoknak emléket álltó szénnel teli csille, valamint... Példa értékűnek tartom, hogy egy, a közelmúltban történt fatelepítés milyen mértékben jelzi ennek a telelpülés szívének a lüktetését. Minden, általam látott ifjonc fa mellett kis táblácska látható, melyen annak az embernek a neve olvasható, aki a fát ültette! Én még ilyet nem láttam sehol máshol!

A várat egyszerűen meg lehet találni, az erdei parkolótól kb 200 méter séta.... Az út végig szilárd burkolatú, de így is megdolgoztathatja a tűdőt! 

A séta alatt több, jól kijárt séta, s túrautat valamint az Vértes állat, és növényvilágát bemutató táblát láttam. A parkolótól néhány méterre egy hatalmas rét található padokkal, asztalokkal, fedett "esőbeülőkkel". Látogatásomkor, a bográcsban rotyogó ételek illatának fenséges elegye, keveredve a füst enyhén kesernyés szagával, olyan tökéletes egységbe olvadt, hogy bizony a gyomornedveim félreérthetetlenül adták tudtomra mire is vágynak.

A várban "hajdan"  egy étterem, kilátó és turistaszálló volt.  A külső várfalak nem láthatóak, csak sejtése lehet a látogatónak hol is lehettek. Én csak egy kis falmaradvány láttam, miközben körbesétáltam a várat. 

Amikor még be lehetett menni a várba: A bejárat mögött egy (nekem legalábbis) viszonylag kicsi belső udvarra érkezetem. Innen nyílt az étterem, itt található a feljárat a kilátóba, valamint a turistaszállóba.

- Ez nem egy klasszikus vár, falakkal, barangolási lehetőséggel. Nagyon "lecsupaszítva", ez egy téglalap alapú épület... és innen fogom folytatni, ha egyszer elkészül, megszépül ...bár most inkább azon kell izgulni, hogy túlélje a mostani "ostromot" melyet a gazdátlanság, és az időjárás indított ellene. A falak már omlanak...

 

Amit tudni lehet erről az várról:

Feltehetőleg a XII. században építette a Csák nemzetség. Miután 1326-ban Károly Róbert leverte az ellene lázadó Csákokat, a birtok a királyi kincstárba vándorolt, mintegy száz évre. Ekkor 1438-ban, a Rozgonyi család kapta meg a birtokot, de 1451-ben már Újlaki Miklós birtokolta. 1524-ben az Újlaki család kihalása miatt ismét a király birtokába került.

A várnak nem volt túl nagy katonai jelentősége, ennek ellenére többször is gazdát cserélt a török időben. Az első ostromban még sikeresen ellenállt, majd 1543-ban, amikor budai pasa elfoglalta a Vértes várait, Gesztes vára is török kézre került. 1600-ig, amikor végleg visszavették a magyarok, nyolcszor cserélt gazdát a vár. Az 1600-as évek második felére a vár már igencsak megrongálódott, így 1733-ban a birtokos Eszterházyak nyugodt szívvel adtak ki rá bontási engedélyt.

A megmaradt falak között 1932-ben menedékházat építettek, ami a háború alatt elpusztult. 1960 és '63 között feltárásokat végeztek a várban, majd turistaszállót alakítottak ki belőle. A vár 2014 óta veszélyelhárítási munkálatok miatt, bizonytalan ideig zárva tart.

            1519-ben.            -      Belső udvar 1600 körül        -       XVI - XVII. szd.

forrás:

varleso.hu

studhist.blog.hu

 

Flag Counter