Budapest ----> Dég ~ 125 km.

    

Dég - Festetics-kastély

 

2022. november 10. A kastély a több éves vajúdást követő rekonstrukció után ismét látogatható! A XIX. század első felében, klasszicista stílusban megépült főúri palotára hiszem, hogy a tervezője, Pollack Mihály is büszkén "tekint le"...
 
Nem siettük el a látogatást, aminek az egyik oka a tavaszvárás volt, ugyanis ha Dégre látogat, akkor nem csak egy "egyszerű" kastélylátogatásra készüljön, hanem egy komplex élményre, melynek szerves része a hatalmas park bejárása, a Szerpentin-tó körüli séta, a kis sziget "felfedezése", a... de nem rohanok ennyire előre az időben. 
A dégi kastélyt legkényelmesebben autóval lehet megközelíteni. A településen több helyen is ki van táblázva az útirány. Köszönet érte!
Legutolsó látogatásunkkor még nem volt a park körbekerítve, talán csak a kanyargós tó környékén volt kerítés, mely azóta "körbeért"...sajnos. Nem a kerítés ellen vagyok, hanem a stílustalanság szúrja a szemem! Egy ilyen pompázatos épület köré, melyre nem is szeretnék belemenni mennyi pénzt költöttek, okos félmegoldásként legalább a bejárat környékére készülhetett volna valamilyen korhű bejárat! A belépőt a kapuban lehet megvásárolni... (A Kastélykártyát ne hagyja otthon!) én személy szerint örültem volna egy mosolynak, egy szavak nélkül kifejezett: "Köszönjük hogy eljöttetek hozzánk" érzésnek. 
 
 
Mivel késő délután értünk ide, elsőként a kertet jártuk be. Sokadik séta, sokadik ámulat, szépség, gondozottság, illatok, madárcsicsergés, békakuruttyolás... Első utunk a kastéllyal szemben található Hollandi-házhoz vezetett. Nagy örömünkre szolgált, hogy végre látogatható ez a csodás kis épület, melynek a történetéről már a korábban is írtam. A földszintjén anno istálló volt, a szigeten legelésző hat tehén számára. Az emeletén pedig terápiás céllal, a tüdőbeteg Festetics Andorné lakott, mert úgy gondolták, hogy a széna illata jó hatással van a betegségére.  Tehát az épület nem csak látogatható, hanem meg is újjult, és ami külön öröm a számomra, hogy be is rendezték! "Vigyázat", a sziget amilyen kicsi, olyan hosszan el lehet rajta időzni, és akkor a parkról még nem is beszéltem!
Mivel a parkot mi már többször bejártuk, a szigetről a frissen vágott füvön sétáltunk vissza a kastélyba. A park felöli bejáratnál léptünk be az épületbe. A kávézón átsétálva kezdtük meg az egyéni kastélytúrát. A könyvtárból indulva sétálunk a díszterem felé. Minden szobában van ami elragadja a tekintetünket, ami érdemes arra, hogy elidőzzünk, és belefedkezzünk a látottakba. A látottakba, melyek a Festetics család mindennapjairól, szokásairól, stb. nyújtanak egy átfogó képet. A főúri család életmódjával való megismerkedésen túl a birtok, illetve a kastély közvetlen környezetéről is sok érdekességet megtudtunk. Személyes kedvenceim a diorámák, és különböző méretű interaktív terepasztalok voltak. Imádtam őket! 
 
Szerintem a kastély kör alakú Díszterem változott a legkevesebbet az átépítés során. A hajdani vigasságok, és a különféle családi események színtere számomra megkérdőjelezhetetlenül elhozta azt az érzést, melyet emlékeim szerint anno hiányoltam. Egy nagyon különös pulzáló érzet ölelt körbe, mintha itt lenne a kastély "szíve"! 
Az emeleten egy páratlanul gazdag, a szabadkőművességet bemutató, interaktív elemekben bővelkedő kiállítás látható. A tárlat megismertet a mozgalom nevesebb tagjaival, meghallgathatjuk a nyelvezetüket... és, hogy miért pont itt? Festetics Antal is szabadkőműves volt, és a kastély a hazai szabadkőművesség titkos központjaként szerepel az írásokban, melyekben azt is megemlítik, hogy a dégi palotában őrizték a honi szabadkőművesek titkos levéltárát!

 

Értékelés ****

Kétségtelemül örvendetes, hogy ez a gyönyörű kastély megmenekült a pusztulsától , ám az egyik szemem azért sír... Sír, mert ez a kastély sincs befejezve! Azok a fránya gazdasági épületek mindehol háttérbe szorulnak, az épület stílusától idegen világítástechnika nagyon hangsúlyosan jelen van a palotában... de persze a mosolygós szemem sem véletlenül vidám, hiszen azt gondolom minden korosztály számára ad a kastély egy olyan éményt, melyre jó viszzaemlékezni!

2023-04-29

 

Flag Counter