Budapest ----> Tata ~ 70 km.

Tervezze meg a kirándulását!

Úti cél:

          Tata


 

Tata - Geológus Kert

Tatán, a sok csodás tó mellett található  egy Geológus kert is, mely talán szélesebb körben nem annyira ismert. A megközelítés navigációval egyszerű, nélküle, nos erre igazán építő válasszal nem tudok szolgálni. A kert az Öreg-tó "felett" található. Tájékozódási pontként a Fellner Jakab kilátót említeném, melyet ha megtalált, akkor a parkot is megtalálta.
A park, egy apró kis élménycentrum. Nem biztos, hogy órákat fog itt eltölteni, de nagyon valószínű, hogy a kijárathoz érve gazdagabbnak fogja érezni magát sok olyan információval, melyet csak itt kaphatott meg! 
 
A bejárat kicsit "kaotikus" épülete mögött indul a tanulás. A megaggott csillékben, kézközelbe kerül az "anyag". Kőzetek özöne tárul a szemünk, illetve a kezünk elé, csillénként szortírozva. Az üveggyártás alapanyagaként ismert kaolintól a mészkőig számtalan közettel lehet megismerkedni. A terület természetes szépsége, s a kőzetek sokszínű világa nem korlátozódik az ország több részéről származó sziklák bemutására, itt annál több élménnyel, s információval gazdagodik a látogató! Megismerkedhet a legfontosabb kőzetekkel, látnak példát magmás, üledékes, és átalakult kőzetekre is.
A Kálvária-domb szépséges fehérségén kívül, elragadja a tekintetet a vörös, és szürke mészkő változatosan gazdag szín, és formavilága, ám érdemes közelebb menni, mert az egykori kőfejtőben felfedezhetőek ősmaradványok, kagylók, s csigák lenyomatai is.
A park bemutatásából nem hagyható ki... s most ömlene belőlem a szó, a barlangról, a tűzkőről, a földtörténeti korszakokról, a csodás növényvilágról, a kis tavacskáról, a kínai császár palotájának kertjéből, a pekingi Tiltott Városból hajtásként elhozott kínai szúrósfenyőről... de inkább látogasson el ide, s fedezze fel Ön is ezt a tatai csodát!
...és itt ragadom meg az alkalmat, hogy elismerésemet fejezezzem ki azért a munkáért, melynek a pompás gyümölcsét, mi látogatók vehetjük magunkhoz! 
 
 
 

Értékelés *****

Azt gondolom, hogy még azok számára is kellemes kikapcsolódást nyújt ez a program, akik alapvetően nincsenek nagy szerelemben a kőzetekkel! Egy fantasztikusan "megkomponált" élmény részeseivé válhatnak itt, mellyel csak gazdagodhatnak! 

 

2019-05-02