Budapest ----> Szabadbattyán ~ 78 km.

booked.net

Kula - Gótikus Lakótorony

 

 

Székesfehérvárról a 7-es úton csakhamar Szabadbattyánban vagyunk, ahol egy érdekességre szeretném felhívni  Kedves Olvasó figyelmét.

A Sárvíz folyócska hajdan lápos, ingoványos partján magaslik az őrtorony, vagy Kula-vár, de Gótikus Lakótoronynak is nevezik.

Nagyon egyszerűen rá lehet találni. Székesfehérvár felöl érkezve a Tác - Sárszentmihály kerszteződés előtt lesz egy kis zsákutca, melynek a végén ott áll a torony. a Környezete nagyon szépen rendben van tartva. Sajnos a látogatásunkkor zárva volt, így a falak mögötti élmények beszámolója még várat magára.

Ha egy kicsit megpihenne vezetés közben, megtornásztatná az elzsibbadt "tagjait", és persze vágyik egy különlegesnek ígérkező élményre... ez egy remek állomás lehet!

A  XIV. században már királyi vámhely, majd a XVI. századtól katonai funkciót kapott, hiszen a falai közelében volt az egyetlen járható út, mely Székesfehérvárra vezetett. A napjainkban látható torony csak egy töredéke az őrhelynek, ugyanis a hajdan mocsaras területen, fa palnkból készített "erődítményben" (mely Székesfehérvár védelmében nagy szerepet játszott), kicsivel több, mint száz katona állomásozott!

 

Értékelés:

Érdekesség, látványosság, különlegesség. A kiállítás megtekintése után lesz teljes az értékelés, és a beszámoló!

 

 

(Frissítve:2017-03-15)

Flag Counter