Budapest ----> Székesfehérvár  ~70 km

 

Bory-vár ...melyet biztos, hogy sokan ismernek, de...

 

Kezdhetném a bemutatást sablonosan, és írhatnék Bory Jenőről, aki ezt a várat megálmodta, és a két kezével 40 nyáron át építette, kezdhetném ...de nem teszem, mert így, s erről, más oldalakon bőséggel olvashat.

Az érkezésnél ne csodálkozzon, ha egy családi házakkal viszonylag sűrűn beépült városrészben találja magát. Kis túlzás, de a kapun belépvén, olyan érzésem támadt, mintha haza jöttem volna, vagy a szomszéd Mari nénihez érkeztem volna vendégségbe! Nagy a család, folytathatnám a gondolatot, de nem teszem, inkább… és már az első lépések megtétele után érzem a bőség zavarát! Merre kezdjük a barangolás?

Igen legszívesebben osztódnánk, és legalább 3 felé indulnánk, hiszen bármerre pillantunk, csupa izgalmas tér, forma, apró szobor kerül a látómezőnkbe.  Egy idézet… mely elgondolkoztat, mosolyt varázsol az arcunkra, vagy megpárásítja a szemeinket. Nem tudok, s akarok részleteket kiemelni, mert nem lehet. Sokszor használom ezt  a hasonlatot, de nem találtam még jobbat: A tavaszi rét virágainak az illatát sem lehet szavakba  foglalni, azt érezni kell …nos ez vár is ilyen. Számunkra tapintható volt a szeretet, a szerelem, a bujaság energiája. Káprázatos volt megtapasztalni, hogy szinte lépésenként tárul elénk valami új, valami más, mint amit eddig, s ahogy. Bíztatom nézzen be minden zugba, fedezzen fel minden lépcsőt, folyosót, teret, és merüljön bele a képek hangulatába, vagy csak üljön le egy padra, és ...nekünk elveszett az idő. Nem tudom meddig üldögéltünk, de nem is lényeges…

Talán el kellett volna indulnunk egy újabb körre a csodálatos kertben, talán ismét rácsodálkoztunk volna olyan részletekre, melyet még nem láttunk meg, de nem tettük ...majd legközelebb, hiszen azt gondolom, ide vissza kell látogatni, mert a Bory-várat nem elég egyszer látni, ide időről -időre vissza kell látogatni!

 

Értékelés*****

Izgalmas, tartalmas, fantasztikus, s megkockáztatom, kihagyhatatlan családi program, és egyszerűen rá lehet találni!

Flag Counter

 

booked.net

Útvonal:

Autó:

Budapest - Székesfehérvár

Elektromos töltőállomás nincs

 

Tájékoztató jelleggel:

Busz:

Budapest Népliget - Székesfehérvár Buszpályaudvar

→ Átszállás →

26A buszra

Vonat:

Budapest,Déli pu. - Székesfehérvár

→ Átszállás buszra→

31 ;32 -es busz