Budapest ----> Gánt - Bányatelep ~ 64 km.

 

Gánt

Bauxitföldtani Park

 

Gánt Bányatelepen áthaladva az út bal oldalán találjuk a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumot, és Földtani Parkot. Sok évvel ezelőtti látogatásomhoz képest, változott néhány dolog. Épült egy Látogatóközpont, és parkolója már be van kerítve...  Ami hosszú évek óta változatlan, a múzeum nyitvatartása, mely tavasztól őszig várja a látogatókat.

A sétát az egykori bánya területén kezdje, mely a bauxit jóvoltából, egy marsbéli tájra emlékezetet. A formák, a színek, s a fények játékában fürdőzve lehet itt kirándulni. Minden méter új élményt ajándékoz a látogatóknak. Javaslom a kiránduló, vagy túracipő viselését, mert vannak olyan pontok, amikor jól jöhet egy masszívabb lábbeli.  

Ajánlom, hogy olvassa el a kihelyezett ismertető táblákat is, sok hasznos információval gazdagodhat a bánya történetéről, az anno itt folytatott munkákról, valamint a terület földtani tudnivalóiról, kialakulásáról, stb.

A séta után várja önt a múzeum. Élethű környezetben tekinthetőek meg a bányászathoz köthető eszközöknek, és járműveknek egy igen érdekes gyűjteménye. Már a bejárat előtt elvarázsolódhatnak a kicsik, s nagyok. Mozdony, bányavasút, amiben a bányászok utaztak, különféle berendezések...

A múzeum a technikai eszközök bemutatásán túl, a bánya történetét, valamint az egész magyarországi bauxitbányászatot is bemutatja. 

A vágat végén, egy ásványokat bemutató kiállítással búcsúzik a bánya, melyben természetesen a bauxit a központi elem. 

Értékelés:

Ez egy nagyon különös és különleges kirándulás!

Flag Counter