Budapest ----> Tata ~ 70 km.

Fényes Tanösvény

Tatán a körforgalomból, Környe felé hajtottunk ki. A Május 1 útról, az Által-ér "hídja" után rögtön lefordultunk jobbra, s innen, már egyenes út vezetett a Fényes Tanösvény bejáratáig, ahol az autókat viszonylag nagy, és  árnyas parkoló várja. Innen néhány méterre található a bejárat, ahol a belépő megvásárlása után balra fordulva érkeztünk el a tanösvény kezdetét jelző kapuig. Tömegközlekedéssel sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet. Az Által-ér hídjától szerintem az egyetlen alternatíva a séta...

A tanösvényt bejárható babakocsival és kerekes székkel is! 


A kapu mögött található látogatóközpontban, a helyi élővilágot bemutató kiállítás várja a látogatókat ...ha nyitva van. A központ előtt található fa torony, szimbolikusan jeleníti meg azt, hogy ha a karsztvíz szabadon törne fel a mélyből milyen magasra lövellne. A toronytól mindössze néhány lépés a Sarki forrás tó, melyet már a cölöpsétány pallóin sétálva pillnatottunk meg. 

A lápvidéket, s tavakat tápláló források 20-22 fokos vízzel táplálják a "vidéket".

A tavacska partján való nézelődést követően, belevetjük magunkat a lápi világ

szépségeibe. A sekély, lápos tavacskák "feletti" séta, lenyűgöző panorámát nyújt! A  vízbe dőlt fatörzseken sütkérező mocsári teknősök, a növényzebe beleolvadó békák, a zsákmányra vadászó siklók, a látogatókkal mit sem törődve falatozó nutria, a kecsesen úszkáló hattyú... és akkor a madárvilágról még egy szót sem szóltam! 

A gyermekek nagy kedvence,  a tavon átívelő "ingatag" függőhíd volt, ám a  kézi erővel működtethető komp, a látogatásunkkor "szerelőnél volt", néhány fiatal látogató nagy bánatára! Az áprilisi napsütésben szirmot bontott tavirózsák között pihenő hattyú festői látványa után, azt gondoltuk, hogy ezt már nem lehet fokozni... lehetett. 

 

 

A kanyargós sétány egy újabb állomáshoz érkezett. Jobbra fordulva, egy "Y" alakban véget érő sétányról lehet gyönyörködni a valószínűtlenül tiszta vízben, az iszapos mederből a felszínre érkező buborékokban, s a tájban, melyet a kilátóból is megcsodálhatunk, mely a következő állomása a sétánynak. Felmászva a "magasba", lenyűgöző panoráma tárult a szemünk elé. A kristálytiszta víztükörből kiálló fatörzseket itt-ott zöldellő békalencsemezők ölelik körbe...

 

Értékelés *****

Sokszor írtam már ezt, de nem tudom képletesebben megfogalmazni... Le lehet élni egy életet anélkül, hogy ide ellátogatna, de akkor valami nagyon szép dologtól fosztotta meg magát!

 

Frissítve: 2019.05.05

Flag Counter