Budapest - Csókakő ~ 90 km.

Csókakői vár

Csókakőre beérve, a tábláknak köszönhetően el sem lehet téveszteni a vár felé vezető utat. Mint rendesen, egy várat be kell  venni, meg kell küzdeni azért, hogy átléphessünk a kapuján! Csókakő váránál sincs ez másként. Az autót a fizetős parkolóban hagyva, ami a környék, és a vár bebarangolásának egyetlen "fizetős" állomása, indulhat a hódítás!. Tehát a parkolási díj kifizetése után (2016-ban 500 Ft/nap) nincs más teendő, minthogy kényelmes cipőbe bújjon, vegyen magához mindent, ami egy vár meghódításához, egy erdei sétához szükségeltetik, és irány a... no igen. Két lehetőség is adódik. ...meglehet, hogy csak a várat szeretné meghódítani, de az is lehet, hogy a várak, már nem ragadják el a fantáziáját, és a természet, az erdő jelenti az igazi csábítást.

Nos, ha ez kérdés, akkor amíg eldöntik,  telepedjenek le a pázsitra, faltozzanak egyet, beszélgessenek egy jót, s szívják magukba a környék aromáit, és induljanak el...

A várba fel lehet menni a házak között kanyargó utcákon át is. Az aszfaltos út  gond nélkül járható, mindössze az emelkedőt kell legyűrni, ami bizony néhol tüdőszaggató méterekkel ajándékozza meg a látogatót...

A másik lehetőség, hogy az erdőn át vezető túraúton vágnak neki a kalandnak. Itt jól jön egy kényelmes cipő, és egy "oxigén palack" a kevésbé edzettek számára. Miért írom ezt? Nos egy rövidke erdei szakasz után meg fog pillantani egy lépcsőt... melyről csak annyit tudni, hogy felfelé megy, de az indulásnál bizony nem látni a végét!

Ha  elsődleges cél a vár, akkor induljon neki a lépcsőnek. Van vége, ne adja fel! Felérve a várhoz, pontosan az illemhellyel találja magát szemben, s ez ne vicc.

Azt kell, hogy mondjam, a vár csodásan fel van építve. Az alsóvár egy része látogatásunkkor még le volt  zárva, mivel feltárási terület, de ami látogatható, az fantasztikus! Hasonló állapotban lévő várakba bizony könyörtelenül szedik a belépőt... itt erre nincs gondunk. 

Belépve a várkapun, mely fantasztikusan újjá van építve, megtalál mindent ami hozzásegíti önt ahhoz, hogy a memória kártyáján hazavitt emlékek mosolyt csaljanak az arcára évek múltán is! A várbéli séták során, az itt-ott bizony keskeny lépcsőkön felkapaszkodva, egyre többet lát a tájból, egyre több mindenbe tud beleveszni a tekintete. Ha kedve van, vagy megfárdnak a lábai, üljön le egy padra, s révedezzen el, eszegessen... szívja magába a panorámát!

A visszaútra én az aszfaltos utat javaslom, mert az egyszerűbb. A lépcsős szakasz szerintem lefele menet elég... de hangsúlyozom, szerintem!

Ha túrázni is szeretne ez itt egy paradicsom! Egy jó térképpel segítségével csodás élményekkel gazdagodhat, töltekezve a természet szépségéből, rezgéséből, energiáiból! Akár fákat is ölelgethet, kipróbálhatja, hogy milyen érzés!

 

Amikor átölel egy fát, érintse hozzá a homlokát, a mellkasát és a hasát, legalább 5 percig ölelje. A jobb keze lefele, bal kéz felfelé mutasson. Az 5 perc elteltável forduljon meg. s a hátát is érintse hozzá. Érintkezzen a nyakszirt, a gerinc, és a lába is a fa törzsével. Próbálja megérezni, ahogy a teste átveszi a fa energiáját. Az ember és a fa is része a természetnek. Ami ilyenkor lezajlik az teljesen természetes folyamat. A fák képesek elszívni a negatív energiákat, hiszen nagy erővel bírnak...

 

Kellemes kalandozást, s töltekezést kívánok!

 

Értékelés ****

Azt erdő varázsa magáért beszél, a vár pedig ...ha erre jár, ki ne hagyja!

 

Flag Counter