Budapest - Csókakő ~ 90 km.

   

Csókakő vára

Csókakőre beérve, a tábláknak köszönhetően nagyon könnyen meg lehet találni a várat. Mint rendesen, egy várat be kell  venni, meg kell küzdeni azért, hogy átléphessünk a kapuján! Csókakő váránál sincs ez másként. Bújjon bele egy kényelmes cipőbe, vegyen magához mindent, ami egy vár meghódításához, és egy erdei sétához szükséges lehet, és irány a... no igen. Két lehetőség is adódik. Meglehet, hogy csak a várat szeretné meghódítani, de az is lehet, hogy a várak, már nem ragadják el a fantáziáját, és a természet, az erdő jelenti az igazi csábítást.

Nos, ha ez kérdés, akkor amíg eldöntik,  telepedjenek le a pázsitra, faltozzanak egyet, beszélgessenek egy jót, s szívják magukba a környék aromáit, és induljanak el...

A várba fel lehet menni a házak között kanyargó utcákon át is. Az aszfaltos út  gond nélkül járható, mindössze az emelkedőt kell legyűrni, ami bizony néhol tüdőszaggató méterekkel ajándékozza meg a látogatót...

A másik lehetőség, ha az erdőn át vezető túraúton vágnak neki a kalandnak. Itt jön jól a kényelmes cipő, és egy "oxigén palack" a kevésbé edzettek számára. Miért írom ezt? Nos egy rövidke erdei szakasz után meg fog pillantani egy lépcsőt... melyről csak annyit tudni, hogy felfelé megy, de az indulásnál bizony nem látni a végét!

Ha  elsődleges cél a vár, akkor induljon neki a lépcsőnek. Van vége, ne adja fel! Felérve, pontosan az illemhellyel találja magát szemben, s ez ne vicc!

Azt kell, hogy mondjam, a vár csodásan ujjá van építve. Az alsóvár egy része látogatásunkkor még le volt  zárva, mivel feltárási terület, de ami látogatható, az fantasztikus! Hasonló állapotban lévő várakban bizony könyörtelenül szedik a belépőt... itt erre nincs gondunk. 

Az aszfaltos út pontosan a várkapuhoz "kanyarodik". A várban megtalál mindent, ami hozzásegíti önt ahhoz, hogy a memória kártyáján hazavitt emlékek mosolyt csaljanak az arcára, még  évek múltán is! A séták során, az itt-ott bizony keskeny lépcsőkön felkapaszkodva, egyre többet lát a tájból, egyre több mindenbe tud beleveszni a tekintete. Ha kedve van, vagy megfárdnak a lábai, üljön le egy padra, s révedezzen el, eszegessen... szívja magába a panorámát!

A visszaútra én az aszfaltos utat javaslom, mert az egyszerűbb. A lépcsős szakasz szerintem lefele menet elég... de hangsúlyozom, szerintem!

Ha túrázni is szeretne ez itt egy paradicsom! Egy jó térkép segítségével csodás élményekkel gazdagodhat, töltekezve a természet szépségéből, rezgéséből, energiáiból! Akár fákat is ölelgethet, kipróbálhatja, hogy milyen érzés!

 

Amikor átölel egy fát, érintse hozzá a homlokát, a mellkasát és a hasát, legalább 5 percig ölelje. A jobb keze lefele, bal kéz felfelé mutasson. Az 5 perc elteltável forduljon meg. s a hátát is érintse hozzá. Érintkezzen a nyakszirt, a gerinc, és a lába is a fa törzsével. Próbálja megérezni, ahogy a teste átveszi a fa energiáját. Az ember és a fa is része a természetnek. Ami ilyenkor lezajlik az teljesen természetes folyamat. A fák képesek elszívni a negatív energiákat, hiszen nagy erővel bírnak...

 

Értékelés:

Azt erdő varázsa magáért beszél, a vár pedig ...ha erre jár, ki ne hagyja!

Flag Counter