Budapest - Róka-hegy

 

 
A Róka-hegy nem a legeldugottabb, nem a legismeretlenebb célpontok csoportját gyarapítja, ám azt gondolom, hogy mindenképpen helye az Országjárón, mert mi van, ha valaki még nem ismeri?!?
Bevallom, annak ellenére, hogy Budapesten élek, nekem kimaradt a főváros legszélének eme csodája, és mondhatjuk teljesen véletlenül akadtam rá...
 
 
A megközelítés nem jelenthet gondot, ám a csillaghegyi HÉV megállójából az út elég meredeken kaptat felfelé. Edzettebbek megkísérelhetik a bringás érkezést is, de ha odaért a hajdani kőfejtőbe ...a bringák már tétlenségre lesznek kárhoztatva. ...és ha HÉV, Csillaghegyen a HÉV megállójánál van egy cukrászda, mely Megálló névre "hallgat". Ide mindenképpen térjen be jövet, vagy menet, mert a személyzet kedves, mosolyuk szívből jön, a portéka pedig fenséges, bármiről is legyen szó!
 
Tehát, az érkezés... Ürömről fordulunk vissza Budapestre :) Lesz egy kis beálló, egy sorompóval elzárt út előtt. Itt parkolhat, de kérem, ne érezzen késztetést az itt-ott látott szemétkupac hízlalására! Hízik az nélkülünk is sajnos, de hát ...Magyarország Szeretlek! :(
 
 
A rövidke árnyas ösvény a kőfejtőbe torkollik. Az elénk táruló kép a hatalmas üreges mészkő sziklával leírhatatlan! Ha biztosra akar menni, és a legbiztonságosabb úton akar haladni, akkor követsse a piros háromszög jelzést. Vannak csapások, ösvények... mindenkire rábízom, de:
 
Figyelem! A talaj elég laza, s helyenként kavicsos, egy óvatlan lépés, és a csúszós talaj nem kívánt meglepetéssel szolgál! Helyneként vannak ugyan  lépcsők, s korlátok, ám lehetne jobban gondozva, lehetne nagyobb biztonságot teremteni, ...a tábla is felhívja a figyelmet rá, hogy mindenki a saját felelőségére barangoljon itt!
 
Elvieleg nincs tiltva a függőlegesen falakon való mászás. Láttam mászásra készülődő férfiakat, de ha ilyen hobbija van, kérem járjon utána, hogy itt hivatalosan lehet-e!
A bánya több szintes, van lehetőség a letelepedésre, sütögétésre, stb,  ám kérem Önt, hogy óvja a növényeket, s egyben a környeztet, és ne azért mert látott egy táblát, hogy a terület terméseztvédelmi oltalom alatt áll!
Jómagam számtalan üreget fedeztem fel. Miáltal már felkészülve érkeztem, nem bújtam be a nagyobbakba, mert nem akartam megzavarni a környék, elvileg itt telelő, de talán a nyáron is itt hűsölő denevéreit :)
 
 
A különböző szintekről fantasztikus kilátás nyílik a fővárosra, a csillogó Dunára, a... Akár egy romantikus párelvarázsoló, távolbabambuló, tervezgető séta is lehet ebből a kis kirándulásból!
 

 

 
Értékelés ****
 
Lenyűgöző kirándulás, de inkább tavaszra vagy (és) őszre hangolva! Szívből ajánlom!
 
 
 

Flag Counter