Budapest ----> Dég ~ 125 km

  

 

A kastély zárva van, remélhetően hamarosan ismét látogatható lesz!

Dég - Festetics-kastély


2013 novemberében jártam először Dégen. Nagyon lehangoltan távoztam, mert a kastély téli álmát aludta, a kerti tavat egy EU-s project keretében kotorták, a kert bizonyos részeit építették... A visszatérést több hónapig tervezgettem, de igen nehezen szántam rá magam, hogy elinduljak. Győzött a kiváncsiságom!

Dég határában, közvetlenül a 64-es út mellett található egy Mezőföldi tájház, melyet érdemes lehet megnézni. A településen ki van táblázva, hogy merre van a főúri lak. ...a kis térnél, a templom mellett lefordulva csakhamar a megpillantják a kastélyt. 

A park, mely úgy hallottam, Európa legnagyobb tájképi kertje, szépen gondozott. A kastély jelen pillanatban felújítás alatt áll, ezért a továbbiakban a régi tapasztalatimat olvashatja róla.

...a kasszában ülő férfitől megtudom, hogy az emeleten van olyan falfelület, ahol csak nyolc réteg festék fedi az eredeti festést... 

Az alsó szint volt látogatható. ...renoválás előtt nem lehetett csodára számítani. Aki szerelmese a kastélyoknak így is talált sok apró kis szegletet, részletet, mely varázslatos volt. A magam részéről, nem érintődtem meg, nem kebelezett be ez a kastély ...pedig jártam már sokkal rosszabb állapotúban is. Egyensúlyoztam pallókon, másztam lélekvesztő lépcsőket, de ott valami más volt. Nem tudok választ adni arra, hogy itt mi működött másként. Egy kopottas, fa padlós szobában valóban szép az asztalka, a székek, hiteles a csillár ...a termekben sok információ olvasható, s legalább annyi kép is látható a kastély múltjából. Nagyon várom, hogy a kastély szíve életető erővel teljen fel, és megérezzem itt is azt a kölönös érzést, mely Gödöllőn, Fertődön, vagy például Pécelen megéreztem.

A dégi kastély arról is nevezetes, hogy a tóparkban, a szigeten áll a Hollandi-ház, mely földszintjén anno istálló volt, a szigeten legelésző hat tehén számára. Az emeletén pedig terápiás céllal, a tüdőbeteg Festetics Andorné lakott.  ...ide nem tudtam bejutni, mert le van zárva az épület. EU-s pénzből felújított park költségvetésébe sajnos nem fért bele, hogy erre az épületre költsenek egy keveset. A kert viszont csodás, a tó láthatóan él, sőt horgászni is lehet benne. A tó körül kiépített sétaút csábít egy nagy, akár szerelmetes andalgásra. A tóról még annyit érdemes megjegyezni, hogy szintén egy "LEG", hiszen a leghosszabb kerti tó címével büszkélkedik.  A tó két oldalán futó "patakokat" anno az árvízvédelmre is használták. A tóból ide engedték át a felesleges vizet. Az utóbbi időben ez a rendszer eliszaposodott, nem működött, és ennek a kis sziget is kárát látta. sokszor elöntötte a víz. A kotrás után elkészültek a vízművek is, melyek segítségével optimális vízállást lehet biztosítani a tóban.


 

A kertről azt gondolom, hogy nincs olyan évszak, hogy ne varázsolná el a látogatókat! A legutóbbi látogatásom óta számtalan információs tábla került kihelyezésre. Látható olyan tábla is, mely a park idealizát képét tárja elénk...

 

A képek saját készítésűek.

 

Értékelés ***

A kert csodálatos, fantasztikus sétákra csábít. A kastély felújítása elvileg 2020-ra lesz kész...

 

Flag Counter