Budapest ----> Vérteskozma ~ 67 km.

"A" Fáni-völgy

 
Egy szentélybe hívom Önt, a természet szentélyébe!
 
A festői Vérteskozma határában, az "Y" alakú kereszteződésnél indul egy aszfaltos út a "gyönyörbe". Alkalmi kis focipálya, végtelen mező, távolban erdőség, magasles, Vérteskozma templomának tornya... és egy tábla, mely temérdek információval szolgál a Fáni-völgy állat, és növényvilágáról! A játékos kedvű látogatókra is gondoltak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságánál. Ki mit eszik címmel, "képes korongok" segítik a vándort, hogy a Fáni -völgy erdei táplálékláncát  "lemodellezze". A korongok megfelelő sorba húzásával elénk tárul az a láncolat, mely biztos vagyok benne, hogy már foghíjas ...hála nekünk, embereknek!
 

A völgy, a Vértesi Naturpark része, s fokozott védettséget élvez! 
Kérem a látogatása során ezt fokozottan tartsa szem előtt! Minden virág, melyet megpillant csak addig pompázik oly mesébe illően, amíg a saját lakhelyén...  Az aszfaltos  út elején egy kopottas tábla is felhívja a "rakoncátlan" vándorok figyelmét néhány íratlan szabályra... csak, hogy írás is legyen róla!
Az út elvileg el van zárva a forgalomtól, de az erdészek jönnek-mennek, s néhány, a szabályokra fittyet hányó autós is felbukkanhat, de azt gondolom, hogy ez alig befolyásolja az élményt. A csend csak másodpercekre törik meg. ...s érkezzen sétálva, kerékpárral, vagy babakocsival... és bíztatom a kerekes székkel közlekedő vándorokat, hogy ide nyugodtan jöhetnek töltődni, kikapcsolódni, csodákkal gazdagodni! Kutyusok inkább hosszú pórázon, de a számukra is garantáltran nagy élmény, a különleges illatok özönében való fürdőzés!

A völgy engem beszippantott, elvarázsolt, s mindezt úgy tette, hogy a nyári ruháját, már javarészt levetette, s készült a téli álmára. A késő őszi "kopottas" öltözékének színeit, a fák törzse között utat törő nap egy egy  sugara emelte ki a barna ezernyi árnyalatából. Festői formák rajzolódtak ki, s a fény változásával váltak egyszerre egy lassan mozgó élő képpé. 
A fákon fekete harkályok és fakopácsok tették a dolgukat, s hogy a látómezőbe kerüljenek, nem kell mást tenni, mint pár percre megállni, beleolvadni a tájba, a csendbe, a völgy egyedi világába, mely egyes írások szerint Esterházy Franciska grófnőtől örökölte  a nevét, ám egy helyi leganda szerint Fáni (Stefánia), a falu templomának oltárára szedett itt gyöngyvirágot, amikor a Csáki vár erre vadászó ifjú ura szemet vetett rá. Kerülgette, kedves szóval hívogatta, de a szép Fáni nem ment vele az erdő sűrűjébe, ezért erőszakkal elrabolta. Amikor a szépséges lány estig sem ért haza, aggódó anyja felverte az egész falut, hogy a lány keresésére induljanak. Végül reggel bukkantak rá véres ruháira a gyöngyvirágok között. Az asszony a szívéhez kapott a látványtól, és holtan esett össze. 
A vidék otthont ad két ritka madarunknak is! A meredek sziklafalak üregeiben fészkel a kerecsenysólyom, és a parlagi sas, ám ezen "csúcsragadozókon" kívül is számtalan madárka hallatja az énekét, ám oly ügyesen álcázzák magukat, hogy bizony nagy ügyesség, és kitartás szükségeltetik ahhoz, hogy megpillanthassuk őket!
A szurdokerdő bükkösei helyenként meredek sziklafalakat "takarnak". Máshol a dolomit sziklákat, a sétaútról is jól kivehetően csodálhatjuk meg, miközben belefeledkezünk az erdei altalajt beborító fehéres kőtörmelék folyama között, a vékonyka talajba, és a sziklák repedéseibe megkapaszkodó ifjonc és koros fák szépségébe.
Igen sajnos sok a kidőlt, s "halott" fa, ám ez az erdő világa, itt lelnek otthonra a rovarok, mint például az orrszarvúbogár, s itt talának bőséges táplálékot a környék "nagy vadászai" is! 
A sétaúton viszonylag kevés tábla van. Ne számítson arra, hogy tanösvényi jelleggel, bizonyos szakaszonkén tudást szívhat magába az adott helyről, szikláról, hasadákról... Így a kb. 10 méter magas Ördög szószék szikláról sem talál semmi információt, mely a Várgesztes / Bodzás-árok kereszteződést (kis túlzással) őrzi. 
Az Ördögszikla helyi legendája szerint, egykoron főként faszén- és mészégetők, illetve földművelők éltek a környéken. Előbbiek a Bíró-réten laktak, a földművelők pedig a mai Vérteskozma helyén. Mivel nagyon szegények voltak a  családok, csak egy papra és egy bíróra tellett nekik. Abban hamar megegyeztek, hogy ki legyen a pap, de a bíró személyén úgy összevesztek, hogy végül egymásnak estek. Még az ördög is előjött a pokol mélyéről, és felült a sziklára, hogy vérontásra buzdítsa őket. Mikor már nem maradt dolgos ember a családoknál, az asszonyok megelégelték a hadakozást. Énekszóval, templomi zászlókkal, szenteltvízzel kivonultak a sziklához, hogy elűzzék az ördögöt, és békét teremtsenek.

A völgy "műútján" tovább sétálva egy újabb kereszteződésnél egy fényesebb időket is megélt hídon át tud kelni a túlpartra,  hogy a Hirczy Károly emlékmű előtt fejet hajtva folytathassa az útját a völgybe.
 
"A Fáni-völgy meredek lejtőin a déli szubmediterrán, és a hűvös hegyvidéki flóra elemei találkoznak egymással. A szurdokvölgy déli oldalain a szárazság és melegkedvelő tölgy valamint kőris alkot karszterdőt. Az északi, északkeleti meredek kőtrömelékes lejtőket zárt dolomit sziklagyep borítja, mely még a nyári szárazság idején is örökzöld marad. A tavaszi sarjadáskor  nem csak a fák öltenek új ruhát magukra, hanem ritka növényekben, s virágokban is gyönyörkedhetünk. Boroszlán, gimpáfárny, medvefül, cifra kankalin... Egyik másik növényke megjelenése 200-300 méteren, a hűvös mikroklímának köszönhető, hiszen eredendően a Kárpátok mészkőhegységeinek 2000-3000 méteres alhavasi gyepein érzik magukat otthonosan!"
 
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park
 
Azt érzem minden további szó, gondolat felesleges, hiszen ide el kell jönni! Budapesttől viszonylag emberi távolságban, kevés utazással megközelíthető...
 
Értékelés *****
 
Egy különleges kincs, megkockáztatom hungarikum, melyet minden, a természet értékeire nyitott, vándornak látnia kell! ...kérem látogatása során tekintsen legalább akkora szeretettel minden fára, virágra, fűszálra, mint amilyen szeretettel az erdő öleli Önt körbe!
 
 
2018-11-11
 
A két legeenda forrása: Origo.hu

 

Flag Counter