Budapest ----> Nádasladány ~ 80 km.

Nádasdy-kastély  

A legendák, és a szerelem látogatóbarát kastélya

 

2010-ben, a Norvég Alap támogatásával megvalósuló  külső rekonstrukciót követően, 2021. augusztus 3-a óta, már a belső terek is az eredeti pompájukban tündökölnek!

2014-es látogatásomról írott bevezető soraim, sajnos  változatlan formában, ma is megállják a helyüket, de bízom benne, hogy hamarosan folytatódik a felújítás, és ami ma még nem pompázik a régi fényében, az hamarosan... és tulajdonképpen a kritika mindössze ennyi volt, mert ami a kastélyba belépve várja a látogatókat, az páratlan!

Az alagsorban található ruhatárnál már elindul az élmények özöne. Egy animációs filmben megismerkedhetnek a XVI.-XVII. századi Nádasdyakkal, és a család fénykorával. A számtalan lezárt tér mellett azért van itt néhány látnivaló, de talán célszerűbb ha a kastély "titkainak" a megismerése után tér ide vissza, hiszen így az alagútba már információk birtokában fog benézni, és így egészen más lesz ennek a térnek az élményfaktora!

A főúri lak egyénileg, és vezetett túra formájában egyaránt bejáraható. Javaslom, hogy az "első kör" legyen a vezetett "túra" mert, nagyon sok érdekes információ, történet, legenda, hangzik el a séta alatt, mely a földszinti "élményteret" járja körbe. Azt írtam, hogy az első körben, hiszen nincs akadálya annak, hogy akár többször is bejárja a kastélyt! 

A kávézóból, a kék-fehér Nádasdy címeres Zsolnay csérépkályha megcsodálása után(melyet ha nem tévedek, anno a Nagytétényi Kastélymúzeumban láttam) átsétálunk a Ősök csarnokába, mely talán a kastélynak... számomra az egyik legcsodálatosabb része! A festmények, a kandalló, a még eredeti (hat mázsás) kovácsoltvas csillárok, a vörösfenyő burkolat, a... és ez az a kastély, melyben le lehet ülni csak úgy, szándék nélkül, befogadóan, nyitottan belesimulva a "csodába", a... 

A kastély falait borító tapéta, valamint a függönyök színe, és mintája pontosan olyan ma is, mint az eredeti volt. Hogy lehetséges ez? Az az angol cég, melytől anno megrendelték a kastély "ruháit", a mai napig működik, és a fekete-fehér fényképek, a részletes leltári jegyzőkönyvek, illetve a cég saját dokumentációjának felhasználásával ismételten elkészítettek csaknem mindent, ami a felújításhoz kellett. Mindössze néhány olyan szoba van, amiről nem volt dokmentáció, de... elképesztő! 

A Nagy szalonban hosszasan el lehet időzni! A kényelmes ülőgarnitúrában olvasgatva a "Hajdani" Vadászlap másolatát...  repül az idő! 

A szalonból akár átsétálhat az újra megépített Télikertbe, ahol kedvére üldögélhet, kávézhat, beszélgethet, vagy csodálhatja a kertet, de folytathatja a sétát a Kis szalon fele is! Az Írószobában látható két eredeti szék a család címerével. Sajnos az összes többi berendezési tárgy "már csak" korhú darab, de ez nem érdekes!!! Kár azon sóvárogni, hogy milyen jó lenne, ha... Ne menjen bele ebbe az érzésbe, inkább élvezze meg a lelkében mindazt, amit lát, ami itt van, ami... 

A Könyvtár, hasonlóan az Ősök csarnokához látszólag keveset változott, mestermű minden részlete! A galériára csigalépcső vezet fel, ám érthető okokból nem lehet felmenni! Egyébként anno, ide csak a gróf mehetett fel, ellenben a Könyvtár többi részét a falubeliek is látogathatták! A gyűjtemény hatalmas volt, de jött a háború, és mindössze 1500 kötet marad meg az utókornak. A gazdag térképgyűjteményt például a német katonák égették el ...mert fáztak! A kastély kincseit is ők vagonírozták be, és indították el berlin felé, de a vagonok sosem értek Berlinbe!

