Budapest - Agostyán (Római tó )~ 74 km.

Római tó - A horgászparadicsom

 

Az elkövetkező néhány sort, elsősorban horgászoknak szánom.

 

Tata központjából Agostyán felé induljon el, s pár perc autózás után, balra lesz egy aszfaltos út.  Nehéz eltéveszteni az irányt, hiszen egy lábon álló ladik hívja fel a figyelemet arra, hogy erre érdemes... s ide be kell nézni!  A gyönyörűséges fasor árnyékában már magánterületen haladunk... A parkolótól valóban csak pár lépés a tó. A gyermekeknek játszótér, a napi vendégeknek stégek, az itt alvóknak, vízen álló faházak... A tó partján enni is lehet, bár a menű kicsit szűkös, de ha pont erre van ihlete, az "evő" teraszán, a csodás panorámában gyönyörködve fogyaszthatja el kiválasztott étket.

Az elkövetkező néhány sort, elsősorban horgászoknak szánom.

Tata központjától Agostyán felé induljon, s pár perc autózás után, balra lesz egy aszfaltos út.  Nehéz eltéveszteni az irányt, hiszen egy lábon álló ladik hívja fel a figyelemet arra, hogy erre érdemes... s ide be kell nézni!  A gyönyörűséges fasor árnyékában már magánterületen haladunk... A parkolótól valóban csak pár lépés a tó. A gyermekeknek játszótér, a napi vendégeknek stégek, az itt alvóknak, vízen álló faházak... A tó partján enni is lehet, bár a menű kicsit szűkös, de ha pont erre van ihlete, az "evő" teraszán, a csodás panorámában gyönyörködve fogyaszthatja el kiválasztott étket.

 

 

A Római-tó (régi nevén Agostyáni-tó), Komárom-Esztergom megyében, Tata központjától 2 km-re Agostyán irányában található a Gerecse lábánál. A Római völgyben elterülő tiszta vizű forrásokból eredő tó, a vidék egyik legszebb tava. Visszatérő forrásokban bővelkedő a terület, mely érezhető a tó vízminőségének javulásában is.
A tó gyökerei visszanyúlnak egészen a római korig, amikor is római kori telepesek, leszolgált római katonák éltek itt.
A tó i.sz. 150-től létezik.
1968-tól 1971-ig mezőgazdasági locsoló tónak épült, de ezt a funkcióját soha nem töltötte be. Később a TSZ Horgász Egyesületéhez tartozott, akitől jelenlegi tulajdonosa vette 1997-ben, és nevezte el Római-tónak, régre visszanyúló múltja miatt. Ebből az időből származnak a tóban lévő kapitális rabló halak.
Az egész völgy egy tulajdonos kezében van, így minden különleges rendezvényre való igényt teljesíteni tudunk.
A tó 12 ha vízfelületű, partja zömében sás, nádas és hínárfoltokkal tarkított. Az átlag mélysége 1,5 – 3 m, de a legmélyebb részén elérheti a 7 - 8 m-t is.
Talaja: agyag, márga, kő és egy kevés 5-10 cm-es iszap is található, nagyméretű süllőtartásokkal.

(forrás:bojlistavak.hu)

 

Értékelés:

Főként a horgászok szeme csillan itt fel!

 

Flag Counter