Budapest ----> Tata ~ 70 km

Útvonal:

Autó:                                                        Busz:              1256

Budapest - Tata                                                   Budapest, Népliget - Tatabánya

                                                                                           -->>Átszállás -->>

                                                                                         8400

                                                                              Tatabánya - Tata

                                                       Május 1 útról... Keresse a Fellner Jakab kilátót

 

                                                                  Vonat:

                                                                       Budapest, Déli pályaudvar - Tata

                                                                              -->>Átszállás -->> Lásd busz.

Tata - Geológus kert

Tatán, a sok csodás tó mellett található  egy Geológus kert is, mely talán szélesebb körben nem annyira ismert. A megközelítés navigációval egyszerű, nélküle, nos erre igazán építő válasszal nem tudok szolgálni. A kert az Öreg-tó "felett" található. Tájékozódási pontként a Fellner Jakab kilátót említeném, melyet ha megtalált, akkor a parkot is megtalálta.
Megítélésem szerint ez a park, egy apró kis élménycentrum. Nem biztos, hogy órákat fog itt eltölteni, de nagyon valószínű, hogy a kijárathoz érve gazdagabbnak érezheti magát sok olyan információval, melyet csak itt kaphatott meg! 
A  környezet csodálatosan ápolt, s gondozott! ...és itt ragadom meg az alkalmat, hogy elismerésemet fejezezzem ki azért a munkáért, melynek a pompás gyümölcsét, mi látogatók vehetjük magunkhoz! Engem elvarázsoltak az információs táblák is, de nagyon nehéz olyan cikket kiragadni ebből az élményözönből, s változatosságból, mely itt fogadja a látogatókat.

A bejárat kicsit "kaotikus" épülete mögött indul a tanulás. Megaggott csillékben, kézközelbe kerül az "anyag". Közetek özöne tárul a szemünk, illetve a kezünk elé, csillénként szortírozva. Az üveggyártás alapanyagaként ismert kaolintól a mészkőig számtalan közettel lehet megismerkedni. A terület természetes szépsége, s a közetek sokszínű világa nem korlátozódik az ország több részéről származó sziklák bemutására, itt annál több élménnyel, s információval gazdagodik a látogató! Megismerkedhet a legfontosabb kőzetekkel, látnak példát magmás, üledékes, és átalakult kőzetekre is.
A Kálvária-domb szépséges fehérségén kívül, elragadja a tekintetet a vörös, és szürke mészkő változatosan gazdag szín, és formavilága, ám érdemes közelebb menni, mert az egykori kőfejtőben felfedezhetőek ősmaradványok, kagylók, s csigák lenyomatai is. 
A park bemutatásából nem hagyható ki... s most ömlene belőlem a szó, a barlangról, a tűzkőről, a földtörténeti korszakokról, a csodás növényvilágról, a kis tavacskáról, a kínai császár palotájának kertjéből, a pekingi Tiltott Városból hajtásként elhozott kínai szúrósfenyőről... de inkább látogasson el ide, s fedezze fel Ön is ezt a tatai csodát!
 

Értékelés *****

Azt gondolom, hogy még azok számára is kellemes kikapcsolódást nyújt ez a program, akik alapvetően nincsenek nagy szerelemben a kőzetekkel! Egy fantasztikusan "megkomponált" élmény részeseivé válhatnak itt, mellyel csak gazdagodhatnak! 

 

2019-05-02

Flag Counter