Jó látni, hogy a polcokon számottevően több a könyv, mint 2014-ben, jó látni, hogy a könyvtár is új élettel telt meg, mely nem csak annak köszönhető, hogy több "apróság mellett" látható egy szépen felújított hárfa. Valami megváltozott, és ezt az érzetet meglehet, hogy csak a tudatom generálja, de itt van bennem, még a látogatásunk után napokkal is!

A séta az eredeti Schmidegg udvarházban folytatódik, melyet a Nádasdy család megvásárolt, és építette hozzá Tudor-stílusban a kastélyt, melynek ezen része még nincs kész. A tervekben vendégszobák kialakítása szerepel. A két épületrész markánsan elkülönül egymástól. Amíg a "Nádasdy szárnyban" szinte minden falon tapéta van, és már anno is a kor legkorszerűbb légbefúvásos fűtőrendszere működött, addig a Schmidegg szárnyban meszeltek a falak, és bizony hideg van.

A földszinti séta következő állomása a Reggeliző szoba, ahol a "kiállítás" tematikája a vadászathoz köthető szálakat mutatja be. Érdemes beülni a vetítőbe is, ahol négy filmből lehet választani. A "mozi" természetesen a kastélyról szól, mely összességében nem hosszú, de annál érdekesebb! A földszint utolsó állomása a billiárd terem, ahol az urak meg tudták beszélni az üzleti ügyeiket (is), amíg a hölgyek a nagy szalonban csevegtek. A kiállított billiárdasztal eredetijének volt egy "teteje", melyet ha rátettek ping-pong asztallá  változott...

A csodás előcsarnokból a csigalépcső vezet fel az emeletre. Anno azt írtam, hogy itt még van mit tenni, nos az építők itt is csodát tettek! A Nádasdy Ferenc emlékszoba kincsei között való nézelődés közben egy új,  s egyben belátom nagyon különös érzés hatalmasodik el rajtam. "Mintha itthon lennék!"

A nézelődés következő állomása a Játszószoba, majd a mellette lévő Nevelőnői szoba, ahol nyugodtan vegye le a telefon hallgatóját, és hallgassa meg a gróf úr kéréseit!

A kastély különlegessége a Hálószoba, ugyanis... mivel ez egy szerelmi, és nem érdekházasság volt, a szerelmes pár egy hálószobát tervezett a kastélyba. A sors drámája, hogy  Zichy Ilona nagyon korai halála miatt már nem láthatta az elkészült kastélyt. Nádasdy Ferenc, Ilona halálát követően már nem nősült meg többé!

A Hálószobával szemben ta található üzletben kedvére válogathat az ajándéktágyak között!

A csigalépcsőn visszatérve az alagsorba, a korabeli tervdokumentációk alapján készült animációs filmek segítségével megismerkedhetnek meg a látogatók többek között a légfűtéses, és a gázvilágítási rendszerrel.

A hatalmas kertben nem tudtunk kedvünkre sétálni, mert a viharos szél miatt a "háziak" nyomatékosan megkértek mindenkit, hogy most "NE", és mivel bármikor ingyenesen látogataható a park, így várnak minket vissza nagy szeretettel! Ezért mi az angolpark mesterséges taváig sétáltunk csak el, de ez a séta is elég volt ahhoz, hogy megszülessen az az érzés, hogy ide vissza kell jönni! El kell jönni és meg kell nézni a park sarkán, Nádasladány központjában lévő templomot, be kell járni a park kanyargós ösvényeit...

A Nádasdy-kastélyban egy újabb csodával, és bizony... újabb tanításokkal is gazdagodtam! Mese és valóság, tisztelet és szerelem... micsoda szerlem! Emberség és...  hosszasan folytathatnám a felsorolást, de ezek az én személyes érzéseim, benyomásaim! Köszönöm az élményt, köszönet mindenkinek, aki bármit is tett azért, hogy ez a kastély ma ilyen csodás állapotban várja a látogatókat! Bízom benne, hogy ez  az állapot már nem fog romlani, és a lehetőségek függvényében minél hamarabb folytatódik a szépülés, hogy évek múltával még teljesebb élménnyel ajándékozhassa meg a látogatókat!

A élménynek, a látnivalóknak ez csak egy kis morzsája volt, melyet leírtam! A további élmények felfedezése önre vár!

Értékelés *****

2014-ben beleszerettem ebbe a kastélyba, és ez a szerelem 2022-ben is "lángol"!

 

2022/02/02

Flag Counter