Budapest ----> Dég ~ 125 km

A kastély zárva van, remélhetően hamarosan ismét látogatható lesz!

Dég - Festetics-kastély


2013 novemberben jártam először Dégen. Nagyon lehangoltan távoztam, mert a kastély téli álmát aludta, a kerti tavat egy EU-s project keretében kotorták, a kert bizonyos részeit építették... A visszatérést több hónapig tervezgettem, de igen nehezen szántam rá magam, hogy el is induljak. Győzött a kiváncsiságom!

Dég határában, közvetlenül a 64-es út mellett található egy Mezőföldi tájház, melyet érdemes lehet megnézni. A településen ki van táblázva, hogy merre van a főúri lak. ...a kis térnél, a templom mellett lefordulva csakhamar a megpillantják a kastélyt. 


A park, mely úgy hallottam, Európa legnagyobb tájképi kertje, szépen gondozott. ...ám a kastély már végre megérdemelne egy alapos renoválást. ...megvalósítása elvileg kiemelt projektként szerepel a kormányprogramban!

A fehérre meszelt, vagy festett falak kicsiny részein már látni az eredeti festés maradványait, tehát készülődés elindult.

A kasszában ülő férfitől megtudtam, hogy az emeleten van olyan falfelület, ahol csak nyolc réteg festék fedi az eredeti festést... Nem érzem etikusnak, hogy itt és most tovább folytassam a kastélyban megélt érzéseim leírását. Ha egyszer majd megszépül a kastély, igérem visszatérek ide, és majd akkor tovább boncolgatom a kiállítási tematikát, technikát, stb.

 

Azért röviden néhány információ. Az alsó szint látogatható. ...renoválás előtt nem lehet csodára számítani. Aki szerelmese a kastélyoknak így is talál sok apró kis szegletet, részletet, mely varázslatos. Én a magam részéről, nem érintődtem meg, nem kebelezett be a kastély ...pedig jártam már sokkal rosszabb állapotú kastélyokban is. Egyensúlyoztam pallókon, másztam lélekvesztő lépcsőket, de ott valami más volt. Nem tudok választ adni arra, hogy itt mi működik másként. Egy kopottas, fa padlós szobában valóban szép az asztalka, a székek, hiteles a csillár ...a termekben sok információ olvasható, s legalább annyi kép is látható a kastély múltjából. Nagyon várom, hogy a kastély szíve életető erővel teljen fel, és megérezzem itt is azt a kölönös érzést, mely Gödöllőn, Fertődön, vagy például Pécelen megéreztem.

A dégi kastély arról is nevezetes, hogy a tóparkban, a szigeten áll a Hollandi-ház, mely földszintjén anno istálló volt, a szigeten legelésző hat tehén számára. Az emeletén pedig terápiás céllal, a tüdőbeteg Festetics Andorné lakott.  ...ide nem tudtam bejutni, mert le van zárva az épület. EU-s pénzből felújított park költségvetésébe sajnos nem fért bele, hogy erre az épületre költsenek egy keveset. A kert viszont csodás, a tó láthatóan él, sőt horgászni is lehet benne. A tó körül kiépített sétaút csábít egy nagy, akár szerelmetes andalgásra. A tóról még annyit érdemes megjegyezni, hogy szintén egy "LEG", hiszen a leghosszabb kerti tó büszke címével büszkélkedik.  A tó két oldalán futó "patakokat" anno az árvízvédelmre is használták. A tóból ide engedték át a felesleges vizet. Az utóbbi időben ez a rendszer eliszaposodott, nem működött, és ennek a kis sziget is kárát látta. sokszor elöntötte a víz. A kotrás után elkészültek a vízművek is, melyek segítségével optimális vízállást lehet biztosítani a tóban.

...no de beszéljenek helyettem a képek, melyekben azért igyekszem csak a szépre koncentrálni! :-)

Cikkek Dégről: 2017-12-29

 

A kastély:

 

A képek saját készítésűek.

 

Értékelés ***

Ha útba esik nézzék meg, de csak ezért...

 

Flag Counter