Budapest ----> Tata ~ 70 km.

Egy korábbi, Tatáról készült oldalon már írtam az Esterházy-kastélyról. Akkoriban elvarázsolt, s úgy tette mindezt, hogy részben üres volt, hogy semmit sem láttam a főúri pompából, hogy... és írtam akkor egy idős hölgyről, aki ezt a varázslatot még csak fokozta a kedvességével, segítőkészségével, tudásával...

Vártam az átadást, hiszen kíváncsi voltam arra, hogy milyen lesz! Nem tagadom, számomra ha kastélyról van szó, Fertőd az etalon... de tudom, hogy minden kastély más, minden kastély máshogy ejt bűvöletbe... ennek tudatában látogattam el Tatára, hogy megcsodálhassam ennek a csodás városnak a legújabb büszkeségét!

Hónapokkal ezelőtt, már láttam, hogy "jó magyar szokás szerint", sajnos nem készült el az egész kastély felújítása. Értem én, hogy források, meg pályázatok... s csak remélni tudom, hogy a felújítás hamarosan folytatódik, és a kastély minden része olyan szemet gyönyörködtető látvány lesz, mint a főépület!

Mivel vezetett túra keretében szerettem volna végigjárni a kastélyt, volt időm egy sétára a kastély megfiatalodott kertjében, és a vár körül. Nagyon jó volt látni, fejlődést... sokadszorra szerettem bele Tatába!

Tehát a vezetett túránál tartottam, ám itt egy pillanatra megállnék. A palotát nem csak kísérővel, hanem egyénileg is be lehet barangolni. Ki-ki döntse el, hogy melyik mód áll a lelkéhez közelebb, ki-ki döntse el, hogy megelégszik annyi információval, amely a... vagy kíváncs apró részletekre, történetekre, legendákra. 

A kastély földszintjén érdemes egy kávét, és egy szelet, a tradicionális receptúra szerint készül Esterházy-tortát elfogyasztani, már csak ráhangolódásként is! Ha bármilyen okból lemond erről az élvezetről, akkor az Előtérben, vagy akár a  földszinti Nagy szalonban le tud ülni, és "bele tud pillantani" a kastély, illetve a család múltjába!

A túra az emeleten indul. Megismerkedünk a kastéllyal, a családdal, a múlttal, s jelennel. Az első igazán szemet gyönyörködtető szoba, a Díszterem, az ősök arcképeivel. 

Ez volt anno a nagy ebédlő, ahol a reprezentatív vendégeket fogadásakor terítettek. A feltételezések szerint, a terem díszes kialakítására Ferenc József császár látogatása adott alkalmat, aki többször is járt a kastélyban. 

Hosszasan időzünk ebben a pompában! A vezetőnk minden képről, minden kis... érezhető, hogy együtt él a kastéllyal a lelke, érezhető hogy ez számára hobbi, hivatás, szenvedély! Az információk özönében, araszolunk tovább, majd megérkezünk a könyvtárba, mely a legnagyobb "kérdőjelként " maradt meg a lelkemben. Idegen érzések kerítenek hatalmukba.

Értem én, hogy megsemmisültek a könyvek, értem én, hogy... de valóban nem volt jobb megoldás a könyvek "pótlására"???? Ki-ki döntse el, hogy mennyire jó ez a megoldás! Ismételt ...de hála az égnek, annak tiszta szívből lehet örülni, hogy megmaradtak az eredeti polcok, köszönhető annak, hogy a kórházként funkcionáló épületben kellett a hely kórlapoknak! Talán ez volt az egyetlen olyan helyiség, ahol kicsit megtört az élményfaktor, mondom ezt úgy, hogy azért látni a XXI. századi technika jelenlétét, mondom ezt úgy, hogy a csillárok láthatóan nem korabeliek, mondom ezt úgy, hogy... talán sokkal elfogadóbb lettem, de az is lehet, hogy találtak itt valami finom egyensúlyt a múlt és a jelen között! Igen belátom, hogy a fiatal korosztály megszólításához ez már kell, kellenek olyan elemek, melyek őket is meszólítják, az ő tekintetüket is elrabolják percekre! 

Miután megismerkedünk, a Császárszalonban  (többek között) a kastély "asszonyaival", átsétálunk a "Grófnői lakosztály" szalonjába, majd megtekintjük a hálószobát és a toalett szobát. Innen nyílnak a fürdőszobák, melyek berendezése még az eredeti! Éles a kontraszt, hiszen abban a  szerencsés helyzetben vagyok, hogy láthattam azt, hogy milyen volt, s milyen lett a felújítás után. 

Kicsiknek, s nagyoknak nagy élmény lehet a Babaház, valamint a mellette lévő helyiségben a terepasztal felfedezése, mely Tatán 1897-ben lezajló nagy hadgyakorlatot mutatja be több száz ólomkatona "segítségével".

A túra innen a földszinten folytatódik, a "Sátorszobában". Csodálatos módon itt is nagy felületen megmaradt az eredeti festés, így "viszonylag" egyszerű dolga volt a restaurátor csapatnak! A Sátorszobában betekintést kapunk a hajdani várszínház életébe, s nem csak írásos formában, hanem egy csodás makett is segíti ebben látogatókat, és ha már kikapcsolódás, az udvari vadászatok sem maradhatnak ki a témákból, no és... A biliárdasztal, mely előtt megállunk, 1896-ban készült Londonban, és a vezető szerint a súlya megközelíti az egy tonnát!  A földszint egy következő látbványos  bemutatótere a Kávézó előtt előtér, ahol a fűtési rendszer történetét ismerhetjük meg, valmint a megtekinthetjük a korabeli kazánt, melyet valószínűleg a Ganz gyár készítette! A túra  a grófi lakosztály valamint a kápolna megtekintésével zárul.

 
Értékelés:
Szeretem a kastélyok világát, imádom Tatát, hosszú évek óta vártam arra, hogy ez a kastély megszépüljön! Jöjjön, nézze meg ön is! 

 

Flag Counter