Budapest ---> Csákvár ~ 56 km.

                    Gánt     ~ 63 km.

 

 

Budapest irányából érkezve, szerintem  Csákvárt mindenképpen útba kell ejtenie Gánt felé! Az Országjáró alapvető célja, hogy hazánk eldugottabb csodáit is bemutassa. Csákváron, még ha elsőre nem is gondolná, van egy-két eldugott kincs, ám elsőként gondoljunk az ízlelőbimbóinkra!  

A főút mentén található egy cukrászda, ami előtt nincs olyan napszak, hogy ne lennének parkoló autók, motorok! A Vértes fővárosának kétségtelenül legismertebb, és talán legnépszerűbb pontja a Csuta cukrászda, melyet közvetlenül a Lovasberény, Velence elágazás után talál az út jobb oldalán. A finom fagylalt, vagy süti elfogyasztása után javaslom, hogy látogasson el egy Európában egyedülálló kis "épülethez", mely országútról is jól látható. A Csákvár végét jelző tába után nem sokkal jobbra kell fordulni, s onnan már látni a helyiek által "puskaporos" toronynak nevezett, műemléki védelem alá eső, az 1800-as évek elején épült tornyot. Eredeti rendeltetéséről nincsenek hitelt érdemlő információk. Feltételezések szerint anno tűzőr, vagy csősztoronynak épülhetett a XVIII. század végén. Mivel viszonylag távol van a telpüléstől, puskaport is tárolhattak benne, és valószínűleg innen ered a Puskaporos, vagy Lőportorony elnevezés is.

Továbbindulva, a főútra jobbra kanyarodva, pár méter után balra lesz egy út, melyen egészen addig menjenek, ameddig egy tanyához vezető bekötőúthoz érnek. Itt parkoljanak le, és sétáljanak tovább egyenesen! A tanya után lesz egy villanypásztor, mely alatt, vagy felett, vagy "valahogy át kell küzdeni a testünket", de ezt követően már sima az út, leszámítva azt a "néhány" vakondtúrást, és tehénlepényt!

A vadregényes, a partján náddal, sással benőtt, hosszan elnyúló tó partján álló emeletes madármegfigyelő épületből pazar kilátás tárul a szemünk elé. Látogatásunkkor egy népes vadlúdcsapat életét tudtuk megfigyelni. A nyárilúd kolónia mellet számtalan madárfaj életébe lehet itt egy kicsit bepillantani! A Vértesi Naturpark eme eldugottnak számító csodájának megtekintése után térjen vissza Csákvárra, ahol Oroszlány, Tata felé elkanyarodva, induljon el a kórház, pontosabban az egykori Esterházy-kastély felé, melynek a parkja szabadon látogatható. A kastély épülete remek állapotban van, mondom ezt úgy, hogy az épületbe nem mentünk be, csak a hatalmas parkban sétáltunk egy nagyot! Az írások szerint a védettséget élvező park építése 1779-ben kezdődött Isidore Canevale  irányításával, majd az XIX. század elején tájképi kertté alakították. 

A kertet sétautak "hálózzák" be. Az Eszterházy család számos építménnyel gazdagította a parkot, melyeket, mint a kastély honlapján olvashatják, Pietro Rivetti olasz festő képei alapján építenek újjá. A Napóra, a Szentháromság szobor, a műbarlang mellet, gigantikus platánfát, és mamutfenyőt is láthat! 

Gánt, a Vértes déli szélének egy csodálatosan gondozott kis települése, melyet hajdan a bauxit tett az ország határain túl is híressé! A gazdag bauxit vagyon nagyságát mi sem jelzi képletesebben annál, hogy 1930-ban a világ bauxittermelésének egyötödét itt termelték ki. Ez köszönhető volt annak is, hogy világviszonylatban itt volt a legjobban gépesítetve a kitermelés! A településről, és a kitermelés történetéről a település honlapján tud bővebben olvasni!

Emlékeim szerint 2010-ben jártunk erre először. Akkoriban csak átutaztunk településen, mert Gánt-Bányatelep, a Földtani Park volt a cél. Akkoriban még csak a Bányamúzeum volt itt, mára már kirándulóközpont is létesült. Gánt azóta egyre népszerűbb célponttá vált, mely vonzza a kirándulókat. A népszerűsége nem gondolom, hogy csak annak köszönhető, hogy az Országos 

Kéktúra, Kőhányás–Csókakő szakasza erre halad el! Gánt számomra azon települések sorát gazdagítja, ahol "jó lenni"! Javasolhatnám a Kedves Olvasónak, hogy álljon meg az 1799-ben épült, majd 1868-ban átépített Szent Vendel apát-templom környékén, és sétáljon egy jót, de... Javasolhatnám, hogy a Mária kápolnát mindenképpen nézze meg, és keresse meg a forrást, melyen Gánt régi címere látható... de nem teszem, mert hiszem, hogy Gánton mindenki rálel arra, ami számára a legtöbben adja! 

A sétát követően, természetesen nem maradhat ki a "Marstúra" a programból! Szintén csak javaslom, hogy az út bal oldalán található Szovjet katonai emlékmű melletti területen parkoljon le, és induljon el egyenesen, és ha elér egy "Y kereszteződéshez" ott tartson balra- Csakhamar (kényelmes sétával) megpillanhatja az első bányát, mely a  térképen "Újfeltárás (felhagyott bauxitbánya) névvel van jelölve. Akár hányszor erre járok, azt érzem beszippant a táj, s képes vagyok percekig...

Innen "elengedem az ön kezét", és bíztatom, hogy csak sétáljon! fedezze a bányák világát, keresse meg a Gánti-barlangot (engedéllyel látogatható), találjon rá csodás kilátási pontokra, és ha elfáradt, megéhezett sétáljon vissza a faluba és az 1915-ben alapított Vértes Vendéglőben egyen valami finomat!

Értékelés:

Hiszem, hogy ez a kirándulás maradandó élményként rögzül a legtöbb kiránduló lelkében!

 

2022/01/13

Flag Counter