Budapest / Mátyásföld alsó

Kertvárosi Tanyaudvar

Egy fantasztikus hétvégi program, elsősorban kisgyermekes családok számára, de azt gondolom, hogy nincs az a korosztály, aki nem érezné magát itt jól! 2020 őszén megnyílt Mátyásföld alsón, a HÉV töltése mellett, a Kertvárosi Tanyaudvar, mely hiszem, hogy olyan programot kínál, ami hiánypótló a maga nemében! 

Nyitás előtt pár perccel már családok "állnak sorba" a bejáratnál. A kicsik, s a szülők a bicikliket le tudják rakni a bejárat mellett, s indulhat is a tanyasi séta. Magyar parlagi gyöngytúk, majd a kendermagosok, kopasznyakúak...  gyermeksereg  guggol minden ketrec előtt, figyelve, a talán addig csak a levesből ismert szárnyasokat. Nem véletlenül írom így, hiszen attól függetlenül, hogy a kertvárosban járunk, már csak elvétve hallani reggelente kukorékoló kakasokat. Az öregek, akik még tartottak háztájit már elmentek, a fiatalok, valamint a vársoból kiköltőzők, nem bajlódnak a házi szárnyasokkal, de őszintén megvallva idejük sem lenne... pedig ezzel olyan hangulata veszik el a kertes házaknak, melyet nem nagyon lehet pótolni!

A csirkék szomszédságában a racka juhok éldegélnek... s innen kitágul a tér. Kacsák, libák, gémeskút... és egy kis gyümölcsös, mely még "növendék" állapotban van, de évek múlva csodás lesz! Gyümölcsös, mely a 2020-ban elhunyt  Bálint Györgynek,  ám sokak számára "csak" Bálint gazdának állít emléket. Bálint Gazda Gyümölcsöse, még Gyuri bácsi javaslatai alapján lett telepítve. 

A bejáratnál Bálint György egy gondolata olvasható:

"A fák szimbolizálják az életem egyes szakaszait. A gyermekkorom fája, a sárgabarackfa, a kezdő fiatalkor fája a szomorúfűz, az érett férfikor fája a tölgy, az idős ember fája a kajszibarack."

A gyümölcsösből átsétálhat a hatalmas baromfiudvarra is, de ha a tavacska felé veszik az irányt... nos láthatnak horgász és halász eszközöket, tanulmányozhatják a különféle madáretetőket, megkereshetik a vízben pihenő, úszkáló, vagy napozó  teknősöket. A kicsik akár még nyuszikat is simogathatnak, de láthanak  többek között fácánt, fürjet, és foglyot... valójában oly népes az állatsereglet, hogy egyszerűbb azt leírni, mit nem láthatnak a Tisztelt látogatók abból a népes "családból", mely egy tanyaudvaron előfordulhat.

Doromboló koszosokból sincs hiány, viszont... de talán nem is szükséges arra fókuszálni, hogy mi nincs, hanem az a lényeg, hogy a kertvárosban élő elvárosiasodott ifjúságot milyen fantasztikus élmények várják itt! Arra kell a figyelmet öszpontosítani, hogy ez a kis csoda megvalósulhatott, és ingyenesen látogatható, mely a mai világban nem kis dolog, figyelembe véve, hogy ezeknek az állatoknak bizony nem kis takarményigényük van!

A továbbiakban még néhány kép... kedvcsinálóként!

 

 

Értékelés:

Példaértékű kezdeményezés, csodás megvalósítás ...és mivel ebben a kerületben élek, elfogullt vagyok!

 

 

Flag Counter