Budapest ----> Tata ~ 70 km.

Tata

Tatát meglátni és megszeretni, számomra egy pillanat műve volt. A sétányok, a vár, az Öreg-tó, az épületek, a...

A látvány lenyűgöző! Vitorlások, sétahajó, hattyúk, sirályok, ősszel a vadludak... Tatát nem véletlenül nevezik a vizek városának. Bármerre is indul, csakhamar egy patakba "botlik" ...vagy egy tóba!

A parti sétány nagyon szépen gondozott. A Zsigmond kori vár méltán Tata egyik büszkesége, és jelképe. A várban lévő kiállítások anyaga széles időszakot ölel át. Van kőtár, megtekinthetőek az ásatások során felszínre került tárgyak, de láthatunk céhládát, és még nagyos sok érdekességet. 
Érdemes egy kávét elfogyasztani a vár felső szintjén, a kávézó teraszán, ahonnan belátni az egész tavat, s a környékét. Pazar panorámában gyönyörködhet innen!

Az Esterházy-kastély a tó partján áll. 2021 májusában megszépülve megnyitotta a kapuit a látogatók előtt! Szerencsésnek érzem magam, hiszen én még körbejártam anno, a minden pompájától megfosztott kastélyt. Láttam sok apró kis gyöngyszemet, megragadt a szemem részleteken, s hosszasan beszélgethettem a pénztáros nénivel, aki egy valóságos kis lexikon volt! Mindent tudott az épületről, a történetéről, és arról, hogy még mennyi minden eredeti a kastélyon! Hála annak, hogy kórház lett belőle a háború után, s így a pénz szűkéhez igazodva, csak a legszükségesebb "átalakításokat" végezték el!

- Ezért maradt meg minden, ami nem volt mozdítható - mesélte a hölgy. ...olyannyira igaz ez, hogy például a spalettákban a zárak még eredeti darabok!

A kastélyban,  a Karádi Katalin emlékszobára külön felhívta a figyelmemet a hölgy, melyben művésznő személyes tárgyai, fényképek, ruhák, s bútorok kaptak helyet ...anno.  Sajnos egyenlőre csak a főépület és egy melléképület újult meg, s csak remélni lehet, hogy belátható időn belül folytatódik a munka, s nem fogja ez a kastély is gyarapítani a "félig" elkészült főúri lakok sorát!

"Eszterházy Miklós gróf 1762-ben vette át nagybátyja után a tatai és gesztesi birtok irányítását. Birtokainak tatai központjában ekkor egy nagyszabású kastályépítés előkészítésébe fogott. Megbízta Fellner Jakabot, hogy készítse el egy pompázatos tatai vizikastély terveit. A gróf korai halála miatt a tervek nem valósultak meg. 1760-ban egy szerényebb rezidencia építéséhez kezdtek hozzá, mely csak 1806-ra készült el.

A kastély történetének nagy pillanata I. Ferenc császár és magyar király  tatai tartózkodása a napóleoni háborúk idején. A király a kastély északi toronyszobájában írta alá 1809-ben a schönbrunni békét. Az 1897-es hadgyakorlat ("császármanőver") idején, Ferenc Józsefet és II. Vilmos német császárt látta e helyen vendégül Esterházy Miklós. Az utolsó  magyar királyt, IV. Károlyt itt vették őrizetbe Zita királynéval együtt 1921-ben, majd a királyi párt innen vitték először Tihanyba, utána pedig a Madeira-szigeti számüzetésbe.

A II. világháború befejezése után kórházi célokra alakították át a kastélyt."

 

Szerintem nem létezik olyan évszak, melyben ne lehetne Tatán egyet sétálni! Ha ősszel érkezik, ne lepődjön meg azon, ha "alig" talál vízet az Öreg-tóban. A télre való felkészülés a víz leengedése, ugyanis nem lehet előre tudni "mekkora" tél lesz, a gát védelme  miatt történik mindez. 

- Ez csak egy csipetnyi élmény volt Tatából, a teljesség igénye nélkül. Véleményem szerint több kirándulást magában rejt a város teljes bejárása, megismerése! A Cseke tó körül is fantasztikus sétákat lehet tenni, andalgósan, ráérősen... és amikor eljön az ősz, a tó vizét is leapasztják, megérkeznek a vadludak! Az Öreg-tó környékén esténként az égboltot benépesítik az érkező ludak, s a táj új hangokkal gazdagodik... Az itt éjszakázó vendégek "tiszteltére" egy sokadalom is teremtődött, a  Tatai Vadlúd Sokadalom, melyet minden évben megrendeznek... 

        

Értékelés:

Elfogult vagyok, hiszen engem Tata megfogott, bekebelezett, elvarázsolt... 

Frissítve 2015-03-01

 

Flag Counter